Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Hybridevenemanget Kokkola Material Week överträffade alla förväntningar

Dela

Hybridevenemanget Kokkola Material Week som inleddes den 15 november i Tullpackhuset samlade över 630 intresserade av kemiindustri, bioekonomi, batteriteknologi och aktuell forskning och utvecklingsutsikter. I år ordnades Kokkola Material Week som ett hybridevenemang i Karleby. De avgiftsfria evenemangen i anslutning till konferensen var öppna för alla, endera i Tullpackhuset och Karleby stadshus eller via livestream. Publikdagen i köpcentret Chydenia ställdes in på grund av det försämrade coronaläget i regionen. Coronapassen kontrollerades av deltagarna i seminariedagarna och den nya praxisen ordnades på ett smidigt sätt.

-          I det stämningsfulla Tullpackhuset samlades en live-publik med nästan hundra personer som fick följa med intressanta anföranden lotsade av den medryckande moderatorn André Noel Chaker. Måndagens seminarieprogram kunde följas i sin helhet även via livestream. Vi märkte emellertid hur glada människor var över att äntligen få delta på plats och se och höra talarna och nätverka med andra deltagare, berättar KOSEKs projektexpert Nora Birkman Neunstedt.

För måndagens livestream från öppningsseminariet svarade KPK Events och för sändningar från stadshuset svarade studerande från Mediakeskus LIME under ledning av sina handledare.

-       Hela seminarieveckan är en gemensam ansträngning av åtskilliga aktörer, och det är fint att vi också kan erbjuda studerande i regionen en möjlighet att få bekanta sig med hur det är att genomföra ett stort evenemang. Studerandena har också en utmärkt chans att delta i seminarier där de får se eventuella kommande arbetsgivare och få information om utvecklingsutsikterna inom branschen, säger Anu Rantamäki från Karleby universitetscenter Chydenius som är koordinator för Kokkola Material Week.

Geo-, Re- och BioKokkola-dagarna som ordnades under Kokkola Material Week fortsatte serien av sakkunniga talare under hela veckan. Under tisdagens GeoKokkola-evenemang fördes diskussioner om bl.a. kompetens och utbildning, batteriklustret och underleverantörskedjor. Under tisdagskvällen ordnades dessutom nätverksevenemanget Industry Meeting Point för företagare. I samband med ReKokkola på onsdagen gick man på djupet med energilösningar inom kemiindustrin nu och i framtiden samt framtida behov och teknologier i anslutning till kemiindustrins klimatvägkarta som behövs för att uppnå kolneutralitet. Som det andra temat i samband med ReKokkola presenterades spetskompetensområdena i Karlebys ekosystemavtal. Dessutom fördes en intressant paneldiskussion om ekosystemet för batterikemikalier. I slutet av onsdagen ordnades Team Finlands evenemang på finska, som riktade sig i synnerhet till små och medelstora företag. På torsdagen avslutades hela seminarieveckan med BioKokkola-dagen med temana biogas, torv, biokemikalier och ekosystem i en hållbar bioekonomi.

-       Nästa år firar vi Kokkola Material Weeks tioårsjubileum. Tidpunkten för evenemanget har fastställts till den 14–17 november 2022 och förberedelserna för nästa evenemang kommer snart att inledas. Att ordna evenemanget som ett hybridevenemang kräver naturligtvis mer resurser, men vi tror att vi i viss mån kommer att hålla fast vid en liknande modell även i fortsättningen. Via webben är det också lättare att nå en mer internationell publik genom vilken vi kan berätta för allt fler om Karlebys centrala roll i byggandet av en hållbar framtid, konstaterar KOSEKs verkställande direktör Timo Lahtinen.

I arrangemangen deltog: Biodalen-klustret, Centria yrkeshögskola, Geologiska forskningscentralen, Mellersta Österbottens förbund, Kokkola Industrial Park, Karleby stad, KOSEK, Karleby universitetscenter Chydenius, Kpedu, KPK Events, Naturresursinstitutet, Mediakeskus Lime, Uleåborgs universitet samt NTM-centralen i Österbotten.

Mer information fås av:

Anu Rantamäki
Karleby universitetscenter Chydenius
040 8247 012
anu.m.rantamaki@jyu.fi

Timo Lahtinen
KOSEK
050 420 7722
timo.lahtinen@kosek.fi

Nora Birkman Neunstedt
KOSEK
044 7809 091
nora.birkman.neunstedt@kosek.fi

Kontakter

Bilder

Om

Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK
Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK
Kauppatori 5
67100 KOKKOLA

06 824 3400https://www.kosek.fi

Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEK on Kokkolan kaupungin ja Perhon kunnan omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö.

KOSEK palvelee yrityksiä kaikissa niiden vaiheissa perustamisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen, sekä mahdolliseen omistajanvaihdokseen saakka.

Palvelumme ovat maksuttomia kaikille Kokkolan ja Perhon alueella toimiville yrityksille.

KOSEK – yrityksesi kumppani kaikissa käänteissä.

***

Karlebynejdens Utveckling Ab KOSEK är ett närings- och utvecklingsbolag som ägs av Karleby stad och Perho kommun.

KOSEK betjänar företag i alla skeden; då man vill grunda ett företag, då det växer och då man vill etablera internationell verksamhet och ända fram till ett eventuellt ägarskifte.

Våra tjänster är avgiftsfria för alla företag som är verksamma i Karleby- och Perhoregionen.

KOSEK – ditt företags kompanjon i alla vändningar. 

Följ Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Gränslösa samarbeten inom Kvarkenregionen – lättare än någonsin30.11.2021 14:30:00 EET | Tiedote

Det finns konkret hjälp till de företagare som vill nätverka och göra affärer på andra sidan Kvarken. Faktum är att möjligheterna är större än någonsin tack vare projektet Future Cleantech Solutions som jobbat med att föra svenska och finska bolag samman. – Det har aldrig varit lättare att samarbeta över gränserna, säger Triinu Varblane, landsprojektledare i Finland. – Potentialen för företagare är stor, säger Peter Hedman, övergripande projektledare.

Välkommen till lansering av den första näringslivsguiden för Kvarkenregionen23.11.2021 15:18:58 EET | Tiedote

Future Cleantech Solutions är ett Interreg Botnia Atlantica-projekt som jobbar med förändring, innovation och nätverk inom näringslivet i Kvarkenregionen. Under tre år har vi i projektet jobbat tillsammans med att föra samman lokala små och medelstora företag med aktuella stora investeringar och etableringar i Kvarkenregionen. Det har resulterat i en guide för att lyckas med gränsöverskridande samarbete.

Kokkola Material Week hybriditapahtuma ylitti odotukset18.11.2021 16:30:00 EET | Tiedote

Tullipakkahuoneella maanantaina 15.11. käynnistynyt Kokkola Material Week hybriditapahtuma keräsi yli 630 kemianteollisuuden, biotalouden ja akkuteknologian ajankohtaisesta tutkimuksesta ja kehitysnäkymistä kiinnostunutta osallistujaa. Kokkola Material Week toteuttiin tänä vuonna hybriditapahtumana Kokkolassa. Konferenssin maksuttomiin tilaisuuksiin oli mahdollista osallistua Tullipakkahuoneella ja Kokkolan kaupungintalolla, sekä livestriimien kautta. Yleisöpäivä kauppakeskus Chydeniassa peruttiin alueen huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Seminaaripäivien osallistujilta tarkastettiin koronapassit, ja uuden käytännön käyttöönotto saatiin järjestettyä sujuvasti.

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin8.11.2021 10:49:43 EET | Tiedote

Uusia yrityksiä perustettiin Uusyrityskeskusten tarjoaman yritysneuvonnan avulla tammi-syyskuun aikana valtakunnallisesti lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum