Hämeen ELY-keskus

Hyvää elämää Hämeen maaseudulla -kehittämissuunnitelma 2023‒2027 on valmistunut

Jaa

Millainen on tulevaisuuden hämäläinen maaseutu ja mihin suuntaan sitä halutaan kehittää? Mitä mahdollisuuksia maaseutu tarjoaa? Mitkä ovat maaseudun kehittämisen painopisteet ja tavoitteet? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia juuri valmistuneessa Hämeen alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa vuosille 2023‒2027.

Suunnitelma on alueen yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan ja miten hämäläistä maaseutua tulee kehittää tulevalla EU-ohjelmakaudella, jolloin on tarjolla uutta rahoitusta erilaisiin toimenpiteisiin. Suunnitelman laadinnasta vastasi Hämeen ELY-keskuksen maaseutuyksikkö. Työ toteutettiin laajassa yhteistyössä eri tahojen asiantuntijoiden kanssa Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Työ valmisteltiin työryhmissä, jotka käsittelivät luonnonvarojen kestävää käyttöä, asumista maaseudulla, ruokasektoria ja maaseudun palveluita. 

Suunnitelma sai nimekseen Hyvää elämää Hämeen maaseudulla ‒ maaseudun kehittämissuunnitelma 2023‒2027. Suunnitelmassa määritellyn vision mukaan maaseudun tulee uudistua vetovoimaiseksi vihreän kasvun suunnannäyttäjäksi. Hämäläinen maaseutu tarjoaa ratkaisuja kohti hiilineutraalisuutta, jota mm. tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulee tukea. Suunnitelmassa on tuotu esiin monipuolisesti hämäläisen maaseudun vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Erityisesti uusia mahdollisuuksia halutaan nostaa esiin ja saada myönteistä muutosta aikaan. Maaseutua halutaan kehittää luonnonvarojen kestävä käyttö ja biotalouden uudet ratkaisut edellä, sekä rakentaa ilmastomyönteistä digitalisoituvaa maaseutua. Osaamisella, käytännön innovaatiotoiminnalla ja yhteistyöllä uskomme syntyvän tuloksia.

Suunnitelman päätavoitteena on luoda monipuolisesti eri keinoin edellytyksiä maaseudun elinkeinotoiminnan kehittymiselle ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset. Lisäksi kärkiä ovat asumisen edellytysten ja hyvinvoinnin lisääminen. Maatilojen ja kaikkien muiden yritysten toimintaa halutaan parantaa, joten toimenpiteet kohdentuvat laajasti kaikkeen maaseudun yritystoimintaan. Maaseutualue käsitetään tässä yhteydessä laajasti. Maaseutuasumiselle pyritään luomaan entistäkin parempia edellytyksiä ja vaikuttaa osaltaan siihen, että maaseudun väestömäärä pysyisi vähintään nykyisellä tasolla ja lisäystä saataisiin ns. kausiasukkaista. Maaseudun veto- ja pitovoimaa halutaan vahvistaa ja huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista.

Elinkeinoissa pyritään saamaan aikaan muutoksia, joiden kautta yritysten kilpailukyky paranee ja syntyy uutta osaamista, resurssi- ja energiatehokkuutta, yritysverkostoja, innovaatioita, kansainvälistymistä ja investointeja. Myös uusien yritysten ja työpaikkojen syntymistä tuetaan. Esimerkiksi omistajan- ja sukupolvenvaihdokset pienissä yrityksissä ja sukupolvenvaihdokset maatiloilla on nostettu tärkeiksi edistettäviksi toimenpiteiksi. Erilaisilla ilmastotoimilla nähdään myös elinkeinollisesti mahdollisuuksia, kun kehitetään vaikkapa biotalouden innovaatioita tai kiertotalousratkaisuja. Ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen tarvitaan uusia ratkaisuja, jotka voivat luoda pohjaa uudelle yritystoiminnalle. Esimerkiksi suunnitelmaan on nostettu tavoite siitä, että hiilensidonnasta tulee osa maa- ja metsätaloutta ja biokiertotalouden ratkaisut luovat uutta liiketoimintaa Hämeeseen.

Hämeen alueellisen maaseutusuunnitelman laadinta oli osa Suomen CAP ohjelmakauden 2023‒2027 valmistelua. Suunnitelma on toimitettu Maa- ja metsätalousministeriölle ja sitä tullaan täydentämään sen jälkeen, kun Suomen CAP valmistelu etenee. Esimerkiksi rahoituksesta Hämeen alueelle ei vielä ole tietoa, mutta suunnitelmassa on esitetty alustava rahoitustarve erilaisille toimenpiteille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Timo Kukkonen, kehittämispäällikkö,
Hämeen ELY-keskus, timo.kukkonen@ely-keskus.fi, puh. 0295 025 065

Tiedotus
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Joulukuussa 20 105 työtöntä työnhakijaa25.1.2022 08:06:05 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli joulukuun lopussa 20 105 työtöntä työnhakijaa, joista 1747 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 4679 vähemmän (-19 %) kuin vuosi sitten, mutta edelleen 1461 enemmän kuin joulukuussa kaksi vuotta aiemmin. Lasku vuoden takaiseen verrattuna johtui sekä lomautettujen (-2680) että muiden työttömien (-1999) määrän vähentymisestä. Marraskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa sen sijaan lisääntyi 1488:lla. Työttömyyden kasvun taustalla joulukuussa vaikuttaa jokavuotinen ilmiö, joka johtuu eräiden ammatillisten koulujen päättymisestä, lomautusten kasvusta ja määräaikaisten työsuhteiden tavanomaista yleisemmästä päättymisestä joulukuun aikana. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lahden Kujalassa puhdistetaan vanhan maatalousoppilaitoksen pilaantunutta maaperää13.1.2022 09:09:51 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Kujalassa sijaitsevan pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen Kujalan maatalousoppilaitos ja sen kasvihuoneita ja asuinrakennuksia. Maatalousoppilaitoksen toiminnan seurauksena maaperässä on torjunta-aineita ja metalleja. Alue on muuttumassa tavaraliikenneterminaalin kortteliksi. Maaperä puhdistetaan tänä vuonna ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2200 tonnia noin 1300 neliömetrin alueella.

Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on hyväksytty21.12.2021 11:49:47 EET | Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 16.12.2021 Vantaanjoen vesistöalueen päivitetyn tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2022-2027. Hämeen ELY-keskuksen toimialueella on lisäksi hyväksytty Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöalueiden tulvariskien hallintasuunnitelmat. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetyillä toimenpiteillä pyritään vähentämään suurten tulvien aiheuttamia riskejä.

Marraskuussa 18 617 työtöntä työnhakijaa21.12.2021 08:10:34 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli marraskuun lopussa 18 617 työtöntä työnhakijaa, joista 1287 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 3386 vähemmän (-15 %) kuin vuosi sitten, mutta edelleen 2053 enemmän kuin marraskuussa kaksi vuotta aiemmin. Lasku vuoden takaiseen verrattuna johtui sekä lomautettujen (-2149) että muiden työttömien (-1237) määrän vähentymisestä. Lokakuusta marraskuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 528:lla. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme