HUS

HUSin tehokkuus selittää Uudenmaan terveydenhuollon kustannuskurin

Jaa

Uusimaa ja erityisesti Helsinki, Espoo ja Vantaa loistivat Kuntaliiton tekemässä kymmenen suuren kaupungin sosiaali- ja terveysmenojen kustannusvertailussa. Kolmikon erinomainen tulos selittyy lähes täysin kaupungeille tuotetun HUSin erikoissairaanhoidon kustannustehokkuudella.

Helsinki, Espoo ja Vantaa poikkesivat tuloksiltaan kaikista muista suurista kaupungeista Kuntaliiton tekemässä terveydenhuollon kustannusten vertailututkimuksessa. Näissä kolmessa kaupungissa nimenomaan erikoissairaanhoidon kustannuskehitys oli muita parempaa. Kustannukset olivat vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna Helsingissä -7,4 %, Vantaalla -16 % ja Espoossa peräti -17,4 % mediaania pienemmät. Muissa suurissa kaupungeissa erikoisairaanhoidon kustannuskehitys oli pääsääntöisesti mediaania suurempi.

Vaikka perusterveydenhuollon vertailuluvut Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kasvoivat tai pysyivät ennallaan, hillitsi HUS-kuntayhtymän kaupungeille tuottaman erikoissairaanhoidon kustannustehokkuus yhteenlaskettuja terveysmenoja. Kokonaiskustannusten ero mediaaniin oli Helsingissä -1,2 %, Espoossa -4,7 % ja Vantaalla -6,7 %. Tämä selittää siten myös koko Uudenmaan onnistumista kustannuskurissa. Asuuhan näissä kolmessa suuressa kaupungissa yhteensä 1,15 miljoonaa asukasta.

Muut kaupungit ja niille erikoissairaanhoidon palveluita tuottavat kuntayhtymät eivät kyenneet HUSin kaltaiseen kustannustehokkuuteen, mikä luonnollisesti vähensi merkittävästi kaupunkien onnistumista terveydenhuollon kokonaiskustannusten hillitsemisessä.

Kuntaliiton tekemässä kymmenen suuren kaupungin vertailututkimuksessa oli kaikkien kaupunkien yhteenlaskettu terveydenhuollon kustannusmuutos vuodesta 2017 vuoteen 2017 mediaanikustannuksiin verrattuna -0,7 %.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme