HUS

HUSin alueella todettu jo yli 200 Venäjän matkailuun liittyvää koronavirustartuntaa

Jaa

HUSin alueen kuntien asukkailla on todettu 28.6.2021 noin 10 mennessä 202 tartuntaa Venäjältä palanneilla matkailijoilla. 496 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla 22.6. jälkeen otetuista 3192 näytteestä on todettu 99 koronavirustartuntaa. Lisäksi Venäjällä matkustaneilla on todettu tartuntoja muissa näytteenottopisteissä otetuista näytteistä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni näistä näytteistä on deltavarianttia.

Juhannuksen aikana HUSin näytteenottopisteissä Uudellamaalla on otettu koronavirusnäytteitä päivittäin noin 3400–4400 näytettä. Otettujen näytteiden määrät juhannuksen aikana ovat hieman alhaisemmat kuin edeltävinä viikonloppuina kesäkuussa. Positiivisten näytteiden osuus 25.–26.6. otetuista näytteistä oli yli kaksi prosenttia (2,3 ja 2,1 %). Muutoin kesäkuussa positiivisten näytteiden osuus on vaihdellut päivittäin 0,4–1,4 prosentin välillä.

Tänään HUSin sairaaloissa on koronavirustartunnan vuoksi hoidettavana 12 potilaista. Heistä yksi on tehohoidossa ja kahden tartunta liittyy Venäjän matkailuun.

”Tilanne on äärimmäisen huolestuttava ja edellyttää vastuullisuutta. Mikäli henkilö on saanut negatiivisen testituloksen Venäjällä tai rajalla otetusta näytteestä, tämä ei vielä tarkoita, että tartuntaa ei olisi. Kaikkien Venäjällä matkustaneiden käyneiden tulee käydä testissä, kun maahantulosta on kulunut vähintään 72 tuntia ja lisäksi aina, jos oireita on”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSista.

Testissä käymisen lisäksi Venäjälle matkustaneiden tulee myös välttää kontakteja muihin ihmisiin ja välttää julkisia paikkoja. ”Kaikkien karanteeniin asetettujen tulee noudattaa karanteenimääräyksiä pilkun tarkasti ja käydä testissä karanteenin lopussa. Vaikka jalkapallon EM-kisat jatkuvat Pietarissa, toivon että kaikille on nyt selvää, että loput otteluista tulee katsoa Suomesta käsin”, lisää Mäkijärvi.

Juhannuksen aikaan monella sosiaalisten kontaktien määrä kasvoi, osalla jopa erittäin suureksi. ”Vähäisimmistäkin koronavirustartunnan oireista tulee hakeutua testiin”, muistuttaa Mäkijärvi.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme