Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Hypo: Kaupungistuminen kiivaampaa kuin kuvittelemmekaan

Jaa

Hypon Asuntomarkkinakatsaus no. 62, 3/2017

Vahva merkki: myös lapsiperheet haluavat nyt keskusta-asuntoihin

Uusien asuntojen vahva rakentaminen muokkaa asuntomarkkinoita. Koko maahan valmistui alkuvuodesta 30 prosenttia ja pääkaupunkiseudulle 70 prosenttia enemmän uusia asuntoja kuin viime vuonna. Asuntojen kauppamäärät ovat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kasvaneet kahdeksan prosenttia erityisesti pääkaupunkiseudun vedolla. Uudisasuntokauppa kukoistaa, vaikka vanhojen asuntojen kauppa hiipuu hetkellisesti.

Helsingin ja Tampereen kehitys kuvaa tilannetta hyvin, sillä kaupungistumisen voima on ylittänyt jopa kaupunkien omat tavoitteelliset ennusteet. Kysyntä kasvaa odotuksia vahvemmin, ja keskusta-asunnot eivät ole enää vain opiskelijoiden, sinkkujen tai ikäihmisten suosiossa.

”Helsingissä lapsiperheiden määrät kasvavat nopeasti kantakaupungin alueella. Kaksio keskustassa osuu toiveisiin parempien palveluiden ja monimuotoisen elinympäristön ansiosta”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Hypon näkemyksen mukaan asuntojen hinnat nousevat ensi vuonna 1,3 prosenttia ja vuonna 2018 1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseutu kasvattaa eroaan muuhun maahan, sillä ennustamme hintojen nousevan 2,5 prosenttia pari vuotta peräkkäin.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus keskittyy tällä kertaa nopeaan kaupungistumiseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

”Hallituksen budjettiriihen päätöksissä loistaa poissaolollaan kaupungistumisen kiivas vauhti ja vaatimukset. Yritysten ja ihmisten vapaaehtoinen hakeutuminen muutamiin kasvukeskuksiin muuttaa elinkeinorakennetta ja asuntomarkkinoita armottomasti. Kaupungistuminen on yksi selkeimmistä kasvun matalalla roikkuvista omenoista Suomen taloudessa”, Juhana Brotherus huomauttaa.

Koko katsaus luettavissa Hypon nettisivulla: www.hypo.fi

Suomen Hypoteekkiyhdistys & Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Juhana Brotherus, pääekonomisti
puhelin (09) 228 361 tai 050 3849 479

Juha Lappalainen, viestintäasiantuntija
puhelin 0400 961 087

Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä omistama keskinäinen yhtiö, joka on erikoistunut toiminnassaan pelkästään asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.

Osavuosikatsauksen 1.1.–30.6.2017 mukaan Hypo-konsernin tase oli 2,6 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 13,2 %, luottokanta 2,0 miljardia euroa, talletukset 1,3 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,13 % ja liikevoitto 3,1 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on yli 27 000.

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI

09 228 361http://www.hypo.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme