HUS

HUSissa uusi infuusiohoito edenneen Parkinsonin taudin hoitoon ensimmäisenä Suomessa

Jaa

Suomen ensimmäinen levodopa-entakaponi-karbidopa-geeli (LEKG) -hoito aloitettiin HUSissa elokuun alussa.

Hoidossa potilaalle laitetaan ensin vatsan kautta PEG-J -letkusto, jonka kautta veren levodopa-pitoisuutta tasoittava geeli annostellaan ohutsuoleen ulkoisen pumpun avulla.

Edenneellä Parkinsonin taudilla (PT) tarkoitetaan tilannetta, jossa potilaalla esiintyy päivittäisiä motorisia tilanvaihteluja ja/tai tahattomia liikkeitä optimaalisesta lääkityksestä huolimatta. Laiteavusteisia hoitoja edenneen PT:n hoitoon on ollut käytössä kolme: syväaivostimulaatio, jatkuva levodopainfuusio ja jatkuva apomorfiini-infuusiohoito.

LEKG-hoito (Lecigon) sai Suomessa erityiskorvattavuuden 1.7.2020. Hoidon tavoitteena on vähentää Parkinson-potilaan motorisia tilanvaihteluja ja tahattomia liikkeitä.

Optimitilanteessa potilaan elämänlaatu korjaantuu merkittävästi mahdollistaen itsenäisen elämän. Potilas voi esimerkiksi ulkoilla normaalisti, koska hänen ei tarvitse pelätä pahoja off-vaiheita, joissa potilaalle voi ilmaantua vapinaa, jäykkyyttä ja/tai hänen on vaikea aloittaa liike, esimerkiksi kävely.

Suomi on neljäs maa, jossa LEKG-infuusio on otettu kliiniseen käyttöön. Ensimmäisenä hoito otettiin käyttöön Ruotsissa vuonna 2019. Seuraavina hoidon ottivat käyttöön Norja ja Tanska.

Hoito soveltuu niille Parkinsonin tautia sairastaville potilaille, joille ei sovi syväaivostimulaatio- tai apomorfiini-infuusiohoito. Koska pumppu on pienempi ja kevyempi kuin levodopainfuusiohoidossa käytetty pumppu, voidaan levodopainfuusiohoito joissakin tapauksissa vaihtaa LEKG-hoitoon potilaan pyynnöstä.

Hoito ei sovellu potilaille, jotka ovat saaneet ripulia suun kautta otettavasta entakaponista.

Lisätiedot
Osastonylilääkäri, dosentti Eero Pekkonen
HUSin Neurokeskus
p. 050 427 0310
eero.pekkonen@hus.fi

Avainsanat

Kuvat

LEKG infusoidaan ulkoisen pumpun avulla duodenumiin PEG-J:n kautta. Kuva Lobsor Pharmaceuticalsin luvalla.
LEKG infusoidaan ulkoisen pumpun avulla duodenumiin PEG-J:n kautta. Kuva Lobsor Pharmaceuticalsin luvalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme