HUS-kuntayhtymä

HUS on huolissaan erikoissairaanhoidon lähipalveluiden tulevaisuudesta

Jaa

HUS antoi lausuntonsa valinnanvapauslakiehdotuksesta 4.12.2017. Lausunto on liitteenä.

Lausunnon kohta, jossa arvioidaan HUS:n pääkaupunkiseudun ulkopuolisten sairaaloiden (Hyvinkää, Lohja, Porvoo ja Raasepori) toiminnan vaarantuvan kokonaan mikäli laki säädettäisiin nyt ehdotetussa muodossa, on herättänyt keskustelua. Huoli näiden sairaaloiden tulevaisuudesta perustuu eri toimintojen vahvaan keskinäiseen riippuvuuteen.
 
Valinnanvapauslakiehdoksessa todetaan nyt, että asiakassetelin piiriin kuuluu käytännössä kaikki alue- ja keskussairaaloissa tapahtuva ei-päivystyksellinen toiminta. Lakiehdotuksessa maakunnan sote-liikelaitos, johon HUS:n toiminta siirtyy, ei saa tuottaa asiakassetelillä tuotettavia palveluita.
 
- Tästä seuraa, että hyvin merkittävä osa pääkaupunkiseudun ulkopuolisten sairaaloiden palveluista siirtyy asiakasseteletoiminnan piiriin ja maakunnan liikelaitoksen ulkopuolelle. Tämän jälkeen näiden sairaaloiden keskittämisasetuksen mukaiset leikkaustoiminnan minimivolyymit eivät enää täyty ja leikkaustoiminta täytyy lopettaa. Kun sairaalan leikkaustoiminta loppuu, myös päivystys loppuu, koska päivystystoiminnan ylläpitäminen edellyttää riittävän määrän päiväaikaista toimintaa.  Leikkaustoiminnan ja päivystystoiminnan loppuminen tarkoittaa käytännössä myös sairaalan toiminnan loppumista, sanoo Porvoon sairaanhoitoalueen johtaja Leena Koponen.
 
- HUS ei toivo tällaista kehitystä, vaan katsoo tarkoituksenmukaiseksi, että erikoissairaanhoidon palveluita tuotetaan lähellä potilaita. Tämän tukemiseksi HUS:ssa siirretään osin leikkaustoimintaa pääkaupunkiseudun ulkopuolisiin sairaaloihin, jotta keskittämisasetuksessa asetetut leikkausmäärät toteutuvat, sanoo HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

HUS-kuntayhtymä
HUS-kuntayhtymä
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS-kuntayhtymä

MEDIAKUTSU: Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjan julkistamistilaisuus16.3.2018 08:38Tiedote

Tervetuloa Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjan julkistamistilaisuuteen perjantaina 23.3. klo 08.20 – 08.50 Biomedicum Helsinki 1, luentosali 1 Haartmaninkatu 8, Helsinki Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjassa esitellään lean-lähestymistapa ja erilaisia menetelmiä, joita terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaiset voivat soveltaa toiminnan kehittämiseksi. Kirja on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille avaamaan lean-kehittämisen perusteita, joita on mahdollista syventää kirjallisuuteen tutustumalla ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa. Teoksen ovat kirjoittaneet HUS Lean-kehittämisen yksiköstä Jyrki Perttunen, Esko Korhonen, Ritva Jokela ja Henna Korte, ja sen on kustantanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Kirjasta on otettu 20 000 kappaleen painos. Taskukirjan julkistaminen on osa tilaisuutta, jossa esitellään ensimmäisen HUS:n tuottaman johdon lean-koulutuksen lopputöitä. Kahvitarjoilu klo 8.00. Lisätietoja Ylilääk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme