Lapinjärven kunta

Husulabacken – resurssmart gruppbyggande utgående direkt ur människors behov

Dela

Ett bostadsområde i vilken resurssmarta lösningar tas i beaktande i både byggande och planering av funktionerna i området har planerats på Husulabacken i Lappträsk. Man kan bekanta sig med området tillsammans med sakkunniga på söndagen den 30.8 kl. 15–18.

Husulabacken-området utvecklas i samarbete med Lappträsk kommun, Aalto-universitetet och yrkeshögskolan Laurea inom projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder.

”Syftet är att finna lämpliga resurser till Husulabacken-området och dess kommande invånare för lösningar inom både byggande och planering av tjänster och funktioner i området som är i enlighet med principerna för en hållbar utveckling”, berättar projektchef Tanja Pöyhönen.

Husulabacken är en udde som avgränsas av Lappträsket och som har ett högt naturvärde, eftersom området har fungerat som ett forskningsområde för Skogsforskningsinstitutet fr.o.m. 1930-talet. Därför har området ett mycket mångsidigt trädbestånd och rik växtlighet. Området har vårdats med respekt för naturen och det finns ett exceptionellt antal gamla träd. Kommunen blev ägare av området år 2016, och efter det har ett bostadsområde med 12 småhus planlagts i området. Det som gör området speciellt, är att varje helhet om fyra hus inkluderar, förutom den egna tomten, även en gemensam gårdsplan samt en gemensam byggnad, vars ändamål invånaren kan utforma utgående ur sina egna behov.

”Till exempel en vertikalodling eller utrymme för en gemensam bil kan byggas i de gemensamma byggnaderna. Allt börjar med invånarnas behov. Någon kanske till och med vill ha ett gym där”, konstaterar Pöyhönen.

Invånare som är intresserade av gruppbyggande och ett mer gemenskapligt och resurssmart liv söks till området. "Inom projektet strävar man efter att finna lösningar som specifikt tillgodoser framtida invånares behov", berättar Pöyhönen. "Genom projektet är det möjligt att få unikt stöd för resurssmarta lösningar som främjar det egna välbefinnandet, eftersom sakkunniga inom projektet kommer att finnas tillhands för framtida invånare fram till slutet av 2021."

Inom projektet organiseras flera evenemang i vilka det delas information om bland annat gruppbyggande, resurssmarta lösningar för byggande och att bo på ett resurssmart sätt samt om effekterna av den bebyggda miljön och naturen på människans välbefinnande. Nästa evenemang ordnas den 25 augusti kl. 17-19 i form av ett webbinarium med temat välbefinnande, man ryms ännu med i webbinariet.   

Husulabacken kan besökas under ledning av sakkunniga söndagen den 30 augusti 2020 kl. 15-18. På evenemanget kan man bekanta sig med byggplatserna, den enastående naturen på Husulabacken samt de befintliga byggnaderna. Sakkunniga inom projektet och kommunen berättar om planerna för området och svarar på frågor.

Tilläggsuppgifter:

Tanja Pöyhönen, projektchef

044 753 5314

tanja.poyhonen@lapinjarvi.fi

Nyckelord

Kontakter

Tanja Pöyhönen, projektchef

044 753 5314

tanja.poyhonen@lapinjarvi.fi

Bilder

Om

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Följ Lapinjärven kunta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lapinjärven kunta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum