HUS

HUSin laboratoriot toimivat pääsääntöisesti ajanvarauksella − varaa aika verkossa

Jaa

HUS Diagnostiikkakeskus tarjoaa laboratorioasiakkailleen enenevässä määrin ajanvarausaikoja kaikissa näytteenottopisteissään. Paastoaminen ennen näytteenottoa on enää vain harvoin tarpeen, joten aikoja voi varata myös illaksi.

HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratorioasiakkaille tekemän kyselyn perusteella 70 % haluaa tulla näytteenottoon ajanvarauksella ja 30 % vuoronumerolla.

”Tästä syystä lisäämme näytteenoton ajanvaraustoimintaa vastaamaan tuota suhdetta. Tämä vähentää samalla laboratorioiden ruuhkia aamuisin sekä sujuvoittaa kiireellisten tapausten ja päivystysasiakkaiden palvelua”, kertoo ylihoitaja Tuija Ohranen.

Ajan voi varata verkosta itselle sopivaan laboratorioon. Ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse. Kiireellinen näytteenotto toimii edelleen vuoronumerolla.

”Aamuruuhkat voi välttää varaamalla aikoja iltoihin ja iltapäiville. Suurin osa tutkimuksista ei vaadi aamukäyntiä eikä paastoa. Ennen kuin varaa ajan, pitää laboratoriotutkimuksia varten olla aina lääkärin lähete”, neuvoo Ohranen.

Koska osa laboratorioista toimii vain ajanvarauksella, vuoronumerolla tulevien kannattaa tarkistaa aukioloajan lisäksi jonotusmahdollisuus HUSin nettisivuilta.

Paastoa ei enää tarvita veren rasvatutkimuksiin

Toinen näytteenotossa jo käynnissä oleva muutos koskee paaston tarpeellisuutta.

”Muutamasta tuhannesta laboratoriotutkimuksesta enää parikymmentä edellyttää paastoa. Syömättä ja juomatta tarvitsee olla vain ennen paastoverensokeri- tai muutamaa muuta harvinaisempaa tutkimusta varten”, sanoo ylilääkäri, kliinisen kemian professori Kari Pulkki.
 
Laboratoriotutkimusten paastokäytännöt ja viitearvot voi tarkistaa Käypä hoito
-suosituksista. Tieto veren rasvatutkimuksia koskevista uusista käytännöstä ei ole ihan vielä saavuttanut kaikkia lääkäreitä.

”Tällä hetkellä noin 70 % lipiditutkimuslähetteistä tulee ilman paastoa. Tavoitteena on, että niistä 95 % olisi ilman paastoa”, esittää Pulkki.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Den svenska versionen av pressmeddelandet publiceras inom kort.

Yhteyshenkilöt

Tuija Ohranen, ylihoitaja
HUS Diagnostiikkakeskus
050 428 4146
tuija.ohranen@hus.fi

Kari Pulkki, ylilääkäri, professori
HUS Diagnostiikkakeskus
040 144 8676
kari.pulkki@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Behandling med coronavirusläkemedlet Paxlovid inleds på HUS1.7.2022 08:42:13 EEST | Tiedote

Paxlovid är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa. Social- och hälsovårdsministeriet har definierat målgrupperna för den nya Paxlovid-coronavirusmedicinen. De enheter som har hand om specialistsjukvården på HUS börjar genast ge läkemedlet till de patienter som följs upp hos dem, och som på grund av sin sjukdom eller läkemedelsbehandling lider av immunbrist. Läkemedlet ges också till vissa cancerpatienter och till personer med kronisk lungsjukdom.

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa1.7.2022 08:38:53 EEST | Tiedote

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme