HUSissa kehitetty tekoälyalgoritmi tunnistaa TT-kuvista aivoverenvuodon
HUS on ollut mukana kehittämässä tekoälyyn perustuvaa työkalua, joka tunnistaa tietokonetomografiakuvista hengenvaarallisen aivoverenkiertohäiriön, lukinkalvonalaisen verenvuodon. Algoritmin tarkkuus on erinomainen ja sillä on mahdollisuus parantaa potilaiden oikea-aikaista diagnostiikkaa.

HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgian tutkijat ovat olleet mukana kehittämässä tekoälyyn pohjautuvaa algoritmia, joka tunnistaa tehokkaasti tietokonetomografiakuvista lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon (SAV).
Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin tekoälyyn perustuvan algoritmin toimivuutta aivoverenvuotopotilaiden diagnostiikassa. Tekoälyä opetettiin HUSissa hoidossa olleiden potilaiden pään TT-kuvien aineistoon pohjautuen. Tekoälytyökalun toimivuutta tarkasteltiin myös laajemmassa kansainvälisessä aineistossa.
Kovan päänsäryn takia päivystykseen tulleille potilaille tehdään tietokonetomografiakuvaus (TT) kriittisten elintoimintojen häiriöiden, kuten aivoverenvuodon poissulkemiseksi. Aivoverenvuodon syyn tunnistaminen on potilaan hoidon kannalta tärkeää. Lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon saaneista potilaista jopa 75 prosenttia kuolee vuoden kuluessa uusintavuotoon, jos aivoverenvuotoa ei tunnisteta oikea-aikaisesti.
“Pään tietokonetomografiakuvaukset ovat sairaaloissa yleisimpiä päivystysajan kuvantamistutkimuksia ja SAV on yleisin aivoverenkiertohäiriöihin liittyvä työikäisten äkkikuoleman syy. Tekoälyalgoritmi pystyi tunnistamaan tarkasti lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon. Tekoäly voisi toimia radiologien apuna kuvien tulkinnassa, erottelemalla ne tietokonetomografiakuvat, jotka vaativat kiireellisintä huomiota, Neurokeskuksen neurokirurgian osastonylilääkäri, dosentti Miikka Korja kertoo.
Diagnoosin tekee edelleen radiologi ja hoitopäätökset hoitava lääkäri.
Tekoälytyökalu tunnisti 1 300 TT-kuvauksen aineistosta oikein 136 SAV-tapausta 137:stä. Aineisto koostui yhteensä 49 000 leikekuvasta, joista tekoäly tunnisti SAV-vuodon 1 845 leikekuvassa 2 110 leikkeen joukosta.
Algoritmi avattu tutkimusyhteisön käyttöön
Osana tutkimusartikkelia on perustettu internetsivusto, jossa kuka tahansa voi testata algoritmin toimintaa lataamalla sivustolle pään TT-kuvan.
”Tekoälyalgoritmin avaaminen läpinäkyvästi tutkimusyhteisön käyttöön on merkittävä uudistus lääketieteellisen kuvantamisen alalla ja pidämme tällaista toimintatapaa keskeisenä, kun jatkossa kehitetään kliiniseen työhön tarkoitettuja tekoälyyn perustuvia malleja”, toinen tutkimuksen päätutkijoista, lääkäri Heikki Peura HUSista kertoo.
Lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon tunnistava tekoälyalgoritmi on jaettu avoimesti jatkokehitykseen. Tutkimusryhmä on jatkanut HUSin koordinoimassa CleverHealth Network -yritysyhteistyöekosysteemissa aivoverenvuotojen algoritmien kehittämistä, ja ensimmäinen kliiniseen käyttöön suunniteltu algoritmipaketti tunnistaa lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon lisäksi muut spontaanit aivoverenvuodot. Juuri julkaistu algoritmi on osa uutta algoritmipakettia.
HUS toivoo saavansa uuden algoritmipaketin kliiniseen testaukseen 2023 aikana, ja jatkossa olisi toiveena saada algoritmille viranomaishyväksyntä käyttöön myös potilastyössä.
Artikkeli:
Antonios Thanellas, Heikki Peura, Mikko Lavinto et al.
Development and External Validation of a Deep Learning Algorithm to Identify and Localize Subarachnoid Hemorrhage on CT Scans.
Neurology 2022;00:1-10. doi:10.1212/WNL.0000000000201710
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
lääkäri, väitöskirjatutkija, kehittämispäällikkö Heikki Peura: heikki.peura@hus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Hus.fi-palveluun kohdistuu ajoittainen palvelunestohyökkäys29.1.2023 16:47:54 EET | Tiedote
HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan hus.fi-verkkopalvelun toimintaan kohdistuu palvelunestohyökkäys, joka aiheuttaa häiriöitä ajoittain.
Eturauhassyövän hoito kehittyy26.1.2023 10:36:30 EET | Tiedote
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Vuonna 2020 eturauhassyöpään sairastui 5035 miestä. Väestön ikääntyessä paikallista eturauhassyöpää todetaan jatkuvasti lisää. Eturauhassyövän diagnostiikan ja hoitojen kehittyessä voimakkaasti on tilanne potilaalle lohdullinen.
Hyvinkään sairaalan yhteispäivystyksen sisäänkäynti muuttuu 1.2.2023 klo 7 alkaen24.1.2023 10:32:09 EET | Tiedote
Helmikuun alusta lähtien kulku Hyvinkään sairaalan yhteispäivystykseen tapahtuu päivällä ja illalla kello 07.00–21.30 B-sairaalan pääovesta (ovi B1) ja yöllä kello 21.30–07.00 päivystyksen ambulanssiovesta (ovi B3).
Suorana HUSista: Utvecklingen av diagnostiken och behandlingen av prostatacancer23.1.2023 13:28:50 EET | Kutsu
HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Nästa informationsmöte ordnas den 26.1.2023 kl. 10.
Suorana HUSista: Eturauhassyövän kehittyvä diagnostiikka ja hoito23.1.2023 13:23:40 EET | Kutsu
HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Seuraava infotilaisuus järjestetään 26.1.2023 kello 10.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme