Kainuun ELY-keskus

Hyrynsalmen Iso Tuomivaaran tuulivoimapuistohankkeeseen sovelletaan YVA-menettelyä

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut päätöksen Iso Tuomivaaran tuulivoimapuistohankkeesta. Päätöksen mukaan hankkeeseen sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA).

Hyrynsalmelle Iso Tuomivaaran alueelle suunnitellaan tuulivoimapuiston rakentamista. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Kimmo Rauatmaa.
Hyrynsalmelle Iso Tuomivaaran alueelle suunnitellaan tuulivoimapuiston rakentamista. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Kimmo Rauatmaa.

Solarwind Oy suunnittelee kuuden (6) tuulivoimalan rakentamista Iso Tuomivaaran alueelle noin 16 kilometrin etäisyydellä Hyrynsalmen keskustasta luoteeseen. Tuulivoimaloiden yksikkötehot olisivat 6,2 MW ja tuulipuiston kokonaisteho jäisi alle 45 MW:n. Voimaloiden napakorkeus olisi maksimissaan 165 metriä ja kokonaiskorkeus 250 metriä.

Tuulipuisto on suunniteltu alustavasti liitettäväksi 110 kV voimajohtoon Hyrynsalmen muuntoasemalla. Maakaapelointi on tarkoitus tehdä tietä pitkin noin 24 km muuntoasemalle asti.  Vaihtoehtoisesti tuulipuisto voidaan liittää 110 kV:n sähköverkkoon, joka kulkee noin 5 km päässä alueesta länteen. Tällöin tarvitaan oma kytkinasema.

Kainuun ELY-keskus on ratkaisussaan tarkastellut tapauskohtaisesti, onko suunnitelulla tuulivoimapuistohankkeella sellaisia merkittäviä ympäristövaikutuksia, joihin tulee soveltaa YVA-menettelyä. Tarkastelussa on huomioitu Iso Tuomivaaran luonto- ja maisema-arvot ja keskeinen sijainti Ukkohallan matkailukeskuksen vieressä.

Tämän hankkeen lisäksi Ukkohallan matkailukeskuksen läheisyydessä olevan Iso Tuomivaaran alueen läheisyyteen on suunnitteilla toinenkin tuulivoimahanke. Nämä tuulivoimahankkeet tulisivat toteutuessaan muodostamaan yhteensä lähes yhtenäisen 14–18 tuulivoimalaa muodostavan kokonaisuuden.

Kainuun korkeimman vaaran alueelle ja läheisyyteen rakennettaisiin siten merkittävä määrä uutta infrastruktuuria, jolla kokonaisuutena arvioituna voi olla merkittäviä ja siten todennäköisesti laadultaan ja laajuudeltaan, myös eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen merkittäviä ympäristövaikutuksia alueen luontoon, maisemaan ja Ukkohallan matkailukeskuksen kehittämiseen. Hanke on siten rinnastettavissa YVA-lain tarkoittamiin hankkeisiin, joilla on merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia ja, joihin ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain nojalla sovelletaan aina arviointimenettelyä.

Kuulutus on nähtävillä 8.7.– 8.8.2022 Hyrynsalmen kunnan virallisella ilmoitustaululla ja Kainuun ELY-keskuksen kuulutukset –verkkosivuilla.

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta on nähtävillä Kainuun ELY-keskuksen YVA-hankkeiden päätöksissä ymparisto.fi -verkkosivuilla, missä se pysyy kuulemisajan päätyttyäkin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

luonnonsuojeluasiantuntija Jouko Saastamoinen
p. 0295 023 889, jouko.saastamoinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Hyrynsalmelle Iso Tuomivaaran alueelle suunnitellaan tuulivoimapuiston rakentamista. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Kimmo Rauatmaa.
Hyrynsalmelle Iso Tuomivaaran alueelle suunnitellaan tuulivoimapuiston rakentamista. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Kimmo Rauatmaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Lisää soiden suojelua Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueelle21.7.2022 13:37:03 EEST | Tiedote

Suoluontotyyppien ja niiden lajiston uhanalaistumisen pysäyttämiseksi tarvitaan soiden lisäsuojelua. Suojelu yksin ei kuitenkaan riitä, vaan muun muassa kuivattamisen seurauksena heikentyneiden soiden tilaa on parannettava ennallistamisen keinoin. Suojeltavien kohteiden täydennystä ehdotetaan tehtäväksi Kainuussa muun muassa Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueella Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme