HUS

HUS utvecklar kvaliteten och patientsäkerheten på ett systematiskt sätt

Jaa

HUS styrelse behandlade på sitt möte 15.4.2019 kvalitetsledningen och patientsäkerheten, verksamheten och ekonomin under årets två första månader samt valde Paula Isopahkala till ny kommunikationsdirektör för HUS.

Styrelsen antecknade patientsäkerhets- och kvalitetsrapporterna för 2018 för kännedom samt godkände kvalitets- och patientsäkerhetsplanen för åren 2019–2020.

I patientsäkerhetsrapporten konstateras att mängden HaiPro-anmälningar om farliga situationer ökat, år 2018 gjordes ca 23 000 anmälningar. Enligt rapporten är den jämna ökningen sannolikt ett tecken på att den anonyma och frivilliga anmälningen av farliga händelser har blivit etablerad praxis. Genom anmälningsförfarandet kan patientsäkerhetsrisker och utvecklingsåtgärder gällande farliga händelser lyftas fram. De flesta anmälningarna gällde läkemedelsbehandling, informationshantering och diagnostiska undersökningar. I rapporten gällde 327 anmälningar allvarliga händelser.

År 2018 minskade mängden ersatta patientskador i jämförelse med året innan. Under 2018 framkom inga stora nya problem gällande spridning av resistenta bakterier. Personalens influensavaccintäckning var också ur ett internationellt perspektiv på en väldigt hög nivå. Över 95 procent av personalen tog influensavaccin.

I kvalitetsrapporten listades de viktigaste insatserna för kvalitetsledningen. De är byggandet av en kvalitetsorganisation, fastställandet av kvalitetsmätare på HUS-nivå, starten för ett kvalitetssystemprojekt, färdigställandet av utformningsfasen för ett projekt för patientanvisningar, inledandet av observationsrundor vars mål är kvalitetsförbättring samt kvalitetskommunikation och kvalitetsutbildning.

Främjandet av kvalitetsledningen och patientsäkerheten på HUS fortsätter enligt de fokusområden som fastställts i kvalitets- och patientsäkerhetsplanen. Ett centralt projekt inom kvalitetsutvecklingen är att skaffa ett heltäckande kvalitetssystem som omfattar alla yrkesgrupper. Kvalitetsackrediteringssystemet Joint Commission International (JCI) har fått stor internationell spridning i sjukhusvärlden. HUS har som mål att i det här första skedet söka JCI-ackreditering för sex enheter inom HUCS sjukvårdsområde.

Livlig början på året

Mängden elektiva remisser i januari och februari ökade med 2,8 procent och mängden jourbesök ökade med 17,2 procent jämfört med året innan. Den stora ökningen i jourbesöken beror på att jourverksamheterna på Haartmanska sjukhuset och Malms sjukhus flyttade över från Helsingfors stad till HUS i början av året. Tillgången till vård inom den tid som anges i lagen var i slutet av februari svagare än under motsvarande period året innan, detta gällde både köerna till vårdavdelning och polikliniker.

Informationen från början av året gällande tjänsteproduktionen och faktureringarna är fortfarande bristfällig vilket beror på överföringen av jourverksamheten och den första lanseringen av Apotti. I januari-februari överskred tjänsteproduktionen budgeten med 2,8 procent och växte med 4,5 procent jämfört med året innan. Den största tillväxten var bland annat inom specialiteterna neurokirurgi, internmedicin samt cancersjukdomar och strålbehandling.

Överskottet från januari-februari var 5,9 miljoner euro. De fasta kostnaderna utgör en betydande del av HUS kostnader (uppskattningsvis 60 procent) och då produktionsvolymerna ökar mer än planerat innebär det att de totala kostnaderna ändå inte ökar i samma proportion som volymen, och därför bildas ett överskott.

Paula Isopahkala blir kommunikationsdirektör

HUS styrelse valde politices magister Paula Isopahkala till tjänsten som HUS kommunikationsdirektör. 54 personer sökte tjänsten. Kommunikationsdirektören har i uppgift att förnya, utveckla och leda HUS varumärke, kommunikation och marknadsföring, svara för byggandet av HUS anseende och image, stödja verkställandet av HUS strategiska projekt med kommunikationsåtgärder, svara för utvecklandet av HUS besluts- och tjänstekommunikation samt leda kommunikationsteamet.

Länk till protokoll (på finska).

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Ostopalvelupsykoterapiaan jatkossa helpommin palvelusetelin avulla23.8.2019 10:44:21 EESTTiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsingin kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY), Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Kymsote), Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri (EKSOTE) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri valmistelevat yhdessä palvelusetelimenettelyn käyttöönottoa ostopalvelupsykoterapioiden hankinnassa. Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään helpottamaan ulkoiseen psykoterapiaan hakeutumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme