HUSin Syöpäkeskus tarjoaa nuorena syöpään sairastuneille aiempaa yksilöllisempää tukea
Nuorena syöpään sairastuneiden tukea on kehitetty Eteläisen syöpäkeskuksen ja HUSin AYA Fican -hankkeessa (Adolescents and Young Adults), jossa selvitettiin vuosina 2020–2022 nuorten hoidon ja kuntoutumisen tuen tarpeita. Nuoret aikuiset ovat tyytyväisiä syöpähoitoihin, mutta tarvitsevat yksilöllisempää psykososiaalista tukea ja kuntoutusta sekä läheisten huomioimista.
“Nuori syöpään sairastunut saa jatkossa rinnalleen palveluohjaajan, jonka tehtävänä on selvittää sairastuneen kuntoutumisen tuen tarpeita ja ohjata yksilöllisempien palvelujen äärelle”, Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson kertoo.
Palvelua tarjotaan 16–25-vuotiaille potilaille hoidon käynnistyessä, sen aikana ja seurantavaiheessa. Lisäksi alle 40-vuotiaana syöpään sairastuneet ja heidän läheisensä saavat tarvittaessa palveluohjaajan puhelinneuvontaa.
Kokonaisvaltaisessa hoidossa tähdätään kärkimaiden joukkoon
Maailmalla nuorille aikuisille on tarjolla ikätason ja elämäntilanteen huomioivaa tukea, hoidon koordinaattoreita ja nuorten erityistarpeisiin vastaavia moniammatillisia tiimejä sekä sairaalatiloja.
“Tarvitsemme tämänkaltaisia palveluita kaikkialla Suomessa. Syöpäkeskuksessa tämä työ on jo pitkällä. Jotta Suomi nousee nuorten syöpäpotilaiden tarpeita huomioivien kärkimaiden joukkoon, meidän tulee lisätä aiheeseen liittyvää tutkimusta kehittämisen ja päätöksenteon tueksi sekä luoda kansallinen viitekehys nuoren aikuisen hoidon ja tuen laadun varmistamiseksi”, hankkeen projektipäällikkö ja palveluohjaaja Anna-Elina Rahikainen sanoo.
Käynnisteillä uusi kansallinen syöpäverkosto
Suunnitelmissa on jatkaa parhaiden hoitokäytänteiden hiomista ja tieteellistä yhteistyötä kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.
“Käynnistämme HUSin ja Eteläisen syöpäkeskuksen koordinoimana kansallisen nuorten ja nuorten aikuisten syöpäverkoston parhaiden hoitokäytäntöjen edistämiseksi ja uusien toimintatapojen jalkauttamiseksi Suomessa”, Eteläisen syöpäkeskuksen johtaja Mika Mustonen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimialajohtaja Johanna Mattson, Syöpäkeskus, johanna.mattson@hus.fi, puh. 050 427 9165
AYA Fican -hankkeen projektipäällikkö Anna-Elina Rahikainen, Eteläinen syöpäkeskus, anna-elina.rahikainen@hus.fi, puh. 040 621 6213
Johtaja Mika Mustonen, Eteläinen syöpäkeskus, mika.mustonen@hus.fi, puh. 040 620 9879
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Alla aktörer behövs för att stärka barns och ungas välbefinnande i huvudstadsregionen30.5.2023 12:48:57 EEST | Tiedote
Revisionsnämnderna i städerna i huvudstadsregionens samt HUS har tillsammans utvärderat hur målen för barns och ungas välbefinnande har uppnåtts. Även om välbefinnandet hos barn och unga har främjats på många sätt är tillgången till mentalvårdstjänster och psykologmottagningar inom studerandevården fortfarande en utmaning.
Pääkaupunkiseudun lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseen tarvitaan kaikki tahot mukaan30.5.2023 12:42:03 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun kaupunkien sekä HUSin tarkastuslautakunnat ovat yhdessä arvioineet alueen lasten ja nuorten hyvinvoinnille asetettujen tavoitteiden toteutumista. Vaikka lasten ja nuorten hyvinvointia on edistetty monin tavoin, haasteena on edelleen opiskeluhuollon psykologien vastaanotolle sekä mielenterveyspalveluihin pääsy.
Barnets motoriska utveckling kan följas med hjälp av en smart sparkdräkt25.5.2023 12:41:00 EEST | Tiedote
En nyligen publicerad studie i den ansedda vetenskapliga tidskriften eBiomedicine bekräftar att man genom de mätningar som gjorts med den smarta sparkdräkten MAIJU på ett tillförlitligt sätt kan undersöka den motoriska utvecklingen hos barn utan att belasta barnet. Den kan utnyttjas i uppföljningen av barnens utveckling.
Lapsen motorista kehitystä voi seurata älypotkupuvun avulla25.5.2023 12:40:00 EEST | Tiedote
Vastikään arvostetussa eBiomedicine-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa vahvistettiin, että MAIJU-älypotkupuvulla tehdyillä mittauksilla voidaan tutkia lasten motorista kehitystä luotettavasti ja lasta kuormittamatta. Sitä voisi hyödyntää lasten kehitysseurannassa.
Över en halv miljon sårvårdsbehandlingar per år inom HUS område23.5.2023 12:57:00 EEST | Tiedote
De totala kostnaderna för sårvård inom hälso- och sjukvården är lika höga som vårdkostnaderna för fetmabehandling eller cancersjukdomar. Genom att gradera vården kan resurserna för sårvård användas effektivt och genom att höja kompetensen kan förekomsten av sår minskas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme