HUS

HUS varautuu pääkaupunkiseudun yhteispäivystysten ruuhkautumiseen – avuksi palveluseteli

Jaa

HUSin yhteispäivystykset Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla varautuvat kesällä kysynnän vaihteluun ottamalla käyttöön palvelusetelin 20.6.2019 alkaen. Päivystyspoliklinikoille hakeutuvilla yleislääkäritason potilailla on mahdollisuus saada tietyissä tapauksissa palveluseteli, jolla he saavat hoitoa sopimuskumppaneina toimivilla yksityisillä lääkäriasemilla.

”Haartmanin, Malmin, Jorvin ja Peijaksen yhteispäivystysten kävijämäärän vaihtelua kesän aikana on vaikeaa ennustaa muun muassa lukuisten suurten yleisötapahtumien ja matkailun vuoksi. Haluamme taata, että potilaat eivät joudu jonottamaan päivystyspoliklinikalla lääkärille pääsyä kohtuuttoman kauan”, kertoo pääkaupunkiseudun päivystyspoliklinikoista vastaava ylilääkäri Veli-Pekka Harjola HUSista

Palveluseteli käyttöön ruuhkatilanteissa

Palveluseteliä voidaan tarjota 18 vuotta täyttäneille potilaille, joilla on tiettyjä oireita tai tapaturmia, kuten hengitystieoireita tai kun epäillään nilkan nyrjähdystä. Arvio palvelusetelin tarpeesta tehdään päivystyspoliklinikalla tapauskohtaisesti ja potilas voi itse päättää ottaako hän vastaan palvelusetelin vai jääkö hän sairaalan päivystyspoliklinikalle.

Palveluseteli on aina henkilökohtainen ja se tulee käyttää tietyn ajan sisällä. Potilas maksaa sopimuslääkäriasemalla korkeintaan saman suuruisen käyntimaksun kuin hän maksaisi HUSin päivystyspoliklinikan käynnistä.

Potilaat voivat hakeutua päivystyspoliklinikoille normaaliin tapaan

”Kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat voivat edelleen normaaliin tapaan hakeutua sairaaloiden päivystyspoliklinikoille. Kenenkään ei pidä olla hakeutumatta hoitoon odotettavissa olevan ruuhkan vuoksi”, painottaa Veli-Pekka Harjola.

Päivystyspoliklinikoilla hoidetaan äkillisesti sairastuneet ja kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.

Ennen päivystyspoliklinikalle hakeutumista tulee soittaa maksuttomaan Päivystysapu-puhelinpalvelun numeroon 116 117, johon vastataan ympäri vuorokauden. Päivystysavussa tehdään hoidon tarpeen arvio ja soittaja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan tai annetaan itsehoito-ohjeita. Päivystyspoliklinikalle voi hakeutua suoraan, jos yhteyttä Päivystysapuun ei saa kohtuullisessa ajassa.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Yhteyshenkilöt

Veli-Pekka Harjola
ylilääkäri
HUS Akuutti
veli-pekka.harjola@hus.fi
p. 050 427 0163

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme