HUS

HUS matkalla kohti hiilineutraaliutta

Jaa

Uusi nelivuotinen ympäristöohjelmamme käynnistyy vuoden 2021 alusta. Ohjelman tavoitteisiin vaikuttaa keskeisesti kunnianhimoinen strateginen tavoitteemme olla ilmastoneutraali vuonna 2030.

Toimenpiteitä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi tehdään laajasti läpi koko organisaation. HUSin tuottama hiilijalanjälki lasketaan kattavasti ensimmäisen kerran vuonna 2021 ja samalla laaditaan tiekartta hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Suomalaisessa sairaalamaailmassa HUS on näillä tavoitteillaan edelläkävijä, vaikka ne monella muulla toimialalla ovat olleet käytössä jo aiemmin.

Uuden ympäristöohjelman painopistealueet vuosille 2021–2024 ovat:

  • Hiilineutraali ja ilmastokestävä HUS
  • Resurssiviisas ja kiertotaloutta tukeva HUS
  • Ympäristövastuunsa tunteva ja oppiva HUS

Ympäristöasioista huolehtiminen on osa vastuutamme potilaista, henkilökunnasta ja meitä ympäröivästä yhteiskunnasta. HUSin strategia painottaa vahvasti vastuullisuutta sekä kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista kaikessa toiminnassa.

Terveydenhuollon ympäristöjalanjälki on suuri

”Sairaanhoito kuluttaa paljon energiaa ja materiaaleja, mutta vastuullisilla valinnoilla ympäristökuormitusta on mahdollista vähentää”, sanoo ympäristöhallinnon päällikkö Mirja Virta HUS Ympäristökeskuksesta.

Päivittäisessä työssä vaikutamme ympäristöön esimerkiksi jätteiden lajittelulla ja energiansäästöllä, tuotevalinnoilla, tilojen ja toimintaprosessien suunnittelulla, rakentamalla yhä ympäristöystävällisemmin sekä tukemalla henkilöstön vastuullista liikkumista.

Suomen suurimpana terveydenhuollon toimijana sekä tiedostavana ja vaativana hankkijana HUS pystyy vaikuttamaan myös alan tuote- ja palvelutarjontaan. Näin ympäristön kannalta positiivisia vaikutuksia saadaan toteutettua laajasti ja pitkäaikaisesti.

HUSissa teemme ympäristötyötä yhdessä

Henkilöstön ympäristötietoisuus, innostus ja HUSin edelläkävijyys ovat ympäristötyön kulmakiviä.

”Olemme tehneet tavoitteellista ympäristötyötä ja kouluttaneet henkilökuntaa jo 1990-luvulta lähtien. Vastuullisuus ja ympäristön huomioiminen ovat tulleet osaksi arkipäivää ja tuloksia saavutetaan, kun työssä on mukana koko henkilöstö”, Virta sanoo.

Uusi ympäristöohjelma viedään tulosalueiden ympäristövastuuryhmien kautta käytäntöön koko organisaatioon. Konkreettisen ympäristötyön moottoreina osastoilla työskentelee eri ammattiryhmissä yhteensä noin 1000 ympäristövastaavaa oman toimensa ohella.

”Yhdessä tekemällä pyrimme esimerkiksi tiputtamaan hävikkimääriä niin tarvikkeiden, lääkkeiden kuin ruokailun puolella. Lisäksi kehitämme kierrätystä entistä tehokkaammaksi”, Virta sanoo.

Sekajätemäärää on jo vähennetty panostamalla lajitteluun ja tehostamalla erityisesti muovinkierrätystä. HUSissa kerätään yhteensä noin kolmeakymmentä erilaista jätejaetta. Uudessa ympäristöohjelmassa sekajätemäärän vähentämistavoitetta on tiukennettu entisestään.

HUSin ympäristöohjelma vuosille 2021–2024 hyväksyttiin HUSin hallituksessa 14.12.2020.

Lisätietoja:

Ympäristöhallinnon päällikkö Mirja Virta, mirja.virta(at)hus.fi

Linkit:

Ympäristöohjelma: 2020415183-4-1.PDF (oncloudos.com)

Tilastotietoa vuoden 2019 ympäristöasioista: HUSin vuosikertomus 2019

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme