HUS

HUS nätterapi mot sömnlöshet är en dokumenterat effektiv vårdmetod

Dela

Nätterapi är en effektiv vård för sömnlöshet, framgår av en färsk undersökning som gjorts av HUS och Helsingfors universitet.

Resultaten baserar sig på material från över 2 600 patienter under perioden 2019 – 2021. Vid tre månaders uppföljning hade t.o.m. 34 % av patienterna botats från sömnlöshet, hos nästan hälften (46 %) hade symtomen minskat betydligt och hos nästan alla (91 %) hade symtomen lindrats.


Effektstorleken för minskningen av symtom (effect size d = 1.449) var stor, dvs. behandlingen är mycket effektiv. Under behandlingen lindrades också depressionssymtom.

Behandlingens effekt utvärderades genom internationellt godkända symtomenkäter som patienterna fyllde i under behandlingen. Resultaten överraskade till och med forskarna, trots att det finns ganska mycket internationell forskning i ämnet. I de nationella God medicinsk praxis-rekommendationerna och i t. ex. Storbritannien rekommenderas nätterapi för behandling av sömnlöshet.  I Finland är vården fortfarande klart underutnyttjad i förhållande till nyttan.

Inom HUS Psykiatri baserar sig den nätterapi som experter utvecklat på kognitiv beteendeterapi, som är den primära vårdmetoden för sömnlöshet. Nätterapiprogrammet har använts sedan 2019 på både finska och svenska. Patienten använder vårdprogrammet med hjälp av en telefon- eller en tablettapplikation med stöd av en terapeut. Vården är avgiftsfri för patienten och man får vård med läkarremiss i hela landet. Vården kan inledas inom några dagar efter att remissen har anlänt. Vårdprogrammet varar i 7 veckor. Jämfört med vård som förverkligas ansikte mot ansikte är nätterapin mycket kostnadseffektiv, betydligt bättre tillgänglig och patienten kan genomgå terapin var och när som helst.

”Sömnlöshet är vanligt. Sömnstörningar kan diagnostiseras hos cirka 10 procent av finländarna och t.o.m. var tredje person lider tidvis av symtom på sömnlöshet”, konstaterar linjedirektör Jan-Henry Stenberg vid HUS Psykiatri. Sömnlöshet är ofta förknippad med andra sjukdomar såsom depression, hjärt- och kärlsjukdomar eller kronisk smärta. Sömnlöshet har stor nationalekonomisk betydelse både i form av arbetsoförmåga och indirekta kostnader.

Patientrespons:

”En mycket nyttig terapi som jag hade hjälp av, även om jag till en början var lite skeptisk till om en terapi som man går igenom på egen hand kan vara så bra. Jag rekommenderar i fortsättningen den här för andra, om någon brottas med liknande problem. ”

”Läkaren skulle ha gett medicin mot sömnlösheten. Jag har använt dem i 25 år. Jag sade till läkaren att jag skulle vilja ha läkemedelsfri vård. Han föreslog nätterapi. Tack till en bra läkare! Jag insåg att man själv kan rehabilitera tankar och nervsystem. Det är långsamt, men upprepning hjälper.”

Nyckelord

Kontakter

Kontaktuppgifter:
Linjedirektör Jan-Henry Stenberg, jan-henry.stenberg@hus.fi
tfn 050 427 0656
HUS Psykiatri, IT-psykiatri och psykosociala behandlingar

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

HUS mottagning för kärlavvikelser har förbättrat behandlingen och diagnostiken av kärlavvikelser så att den är likvärdig i hela Finland2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

I HUS grundades för 20 år sedan ett expertnätverk för behandling och diagnostik av kärlavvikelser i enlighet med modellen för internationella referenssjukhus. Sedan dess har man målmedvetet utvecklat expertisen i synnerhet när det gäller behandlingen av svåra och sällsynta blodkärlavvikelser. Den evidensbaserade vården har utvecklats också genom eget forskningsarbete.

HUSin suonianomaliayksikkö on parantanut suonipoikkeavuuksien hoitoa ja diagnostiikkaa yhdenvertaiseksi koko Suomessa2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

HUSiin perustettiin 20 vuotta sitten kansainvälisten referenssisairaaloiden mallin mukainen asiantuntijaverkosto suonipoikkeavuuksien hoitoon ja diagnostiikkaan. Tästä lähtien erikoisosaamista etenkin vaikealaatuisten ja harvinaisten verisuonianomalioiden hoidossa on määrätietoisesti kehitetty. Näyttöön perustuvaa hoitoa on kehitetty myös omalla tutkimustyöllä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum