HUS

HUS:ssa tehtiin Suomen ensimmäinen robottiavusteinen aivoleikkaus

Jaa

Robottiavusteinen aivoleikkaus tehtiin Parkinsonin tautia sairastavalle CDNF-lääketutkimuspotilaalle. Leikkauksessa aivojen tyvitumakkeisiin asennettiin neljä katetria, joiden kautta lääkeainetta voidaan annostella suoraan aivokudokseen.

HUS:ssa on alkanut kliininen lääketutkimus Parkinson-potilaille Helsingin yliopistossa löydetyllä hermosoluja suojaavalla CDNF-valkuaisaineella. Lääkettä ei voida kuitenkaan antaa pillerin tai pistoksen muodossa, koska proteiini ei pääse kulkeutumaan kehosta aivokudokseen. Tutkimuksessa testataankin samalla lääkkeenantojärjestelmää, jolla lääkeaine infusoidaan suoraan aivokudokseen.
 
- Parkinson-potilaiden oirekuva johtuu aivojen tyvitumakkeiden dopamiinivajauksesta. Leikkauksessa asensimme kaksi katetria kummallekin puolelle aivoja, joiden kautta lääkettä voidaan annostella neljään tarkasti laskettuun kohtaan tyvitumakkeissa, kertoo operaatiosta vastannut neurokirurgi Riku Kivisaari.
 
Leikkauksessa käytettiin apuna robottia, jonka avulla pitkään, monta vaihetta sisältävään leikkaukseen saatiin lisää tarkkuutta.
 
- Nykyisillä käytössä olevillamme ohjainsysteemeillä virhemarginaali tämän tyyppisissä leikkauksissa on n. 1-2 mm, mutta robotin avulla päästään 0,1-0,5 mm tarkkuuteen, arvioi Kivisaari.
 
Potilaalle parempi tarkkuus merkitsee entistä turvallisempaa leikkausta sekä leikkauksen jälkeen lääkkeen kohdentumista täsmälleen oikealle alueelle, jolloin sen vaikutus on tehokkaampi.
 
Leikkauksessa robotin käsivarsi vei työskentelykanavan CT- ja magneettikuvien perusteella suunniteltuihin kohtiin, jolloin neurokirurgi pystyi asentamaan katetrit helpommin oikeisiin paikkoihin tyvitumakkeissa.
 
- Kokonaisuudessaan leikkaus kesti nyt kahdeksan tuntia, mutta jatkossa tekniikan tultua tutuksi, leikkausaika lyhenee. Potilaat pääsevät 1-2 päivän kuluttua leikkauksesta kotiin, jonka jälkeen varsinainen lääketutkimus voi alkaa. 
 

Vasemmalla neurokirurgi Riku Kivisaari ohjaa robottia. Neurokirurgit Julio Resendiz-Nieves ja Johan Marjamaa operoivat leikkauksen.
 
Robotteja on käytetty lääketieteessä jo pidempään, mutta neurokirurgiaan ne ovat tulleet vasta viime vuosien aikana.
 
-Tässä lääketutkimuksessa lainassamme olevaa robottia käytetään Englannissa myös epilepsiaan liittyvissä stereoEEG- sekä DBS-syväaivostimulaatioleikkauksissa. Sen on kehittänyt neurokirurgian professori Stephen Gill, joka oli myös paikalla seuraamassa toimenpiteen sujumista. Olemme toiveikkaita, että tämä saattaa olla jatkossa hyödyllinen työkalu hankittavaksi HYKS Neurokirurgiaankin. 
 
Kuva: Matti Snellman / HUS
 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa leikkauksesta:

Riku Kivisaari, neurokirurgian erikoislääkäri
HYKS Neurokirurgia
p. 050 427 2894
riku.kivisaari@hus.fi

Lisätietoa CDNF-lääketutkimuksesta:

Filip Scheperjans, neurologian erikoislääkäri
HYKS Neurologia
filip.scheperjans@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Juha Tuominen valittiin HUSin seuraavaksi toimitusjohtajaksi14.8.2018 13:24Tiedote

Dosentti, sisätautien erikoislääkäri Juha Tuominen, 54, on valittu HUSin toimitusjohtajaksi ensi vuoden alusta alkaen. HUS-kuntayhtymän valtuusto päätti asiasta äänestyksen jälkeen. Tuominen sai 595,1 ääntä ja HUSin hallituksen esittämä Jari Petäjä sai 484,1 ääntä. Petäjä on dosentti, lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri ja HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja. Tuominen on nykyisin Terveystalo Oy:n johtava ylilääkäri. Hän siirtyi Terveystaloon vuonna 2009 HUSista, jossa hän toimi useissa eri tehtävissä, muun muassa johtajaylilääkärinä ja tulosyksikön johtajana. Tuominen sai kesäkuussa tasavallan presidentiltä professorin arvonimen. – Minulla on paitsi osaamista, myös rakkautta ja paloa tähän tehtävään, Tuominen sanoi valtuuston kokouksessa. HUSin nykyinen toimitusjohtaja Aki Lindén jää eläkkeelle 1.1.2019. Lindén on toiminut HUSin toimitusjohtajana vuodesta 2010. Hän seurasi tarkasti seuraajansa valintaprosessia: – Valtuutettujen keskuudessa yleisen näkemyksen m

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme