HUS

HUS styrelses ställningstagande: Social- och hälsovårdsreformen äventyrar jämlikheten i den specialiserade sjukvården

Jaa

Statsrådets lagutkast för reformen av social- och hälsovården innehåller en stor nedskärning i Nylands tjänster. Effekten av resursöverföringen skulle vara omedelbar, permanent och ökar med tiden. Om finansieringsmodellen verkställs innebär det en urholkning av den jämlika specialiserade sjukvården och en nedmontering av hela systemet för specialiserad sjukvård i landet.

Statsrådet publicerade 15.6.2020 ett utkast till regeringsproposition om en reform av social- och hälsovården och räddningsväsendet. Enligt HUS är det viktigt att målen för vårdreformen uppfylls, men anser att den föreslagna finansieringsmodellen är fullständigt ohållbar.

Strukturreformen av social- och hälsotjänsterna löses inte genom att utarma Nyland och den specialiserade sjukvården.

I statsrådets förslag ingår en resursöverföring från Nyland till övriga Finland som enligt HUS uträkningar och försiktiga bedömning uppgår till ca 400 miljoner på årsnivå. I fördelningen av finansieringen används en konstgjord princip, den så kallade behovsstandardiseringen, som på grund av sin ensidighet utgör en fullständigt ohållbar utgångspunkt.

HUS anser att det inte är möjligt att främja vårdreformen utan en avsevärd förändring av finansieringsmodellen. Finansieringen måste kunna trygga utförandet av de specialuppgifter som riksomfattande koncentrerats till HUS och verksamheten inom ett stort universitetssjukhus. I fördelningen av finansieringen måste också den växande befolkningen i Nyland och huvudstadsregionens särdrag beaktas.

Den föreslagna finansieringsmodellen skulle skära ned i enbart HUS finansiering med över 100 miljoner årligen. Omvandlat till årsverken innebär detta en permanent minskning av ungefär 1500 årsverken på HUS.

”Bland de länder som inte genomlidit krig eller motsvarande katastrofer finns det inte ett enda vars årliga finansiering av hälso- och sjukvård på långa tider skulle ha sjunkit”, säger verkställande direktör Juha Tuominen. Att skära i finansieringen av Finlands ledande universitetssjukhus, det enda som agerar på bred internationell nivå, skulle påverka hela landet.

”HUS har ett betydande samhälleligt specialansvar för de svårast sjuka patienterna. Dessutom bedriver vi pionjärarbete som utvecklar läkarvetenskapen på ett omfattande sätt. Att skära ner i den jämlika specialiserade sjukvården skulle vara förödande för hela Finland”, fortsätter Juha Tuominen.  

I kostnadseffektivitet klarar sig HUS utmärkt både i nationell och nordisk jämförelse.

Tidtabellen för att täcka underskottet är omöjlig

Coronavirusepidemin har orsakat sjukvårdsdistrikten och kommunerna betydande ekonomiska underskott. På grund av epidemin är HUS underskott från den här våren 120 miljoner euro, som enligt förslaget borde täckas till och med slutet av 2022. I summan har det kommande statsunderstödet redan beaktats. Staten måste ersätta coronavirusutgifterna i sin helhet, och den i lagförslaget framförda tidsfristen för att täcka de tidigare underskotten behöver skjutas fram.

Investeringsbesluten kräver gedigen kunskap om verksamheten

För de kommande vårdlandskapen och HUS landskapssammanslutning föreslår statsrådet en investeringsmodell som är centralstyrd, schematisk och stel. Den beaktar inte specialansvaren eller en styrning av förändringarna.

HUS nuvarande byggnader är till stor del i behov av grundlig renovering och ligger utspridda. Dessutom behövs krävande specialapparatur och system också i fortsättningen inom den specialiserade sjukvården. HUS understryker vikten av ett beslut fattas på rätt nivå. En gedigen kunskap om verksamheten är en absolut förutsättning för en lyckad styrning av investeringarna.

Gemensam kunskapsbas vägen till kvalitet och smidighet

Aktörerna inom Nyland måste kunna förpliktas att upprätthålla gemensamma informationsresurser. En effektiv informationsgång stärker patientsäkerheten samt smidigheten i vården och tjänsterna. HUS anser att det är ytterst viktigt att införandet av Apotti genom lagstiftning möjliggörs för alla landskap inom Nyland.

För mera information:

Intervjuförfrågningar till verkställande direktör Juha Tuominen:
Kaarina Heikinheimo, verkställande direktörens assistent, tfn 050 427 9861 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme