HUS

HUSin Seri-tukikeskus tutkii ja hoitaa seksuaaliväkivallan uhrit Uudenmaan alueella kesänkin aikana

Jaa

Seri-tukikeskuksen käyntimäärät nousevat erityisesti kesäkuukausina. HUS haluaa muistuttaa, että seksuaaliväkivallan uhreja hoidetaan kesälläkin ympäri vuorokauden, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. Tukikeskukseen saa vuorokauden ympäri yhteyden numerossa 040 701 8446.

Ensikäyntien lukumäärä Seri-tukikeskuksessa kuukausittain 2018–2020.
Ensikäyntien lukumäärä Seri-tukikeskuksessa kuukausittain 2018–2020.

HUSin Naistenklinikalla (Haartmaninkatu 2, Helsinki) toimiva Seri-tukikeskus on tutkinut ja hoitanut neljän ensimmäisen toimintavuotensa aikana jo yli 1600 seksuaaliväkivallan uhria.

”Olemme pystyneet tekemään oikeuslääketieteelliset ja lääketieteelliset tutkimukset viiveettä myös koronaviruspandemian aikana. Myös tarvittavat psykososiaalisen tuen palvelut ovat olleet tarjolla. Nyt tulevana kesänäkin toiminta jatkuu keskeytyksettä”, osastonlääkäri Riina Korjamo kertoo.

Raiskauksen uhreille tehdään oikeuslääketieteellinen tutkimus näytteenottoineen päivystysluontoisesti ympäri vuorokauden, kun tapahtumasta on aikaa alle kolme vuorokautta. Psyykkisen tuen palvelut eli psykologin, sosiaalityöntekijän ja sairaalapastorin tarjoama kriisituki on saatavilla arkisin. Seri-tukikeskukseen voi hakeutua kuukauden sisällä tapahtuneesta.

”Oikeuslääketieteellisiä näytteitä sekä seksi- ja veriteitse tarttuvien tautien näytteitä otetaan päivystyksellisesti, mutta muut tutkimukset pyritään keskittämään päiväaikaan. Aina ennen tukikeskukseen tuloa kannattaa soittaa päivystysnumeroomme, jotta ensikäynti järjestyisi mahdollisimman sujuvasti.”

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö, johon voivat hakeutua yli 16-vuotiaat itse, omaisten kanssa tai viranomaisten ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta. Avun piiriin voi hakeutua riippumatta siitä, onko ilmoittanut kohtaamastaan väkivallasta poliisille. Palvelut ovat maksuttomia.

Jos seksuaaliväkivaltatapahtumasta on aikaa yli kuukausi, apua voi hakea esimerkiksi oman alueen terveyskeskuksesta, perheneuvolasta, kunnan seksuaalineuvojalta tai eri järjestöjen kautta. Alle 16-vuotiaat nuoret hoidetaan Uudessa lastensairaalassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonlääkäri Riina Korjamo
HUS Naistenklinikka, Seri-tukikeskus
puh. 050 427 1179
riina.korjamo@hus.fi

Kuvat

Ensikäyntien lukumäärä Seri-tukikeskuksessa kuukausittain 2018–2020.
Ensikäyntien lukumäärä Seri-tukikeskuksessa kuukausittain 2018–2020.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme