Schneider Electric

HUS modernisoi sähkönjakelua – sairaalakiinteistöä hallitaan digitaalisuudella ja älyllä

Jaa
HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
  • Automaatio- ja sähkönjakeluratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric toteutti monivaiheisen modernisointihankkeen HUS:in kiinteistöihin uusimalla laitekantaa, ohjelmistoja ja datan raportointi- ja analyysipalvelusovelluksia.
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) toteutti reaaliaikaisen näkymän sähkönjakeluun digitalisoinnin avulla.
  • Sähkönjakelun tilanne on jatkossa mahdollista tarkistaa yhdellä vilkaisulla.

Tiedote, 19.1.2023 – Modernin sairaalaympäristön toimivuudelle katkeamaton sähkönjakelu on elinehto. Reaaliaikainen näkymä sähkönjakeluun toteutettiin HUS:issa digitalisoinnin avulla. Schneider Electric toimitti sairaalaan sekä modernia laitekantaa että ohjelmistoja ja datan raportointi- ja analyysipalvelusovelluksia.

HUS:in sairaalaympäristön mittakaava on jättiläismäinen. Suuren kokoluokan lisäksi sairaalakiinteistöt ovat monimutkaisia ja jatkuvasti kehittyviä yksiköitä, joilta vaaditaan selkeän hallittavuuden ohella myös joustavuutta ja tietoturvallisuutta.

– Meillä on HUS:in alueella kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnämme jo Schneiderin digitaalisia ratkaisuja. Loput kolme on tarkoitus tuoda samaan järjestelmään ensi vuoden aikana, kertoo HUS Kiinteistöjen käyttöpäällikkö Jari-Pekka Korhonen.

Tavoitteena häiriötön sairaalatoiminnan turvaaminen

HUS:in kiinteistömassaan kuuluu isoja ja pieniä kiinteistöjä eli itse sairaaloita ja tukikiinteistöjä. Hankkeen tavoitteena oli saada realistinen kuva siitä, mitä missäkin kiinteistössä tapahtuu.

– Koko sairaaloiden sähkönkulutus saatiin yhdelle kartalle. Tiedämme kuinka paljon kiinteistö kuluttaa sähköä ja kaikki hoituu automaattisesti ja digitaalisesti. Ei tarvitse enää lukea mittareita ja täytellä excel-taulukoita, vaan meillä on reaaliaikainen kuva kokonaisuudesta. Tieto ei katkeile eikä jumitu mihinkään, vaan olemme koko ajan tavallaan askeleen edellä, kertoo Korhonen.

Sähköjärjestelmän modernisoinnissa järjestelmään lisättiin uusia laitteita, mutta hyödynnettiin myös olemassaolevaa sähköinfrastruktuuria.

Laitekannan uusimisessa yhtenä asiakkaan toiveena oli olla rikkomatta toimivaa. Uusimisen lähtökohtana olikin pyrkiä vaihtamaan ainoastaan ikääntyneet, vanhentuneet ja yhteensopimattomat laitteet. Schneider Electricin ECOFIT-ratkaisuilla pienjännitelaitteistojen modernisointi ja päivittäminen eivät edellyttäneet nykyisen infran tuhoamista, vaan asianmukaiset kytkinlaitteistot oli mahdollista uusia siten, että käyttökelpoiset osat voitiin säilyttää. Näin myös vanhentuvan infran kustannukset pysyivät paremmin hallinnassa.

– Meillä oli tarve järjestelmälle ja selkeä tahtotila siihen, että järjestelmän tulee palvella meidän ydinarvoamme, joka on häiriötön sairaalatoiminnan turvaaminen. Halusimme viedä digitalisaatiota organisaatiossamme eteenpäin ja se onnistui nyt helpolla ja kevyellä järjestelmällä, joka on yhteensopiva olemassa olevan laitekannan kanssa, sanoo Korhonen.

Samalla voitiin varmistaa katkeamaton sähkönsyöttö ja toteuttaa keskijännitekojeistojen jatkuva lämpötilojen etävalvonta, jolloin kokonaisturvallisuutta saatiin entistäkin varmemmaksi.

– Jatkossa myös varaosien ja uusien väylien liitäntä on sujuvaa, sillä uusien laitteiden elinkaari on vasta alkuvaiheessa, kertoo hanketta johtanut asiantuntija Jukka Vartama Schneider Electricilta.

Sähköjärjestelmän modernisoinnissa uusittiin sähkönjakelun katkaisijoita ja lisättiin sähköjärjestelmään sähkönkulutusta ja sähkönlaatua seuraavia mittareita.  

Digitaalisuus auttaa hahmottamaan kokonaistilannetta

Sähkönjakelun on sairaalakiinteistöissä toimittava katkeamattomasti ja mahdolliset häiriötilojen selvittämiset eivät saa vaatia salapoliisityötä.

– Asiakkaalla on toiminnassaan valtava vastuu. Nyt on mahdollista yhdellä vilkaisulla nähdä, onko sähkönjakelu kunnossa vai ei. Asiakas on tyytyväinen, kun näkee mitä sähkönjakelussa tapahtuu, kertoo Vartama.

Ennakoiva ja analytiikkapohjainen virranhallintajärjestelmä optimoi energiansyötön tehokkuutta ja lisää varmuutta.

Avoin järjestelmä mahdollistaa eri valmistajien laitteet

Schneider Electricin laitteet hyödyntävät avointa kommunikaatioprotokollaa, jolloin tieto liikkuu eri toimittajien laitteiden ja käyttöjärjestelmien kesken kyberturvallisesti ja tehokkaasti. Järjestelmä on myös skaalautuva, joten suuretkin mittaluokat tai myöhemmin tehtävät yksiköiden lisäykset sujuvat ongelmitta. Avoin järjestelmä vähentää myös kokonaiskustannuksia, koska se vähentää järjestelmäintegroinnin ja koulutuksen tarvetta.

– Me olemme julkinen toimija, joten noudatamme hankintalainsäädäntöä ja meillä on monen valmistajan laitteita. Myös rakentamisen tapoja ja rakennuttajia on paljon, joten tuotevalikoima on pakostakin laaja. Siksi osaamme arvostaa luotettavaa ja helppokäyttöistä järjestelmää, joka joustaa meidän tarpeidemme mukaan, kuvailee Korhonen.

Älykäs järjestelmä auttaa datan muokkaamisessa tiedoksi 

Selkeä lähtökohta hankkeessa oli HUS:in johdon tarve tiedolla johtamisen edellyttämään dataan ja sen helppoon saatavuuteen. Älykkäillä digitaalisilla sähkönjakelujärjestelmillä kiinteistön hallinnan edellyttämä tieto saadaan sujuvasti ja reaaliaikaisesti näkyviin.  

Schneider Electricin Power Advisor -järjestelmä analysoi kerättyä dataa ja muuttaa sen hyödylliseksi informaatioksi. Power Advisor myös analysoi sähköverkon mahdollisten laitteisto- tai luotettavuusongelmien varalta ja tuottaa asiakkaalle automaattisesti raportin kahdesti vuodessa.

Lisätietoja: 

Jukka Vartama, Solution Sales Manager, Schneider Electric

jukka.vartama@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
HUS:in alueella on kaikkiaan 12 sairaalakokonaisuutta, joista yhdeksässä hyödynnetään Schneider Electricin digitaalisia ratkaisuja.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Schneider Electricin Wiser Ready -alusta yhdistää rakennusalan ammattilaiset ja älykotia haluavat kuluttajat17.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Wiser Ready mahdollistaa rakennusliikkeille ja talotehtaille helpon ja kustannustehokkaan tavan tarjota älykotivalmiutta asiakkailleen. Asunnon ostaja, rakentaja tai remontoija saa asuntoonsa älykotivalmiuden valitsemalla älykkäät sähkökalusteet. Wiser-järjestelmää voi päivittää sen mukaan, mitä toimintoja haluaa lisätä itse laajan jälleenmyyjäverkoston kautta. Älykodin toiminnallisuuksia voi myöhemmin itse laajentaa kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Wiser-älykotikalusteita on saatavilla Schneider Electricin suosittuun Exxact-kalustesarjaan, joka on jo nyt vakiovarusteena monissa uusissa asunnoissa. Wiser yhdistää saumattomasti yhden markkinoiden laajimmista sähköasennuskalustesarjoista älypuhelimella käytettäväksi älykotijärjestelmäksi. Tiedote, 17.1.2022 – Schneider Electric on tuonut perinteisten sähkökalusteiden rinnalle Wiser-älykotikalusteet, jotka on helppo valita jo asuntoa suunniteltaessa. Yhä useampi rakentaja ja remontoija etsii tällä hetkellä kohteeseensa älykotiominaisuuksi

Esmi Impresia -paloilmoitinsarjan uusi vakioratkaisu tähtää virhehälytysten vähentämiseen10.1.2023 10:56:28 EET | Tiedote

Schneider Electricin Esmi-paloilmoitinjärjestelmien tuotevalikoima täydentyy uudella Esmi Impresia -kenttälaitesarjalla. Sarjaan kuuluvalla Esmi Impresia -monikäyttöilmaisimella on monta käyttötapaa osoitteellisena savu-, lämpö- tai monikriteeri-ilmaisimena. Ilmaisimista vakiona löytyvä oikosulkuerotin varmistaa järjestelmän parhaan mahdollisen toimintakyvyn mahdollisessa häiriötilanteessa ja nopeuttaa vian etsintää asennusvaiheessa. Mobiililaitteen avulla tehtävä osoitteistus nopeuttaa asennustyötä, ja samalla on mahdollista siirtää tiedot kohteesta pilvipalveluun tarkemman konfiguroinnin pohjaksi. Tiedote, 10.1.2023 – Erheelliset paloilmoitukset tuovat monille kiinteistöjen omistajille vuosittain turhia kustannuksia, kun jopa lähes 90 prosenttia automaattisten paloilmoittimien antamista palohälytyksistä on erheellisiä. Schneider Electric tuo markkinoille Esmi Sense FDP -paloilmoitinjärjestelmälle uuden kenttälaitesarjan. Esmi Impresia -sarjaan kuuluvaa monikäyttöilmaisinta voidaan kä

Joulukuun pakkasilla uusi ennätys – Wiser-älykotituotteiden miljoonan kuukausittaisen toiminnon raja ylitettiin Suomessa3.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Wiser-älykotituotteilla rikottiin miljoonan kuukaudessa suoritetun älykotitoiminnon raja jouluaaton aattona. Tämä pitää sisällään sekä käyttäjien että automaatioiden suorittamat toiminnot. 1.–23.12.2022 välisenä aikana älykotitoimintoja suoritettiin jopa 51 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana marraskuussa. Suurin aktiivisuuspiikki nähtiin itsenäisyyspäivän jälkeisenä pakkaskautena 7.12.–17.12. Tiedote, 3.1.2023 – Sähköenergian kohonnut hinta on herättänyt suomalaiset tehostamaan sähkön käyttöään perinteisin keinoin mutta myös älykotiratkaisuja hyödyntämällä. Tämä näkyy nyt selvästi älykotitoimintojen käyttömäärissä. Joulukuussa 2022 Schneider Electricin Wiser-älykotituotteiden toimintoja laukaistiin Suomessa ensimmäisen kerran yli miljoona kertaa kuukaudessa. Lukema saavutettiin jo jouluaaton aattona. Eroa marraskuun vastaavaan aikaan on +51 %. Suurimmat käyttöpiikit ajoittuvat 7.–17.12. väliselle ajalle eli itsenäisyyspäivää seuranneille kylmille päiville. – Älykotituotteiden tu

Schneider Electric mukana kehittämässä vastuullista kuivan maan lohenkasvatusta Ruotsissa28.12.2022 15:27:47 EET | Tiedote

Tiedote, 28.12.2022 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on solminut kumppanuussopimuksen RE:OCEAN-elintarviketeknologiayrityksen kanssa. RE:OCEAN on maalle rakennettuun infrastruktuuriin perustuvan lohenkasvattamisen edelläkävijä, joka haluaa yhteistyön avulla kehittää resurssitehokasta ja kiertotalouteen perustuvaa kasvatusta. Kumppanuus vauhdittaa laadukkaan, paikallisen ja kestävästi tuotetun lohen kasvattamista Ruotsin Säfflessä sijaitsevassa tuotanto- ja käsittelylaitoksessa. Yhteistyön ansiosta RE:OCEAN pääsee hyödyntämään Schneider Electricin end-to-end-laitteistoja ja -ohjelmistoja maalle rakennetun lohenkasvattamon kaikissa toiminnoissa. Schneider Electricin kestävyyskonsultointipalvelut, edistynyt teknologia ja innovatiiviset ratkaisut auttavat RE:OCEANia tuottamaan paikallista ja kestävästi tuotettua lohta hiilineutraalissa tuotanto- ja käsittelylaitoksessa. – Tavoitteemme on selkeä: kasvattaa kestävästi ja paikallisesti tuotettua l

Asiantuntija vinkkaa: ”Kausivalojen tarkistamisella voit säästää jouluna jopa 4 800 % sähköä”23.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Tiedote, 23.12.2022 – Jouluna on syytä tarkistaa harvoin käytössä olevien kausivalojen kunto ja turvallisuus, mutta lisäksi kannattaa varmistaa myös niiden vaikutus virrankulutukseen. Schneider Electricin kaupallinen tuotepäällikkö Juhani Hallamaa suosittelee vanhojen jouluvalojen päivittämistä viimeistään tämän joulun jälkeen. – Kollegani päätti tänä jouluna tarkistaa Wiser-älypistokkeella, millainen sähkönkulutus hänen vanhoilla kuusenkynttilöillään on. Ihmetys olikin suuri, kun kulutus oli 49 wattia! Pikaisen pohdinnan jälkeen valot päätettiin vaihtaa uusiin LED-valoihin ja kulutus tipahti 1 wattiin, mikä on pienin mahdollinen arvo, jonka pistoke mittaa, kertoo Hallamaa. Jouluvalojen kulutus kuriin älyratkaisuilla Hallamaa vinkkaa, että mikäli vanhoja valoja haluaa kuitenkin käyttää, on myös mahdollista säästää himmentämällä muuta valaistusta aikaan ja tunnelmaan sopivaksi. Lisäksi avuksi rientää älykoti, jonka avulla valojen toiminta voidaan automatisoida auringon nousujen ja lasku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme