HUS

HUSin hallitus vaatii valtiota korvaamaan Uudenmaan sote-uudistuksen ICT-muutokset

Jaa
Valtiovarainministeriön päätös sote-uudistuksen ICT-rahoitukseksi ei riitä edes välttämättömiin muutoskustannuksiin. HUSin hallitus on kirjelmöinyt ministeriöille rahoituksen uudelleenarvioimiseksi, jotta uudistuksen toimeenpano ei vaarantuisi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) haki valtionavustusta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen välttämättömiin ICT-muutoksiin 39,9 miljoonaa euroa. Summa sisälsi Uudenmaan, erityisesti Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan, hyvinvointialueiden kanssa yhdessä sovittuja kehittämiskustannuksia, joilla olisi voitu ottaa käyttöön yhteinen talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmä. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi avustusta kuitenkin vain 5 miljoonaa euroa. 

HUSin hallitus on kirjelmöinyt valtiovarainministerille, sosiaali- ja terveysministerille ja peruspalveluministerille, että summa on täysin riittämätön. Jos ICT-muutoksen kustannuksia ei korvata, ovat hyvinvointialueet arvioineet, ettei niillä ole mahdollisuutta ottaa vastaan palvelujen järjestämisvastuuta vuoden 2023 alussa. Tämä vaarantaa vakavasti koko uudistuksen toimeenpanon suunnitellussa aikataulussa sekä Uudellamaalla että myös kansallisesti.  

Uudenmaan tilanne poikkeaa muusta Suomesta erillisratkaisun takia. Vaikka Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki lainsäädännön perusteella ovat itsenäisessä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisvastuussa, palvelujen rahoitusmalli tekee Uudenmaan toimijoista (hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS) toisistaan riippuvaisia. Uudenmaan toimijoiden välistä yhteistyötä on syytä tukea erilaisin yhteisin tietohallinnollisin järjestelmin.  

HUS on tarjonnut hyvinvointialueille mahdollisuutta hankkia HUSilta erilaisia tukipalveluja, mukaan lukien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut. Uudistus edellyttää siitä aiheutuvien muutoskustannusten korvaamisen Uudenmaan hyvinvointialueille ja HUSille siinä määrin, että uudistuksen toimeenpanon suunniteltu aikataulu ei vaarannu.  

Kehitettävillä yhteisillä ratkaisuilla saadaan myös taloudellisia ja toiminnallisia skaalaetuja verrattuna erillisiin ratkaisuihin. Sote-uudistuksen toimeenpanon onnistuminen edellyttää ICT-muutokseen haetun 39,9 miljoonan euron valtionavun saamista.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Risto Rautava, hallituksen puheenjohtaja, HUS-kuntayhtymä, 040 504 5851


HUSin mediapalvelun yhteystiedot: www.hus.fi/ajankohtaista/medialle

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Medicinering med blodförtunnande läkemedel är bra att påbörja snabbare efter en hjärninfarkt hos personer som lider av förmaksflimmer2.6.2023 08:15:13 EEST | Tiedote

En snabbare påbörjad medicinering med blodförtunnande läkemedel än brukligt efter en hjärninfarkt kan minska risken för en ny infarkt hos patienter som lider av förmaksflimmer. HUS medverkade i en internationell multicenterprövning som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme