HUS

HUS:ssa tehtiin Suomen ensimmäinen robottiavusteinen aivoleikkaus

Jaa
Robottiavusteinen aivoleikkaus tehtiin Parkinsonin tautia sairastavalle CDNF-lääketutkimuspotilaalle. Leikkauksessa aivojen tyvitumakkeisiin asennettiin neljä katetria, joiden kautta lääkeainetta voidaan annostella suoraan aivokudokseen.
HUS:ssa on alkanut kliininen lääketutkimus Parkinson-potilaille Helsingin yliopistossa löydetyllä hermosoluja suojaavalla CDNF-valkuaisaineella. Lääkettä ei voida kuitenkaan antaa pillerin tai pistoksen muodossa, koska proteiini ei pääse kulkeutumaan kehosta aivokudokseen. Tutkimuksessa testataankin samalla lääkkeenantojärjestelmää, jolla lääkeaine infusoidaan suoraan aivokudokseen.
 
- Parkinson-potilaiden oirekuva johtuu aivojen tyvitumakkeiden dopamiinivajauksesta. Leikkauksessa asensimme kaksi katetria kummallekin puolelle aivoja, joiden kautta lääkettä voidaan annostella neljään tarkasti laskettuun kohtaan tyvitumakkeissa, kertoo operaatiosta vastannut neurokirurgi Riku Kivisaari.
 
Leikkauksessa käytettiin apuna robottia, jonka avulla pitkään, monta vaihetta sisältävään leikkaukseen saatiin lisää tarkkuutta.
 
- Nykyisillä käytössä olevillamme ohjainsysteemeillä virhemarginaali tämän tyyppisissä leikkauksissa on n. 1-2 mm, mutta robotin avulla päästään 0,1-0,5 mm tarkkuuteen, arvioi Kivisaari.
 
Potilaalle parempi tarkkuus merkitsee entistä turvallisempaa leikkausta sekä leikkauksen jälkeen lääkkeen kohdentumista täsmälleen oikealle alueelle, jolloin sen vaikutus on tehokkaampi.
 
Leikkauksessa robotin käsivarsi vei työskentelykanavan CT- ja magneettikuvien perusteella suunniteltuihin kohtiin, jolloin neurokirurgi pystyi asentamaan katetrit helpommin oikeisiin paikkoihin tyvitumakkeissa.
 
- Kokonaisuudessaan leikkaus kesti nyt kahdeksan tuntia, mutta jatkossa tekniikan tultua tutuksi, leikkausaika lyhenee. Potilaat pääsevät 1-2 päivän kuluttua leikkauksesta kotiin, jonka jälkeen varsinainen lääketutkimus voi alkaa. 
 
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä wwwhallinta.hus.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Vasemmalla neurokirurgi Riku Kivisaari ohjaa robottia. Neurokirurgit Julio Resendiz-Nieves ja Johan Marjamaa operoivat leikkauksen.
 
Robotteja on käytetty lääketieteessä jo pidempään, mutta neurokirurgiaan ne ovat tulleet vasta viime vuosien aikana.
 
-Tässä lääketutkimuksessa lainassamme olevaa robottia käytetään Englannissa myös epilepsiaan liittyvissä stereoEEG- sekä DBS-syväaivostimulaatioleikkauksissa. Sen on kehittänyt neurokirurgian professori Stephen Gill, joka oli myös paikalla seuraamassa toimenpiteen sujumista. Olemme toiveikkaita, että tämä saattaa olla jatkossa hyödyllinen työkalu hankittavaksi HYKS Neurokirurgiaankin. 
 
Kuva: Matti Snellman / HUS
 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa leikkauksesta:

Riku Kivisaari, neurokirurgian erikoislääkäri
HYKS Neurokirurgia
p. 050 427 2894
riku.kivisaari@hus.fi

Lisätietoa CDNF-lääketutkimuksesta:

Filip Scheperjans, neurologian erikoislääkäri
HYKS Neurologia
filip.scheperjans@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye