Schneider Electric

HUS modernisoi sähkönjakelua – sairaalakiinteistöä hallitaan digitaalisuudella ja älyllä

Jaa
HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
  • Automaatio- ja sähkönjakeluratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric toteutti monivaiheisen modernisointihankkeen HUS:in kiinteistöihin uusimalla laitekantaa, ohjelmistoja ja datan raportointi- ja analyysipalvelusovelluksia.
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) toteutti reaaliaikaisen näkymän sähkönjakeluun digitalisoinnin avulla.
  • Sähkönjakelun tilanne on jatkossa mahdollista tarkistaa yhdellä vilkaisulla.

Tiedote, 19.1.2023 – Modernin sairaalaympäristön toimivuudelle katkeamaton sähkönjakelu on elinehto. Reaaliaikainen näkymä sähkönjakeluun toteutettiin HUS:issa digitalisoinnin avulla. Schneider Electric toimitti sairaalaan sekä modernia laitekantaa että ohjelmistoja ja datan raportointi- ja analyysipalvelusovelluksia.

HUS:in sairaalaympäristön mittakaava on jättiläismäinen. Suuren kokoluokan lisäksi sairaalakiinteistöt ovat monimutkaisia ja jatkuvasti kehittyviä yksiköitä, joilta vaaditaan selkeän hallittavuuden ohella myös joustavuutta ja tietoturvallisuutta.

– Meillä on HUS:in alueella kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnämme jo Schneiderin digitaalisia ratkaisuja. Loput kolme on tarkoitus tuoda samaan järjestelmään ensi vuoden aikana, kertoo HUS Kiinteistöjen käyttöpäällikkö Jari-Pekka Korhonen.

Tavoitteena häiriötön sairaalatoiminnan turvaaminen

HUS:in kiinteistömassaan kuuluu isoja ja pieniä kiinteistöjä eli itse sairaaloita ja tukikiinteistöjä. Hankkeen tavoitteena oli saada realistinen kuva siitä, mitä missäkin kiinteistössä tapahtuu.

– Koko sairaaloiden sähkönkulutus saatiin yhdelle kartalle. Tiedämme kuinka paljon kiinteistö kuluttaa sähköä ja kaikki hoituu automaattisesti ja digitaalisesti. Ei tarvitse enää lukea mittareita ja täytellä excel-taulukoita, vaan meillä on reaaliaikainen kuva kokonaisuudesta. Tieto ei katkeile eikä jumitu mihinkään, vaan olemme koko ajan tavallaan askeleen edellä, kertoo Korhonen.

Sähköjärjestelmän modernisoinnissa järjestelmään lisättiin uusia laitteita, mutta hyödynnettiin myös olemassaolevaa sähköinfrastruktuuria.

Laitekannan uusimisessa yhtenä asiakkaan toiveena oli olla rikkomatta toimivaa. Uusimisen lähtökohtana olikin pyrkiä vaihtamaan ainoastaan ikääntyneet, vanhentuneet ja yhteensopimattomat laitteet. Schneider Electricin ECOFIT-ratkaisuilla pienjännitelaitteistojen modernisointi ja päivittäminen eivät edellyttäneet nykyisen infran tuhoamista, vaan asianmukaiset kytkinlaitteistot oli mahdollista uusia siten, että käyttökelpoiset osat voitiin säilyttää. Näin myös vanhentuvan infran kustannukset pysyivät paremmin hallinnassa.

– Meillä oli tarve järjestelmälle ja selkeä tahtotila siihen, että järjestelmän tulee palvella meidän ydinarvoamme, joka on häiriötön sairaalatoiminnan turvaaminen. Halusimme viedä digitalisaatiota organisaatiossamme eteenpäin ja se onnistui nyt helpolla ja kevyellä järjestelmällä, joka on yhteensopiva olemassa olevan laitekannan kanssa, sanoo Korhonen.

Samalla voitiin varmistaa katkeamaton sähkönsyöttö ja toteuttaa keskijännitekojeistojen jatkuva lämpötilojen etävalvonta, jolloin kokonaisturvallisuutta saatiin entistäkin varmemmaksi.

– Jatkossa myös varaosien ja uusien väylien liitäntä on sujuvaa, sillä uusien laitteiden elinkaari on vasta alkuvaiheessa, kertoo hanketta johtanut asiantuntija Jukka Vartama Schneider Electricilta.

Sähköjärjestelmän modernisoinnissa uusittiin sähkönjakelun katkaisijoita ja lisättiin sähköjärjestelmään sähkönkulutusta ja sähkönlaatua seuraavia mittareita.  

Digitaalisuus auttaa hahmottamaan kokonaistilannetta

Sähkönjakelun on sairaalakiinteistöissä toimittava katkeamattomasti ja mahdolliset häiriötilojen selvittämiset eivät saa vaatia salapoliisityötä.

– Asiakkaalla on toiminnassaan valtava vastuu. Nyt on mahdollista yhdellä vilkaisulla nähdä, onko sähkönjakelu kunnossa vai ei. Asiakas on tyytyväinen, kun näkee mitä sähkönjakelussa tapahtuu, kertoo Vartama.

Ennakoiva ja analytiikkapohjainen virranhallintajärjestelmä optimoi energiansyötön tehokkuutta ja lisää varmuutta.

Avoin järjestelmä mahdollistaa eri valmistajien laitteet

Schneider Electricin laitteet hyödyntävät avointa kommunikaatioprotokollaa, jolloin tieto liikkuu eri toimittajien laitteiden ja käyttöjärjestelmien kesken kyberturvallisesti ja tehokkaasti. Järjestelmä on myös skaalautuva, joten suuretkin mittaluokat tai myöhemmin tehtävät yksiköiden lisäykset sujuvat ongelmitta. Avoin järjestelmä vähentää myös kokonaiskustannuksia, koska se vähentää järjestelmäintegroinnin ja koulutuksen tarvetta.

– Me olemme julkinen toimija, joten noudatamme hankintalainsäädäntöä ja meillä on monen valmistajan laitteita. Myös rakentamisen tapoja ja rakennuttajia on paljon, joten tuotevalikoima on pakostakin laaja. Siksi osaamme arvostaa luotettavaa ja helppokäyttöistä järjestelmää, joka joustaa meidän tarpeidemme mukaan, kuvailee Korhonen.

Älykäs järjestelmä auttaa datan muokkaamisessa tiedoksi 

Selkeä lähtökohta hankkeessa oli HUS:in johdon tarve tiedolla johtamisen edellyttämään dataan ja sen helppoon saatavuuteen. Älykkäillä digitaalisilla sähkönjakelujärjestelmillä kiinteistön hallinnan edellyttämä tieto saadaan sujuvasti ja reaaliaikaisesti näkyviin.  

Schneider Electricin Power Advisor -järjestelmä analysoi kerättyä dataa ja muuttaa sen hyödylliseksi informaatioksi. Power Advisor myös analysoi sähköverkon mahdollisten laitteisto- tai luotettavuusongelmien varalta ja tuottaa asiakkaalle automaattisesti raportin kahdesti vuodessa.

Lisätietoja: 

Jukka Vartama, Solution Sales Manager, Schneider Electric

jukka.vartama@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Etähallinta tuo turvaa aurinkovoimalan tuotantoon14.3.2023 08:13:00 EET | Tiedote

Tampereen Teiskossa sijaitseva aurinkovoimala hyödyntää Schneider Electricin etävalvontaa, jonka avulla voimalan tilasta saadaan reaaliaikaista tietoa. Aurinkovoimala muodostaa Tampereen Ilokkaanpuiston kerrostaloalueen kanssa hajautetun energiayhteisön tuottamalla sinne vuodessa yli 700 megawattituntia energiaa. Tiedote, 14.3.2023 – Tampereen Teiskon Koivistonkylään rakennettu aurinkovoimala tuottaa energiaa noin 716 megawattituntia vuodessa. Schneider Electric on yhdessä sähkönjakelujärjestelmän tarjoaja POK Oy:n kanssa toimittanut voimalaan muuntamon ja ohjausjärjestelmän, jonka avulla voimalaa voidaan valvoa ja etäohjata helposti. Etävalvonnan ansiosta puistoon on jatkuvasti saatavilla reaaliaikainen näkymä ja mahdollisiin vikatilanteisiin voidaan reagoida heti, eikä energiantuotantoon pääse syntymään pitkiä katkoksia. Aurinkovoimala on osa Arkta Rakennus Oy:n Tampereen Koivistonkylään rakentamaa Ilokkaanpuiston kerrostaloaluetta. Kyseessä on hajautettu energiayhteisö, jossa Teisko

Schneider Electricin jakelukeskus paransi tuotantokapasiteettiaan ja energiatehokkuuttaan uraauurtavalla ohjelmistolla10.3.2023 08:17:00 EET | Tiedote

Vuonna 2022 Schneider Electricin jakelukeskus Ruotsin Örebrossa kasvatti tuotantokapasiteettiaan 50 prosenttia. Muutos toteutettiin Rotabin kuljetinjärjestelmän, Watek Teknik & Automationin ohjelmoinnin ja Schneider Electricin palkitun EcoStruxure™ Automation Expert -järjestelmän avulla. Projekti on erinomainen esimerkki nykyaikaisen teknologian hyödyntämisestä, joka lisää tehokkuutta, vähentää energiankulutusta ja voi luoda suuria säästöjä teollisuudessa. Tiedote, 10.3.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric modernisoi Örebrossa sijaitsevan jakelukeskuksensa automaatioteknologiaa. Investoinnin taustalla oli tarve lisätä kasvavien toimitusvirtojen vaatimaa kapasiteettia sekä saada toimitusten laatuun ja hallittavuuteen enemmän varmuutta. Örebron jakelukeskuksesta lähtee Schneider Electricin tuotteita kaikkiin Pohjoismaihin. Jakelukeskuksen uusi järjestelmä loi lisää vuorovaikutusta laitteiden ja ohjelmistojen välille. Keskukselle toimitettiin

Selkeät savunpoiston ohjauskeskukset turvaavat Siltasairaalan toimintoja – innovatiivinen kerroskartta toi uutta käyttöliittymään16.2.2023 10:34:07 EET | Tiedote

Sairaaloissa savunpoiston tarkalla suunnittelulla on väliä, vaikka tavoitteena on, ettei järjestelmälle ikinä tule käyttöä. Caverion Suomi Oy halusi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Siltasairaalan savunpoistoautomatiikan toteuttajaksi Nodeon Finland Oy:n, joka on älykkään infrastruktuurin teknologia-asiantuntija. Toteutuksen automaatio hoidettiin Schneider Electricin Modicon M580 -sarjan avulla.

Schneider Electric ja Atea syventävät yhteistyötään – kestävämpiä IT-ratkaisuja Pohjoismaihin15.2.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Schneider Electric on nimennyt Atean ensimmäiseksi pohjoismaiseksi Elite IT Solution Provider -kumppanikseen. Yhteistyö tukee Atean ympäristöstrategiaa ja auttaa Atean kumppaniyrityksiä kehittämään IT-infrastruktuurihankintojensa vastuullisuutta. Markkinajohtajien yhteistyöllä pyritään parantamaan kestävien IT-ratkaisuiden saatavuutta Pohjois-Euroopassa. Ecovadis on nimennyt molemmat yritykset kestävän kehityksen kärkiyrityksiksi, koska ne ovat vakaasti sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteisiin ja nollapäästöihin. Tiedote 15.2.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on laajentanut yhteistyötään Atean kanssa. Atea on yrityksiä ja julkisen sektorin organisaatioita palveleva IT-palvelutalo sekä IT-infrastruktuuritoimittaja, ja se on alallaan Pohjoismaiden ja Baltian johtava toimija. Yhteistyön tavoitteena on parantaa vihreiden ja kestävien IT-palveluiden saatavuutta Pohjoismaissa ja Baltiassa. Atea on nimetty Schneider Electricin ensimmäisek

Schneider Electric jo 12:tta kertaa mukana maailman vastuullisimpien yritysten listalla6.2.2023 12:20:29 EET | Tiedote

Schneider Electric on Global 100 -listan mukaan maailman seitsemänneksi vastuullisin yritys ja oman alansa yrityksistä vastuullisin. Vuosittain julkaistavan listan kokoaa riippumaton Corporate Knights -konsulttiyritys. Myös Schneider Electricin vastuullisuusraportointi on saanut kansainvälistä tunnustusta. Espoo, 6.2.2023 – Schneider Electric, digitalisaation edelläkävijä energianhallinta- ja automaatioratkaisuissa, on jälleen mukana arvostetulla Global 100 -listalla, johon kootaan vuosittain maailman vastuullisimmat yritykset. Schneider Electric on oman alansa yrityksistä ainoa, joka on valittu listalle joka vuosi jo vuodesta 2012 alkaen. Valinnat tekee vuosittain riippumaton Corporate Knights -konsulttiyritys, joka on yritysten vastuullisuuteen keskittyvä tutkimusyhtiö. Global 100 -listalla arvioidaan yrityksiä, joiden liikevaihto on yli miljardi dollaria. Vuonna 2021 Schneider Electric saavutti koko listan ensimmäisen sijan. Schneider Electricin hyvään menestykseen tänäkin vuonna on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme