HUS

HUSissa tehtiin ensimmäisenä pohjoismaissa äänihuulihalvauspotilaan leikkaus säädettävällä implantilla

Jaa

HUSin korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla tehtiin ensimmäisenä pohjoismaissa ja neljäntenä maailmassa tyroplastia eli äänihuulihalvauspotilaan leikkaus säädettävällä implantilla. Säädettävä implantti parantaa äänihuulen asentoa ja mahdollistaa potilaalle kiinteämmän ja voimakkaamman äänen.

Tyroplastia on äänihuulihalvauspotilaan leikkaus, jossa korjataan halvaantuneen äänihuulen asentoa. Leikkauksen tarkoituksena on parantaa potilaan ääntä ja auttaa äänihuulihalvauksen aiheuttamia nielemisvaikeuksia.

Leikkauksessa potilaalle laitetaan paikallispuudutuksessa säädettävä implantti, joka mahdollistaa äänen säädön leikkauksen aikana ja leikkauksen jälkeen esimerkiksi poliklinikalla kontrollikäynnin yhteydessä.

“Säädettävä implantti parantaa äänihuulen asentoa ja mahdollistaa potilaalle kiinteämmän ja voimakkaamman äänen. Leikkauksen avulla ääni paranee merkittävästi ja potilas pystyy tuottamaan melkein normaalia ja välillä jopa täysin normaalia ääntä”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri sekä foniatrian yksikön ylilääkäri Ahmed Geneid.

HUSin korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla tehdään vuodessa noin 5–10 tyroplastialeikkausta. Leikkaus on tarpeen erityisesti silloin, kun halvaantunut äänihuuli on kaukana toisesta toimivasta äänihuulesta. Tyroplastian lisäksi tehdään äänihuulihalvauspotilaille vuosittain noin 50 äänihuulitäyttötoimenpidettä.

Äänihuulihalvauspotilaille tarjotaan yleensä ääniterapiaa ennen leikkausta tai sen jälkeen. Ääniterapian tarkoituksena on parantaa potilaan äänenkäytön tekniikkaa. Osa potilaista, erityisesti tyroplastialeikkauksessa olleet potilaat, eivät tarvitse ääniterapiaa ollenkaan leikkauksen jälkeen.

Lisätiedot: HUSin mediapalvelu

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme