Suomen Palloliitto

Huuhkajat ottaa kantaa epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi – Lämmittelypaidan selässä pysäyttävä numero

Jaa

Palloliitto tutki nuorten jalkapalloilijoiden kokemuksia epäasiallisesta käyttäytymisestä. Nuorten kokeman tai havaitseman epäasiallisen käytöksen määrä näkyy tänään Huuhkajien lämmittelypaitojen selässä Nations Leaguen ottelussa Romaniaa vastaan.

Nuorille harrastajille suunnattu kyselytutkimus on osa Palloliiton ja Elisan yhteistä hanketta, jonka tavoitteena on viheltää epäasiallinen ja syrjivä käytös pois kentiltä ja sen laidoilta. Tutkimuksen mukaan jopa 62 prosenttia nuorista jalkapalloilijoista on kokenut tai havainnut epäasiallista tai syrjivää käytöstä lajin parissa.

Useimmiten syyllisiä epäasialliseen käytökseen ovat vastustajajoukkueen pelaajat tai valmentajat. Lisäksi törttöilyyn syyllistyvät oman joukkueen pelaajat, katsojat ja kentän laidalla ottelua seuraavat nuorten vanhemmat. Suurin osa nuorten kokemuksista tai havainnoista liittyy peleihin. Yleisin epäasiallisen käyttäytymisen muoto on häiritsevä puhe tai huutelu.

Palloliiton elo-syyskuussa sähköpostitse toteuttamaan tutkimukseen vastasi lähes 800 nuorta, 16-20 -vuotiasta jalkapalloilijaa. Vastaajista 65 prosenttia oli poikia tai nuoria miehiä ja 35 prosenttia tyttöjä tai nuoria naisia.

Hyvä uutinen on se, että noin 90 prosenttia tutkimukseen vastanneista pelaajista koki jalkapallon toimintaympäristön jokseenkin tai erittäin turvalliseksi, eikä tutkimuksessa noussut esiin yhtään fyysistä koskemattomuutta rikkonutta tekoa. Mutta viisi (5) prosenttia vastanneista koki olonsa jalkapalloharrastuksessa turvattomaksi. Se on yksiselitteisesti liikaa.

- Se on nuorelle kova paikka, jos hänelle tärkeässä harrastuksessa kohtaa arvostelua tai ivaamista. Erityisen tuomittavana pidän, jos näin käyttäytyy valmentaja tai aikuiset katsojat. Todelliseen lajikulttuuriin kuuluu vastustajan kunnioitus tiukassakin paikassa, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva muistuttaa.

Osoittaakseen tukensa nuorille, jotka ovat kokeneet epäasiallista käyttäytymistä jalkapallon parissa, Huuhkajat lämmittelevät Nations Leaguen ottelussa Romaniaa vastaan selässään luku 62. Niin monta prosenttia nuorista jalkapalloilijoista on kokenut tai havainnut epäasiallista käytöstä jalkapallon parissa. Pystymme parempaan.

Lue lisää >>

Kyselytutkimus epäasiallisesta käyttäytymisestä kaudelle 2022 rekisteröidyille 16-20 –vuotiaille jalkapallonpelaajille, Suomen Palloliitto 2022 >>

Lisätietoja tutkimuksesta:

SUOMEN PALLOLIITTO
Ville-Pekka Inkilä, Tutkimus- ja kehityspäällikkö
ville-pekka.inkila(a)palloliitto.fi
0504048719

Lisätietoja ilmiöstä ja Palloliiton toimenpiteistä:

SUOMEN PALLOLIITTO
Timo Huttunen, Seurapalvelujohtaja
timo.huttunen(a)palloliitto.fi
040 82352

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palloliitto
Suomen Palloliitto
Urheilukatu 5
00250 HELSINKI

09 742 151https://www.palloliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palloliitto

Maailman katseet ovat nyt Qatarissa – Maan räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista puhumista pitää jatkaa17.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Jalkapallon arvokisojen tulisi olla ihmisiä yhdistävä ja hyvinvointia edistävä urheilun globaali juhla. Innostuksen ja odotuksen sijaan monen jalkapallonystävän tunteet MM-kisojen alla ovat kuitenkin ristiriitaiset ja hämmentyneet. Palloliiton mielestä kisojen myöntäminen Qatarille oli virhe ja kansainvälisen yhteisön tulee jatkaa työtään maan ihmisoikeustilanteen edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme