Hämeen ELY-keskus

Hyvää elämää Hämeen maaseudulla -kehittämissuunnitelma 2023‒2027 on valmistunut

Jaa

Millainen on tulevaisuuden hämäläinen maaseutu ja mihin suuntaan sitä halutaan kehittää? Mitä mahdollisuuksia maaseutu tarjoaa? Mitkä ovat maaseudun kehittämisen painopisteet ja tavoitteet? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia juuri valmistuneessa Hämeen alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa vuosille 2023‒2027.

Suunnitelma on alueen yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan ja miten hämäläistä maaseutua tulee kehittää tulevalla EU-ohjelmakaudella, jolloin on tarjolla uutta rahoitusta erilaisiin toimenpiteisiin. Suunnitelman laadinnasta vastasi Hämeen ELY-keskuksen maaseutuyksikkö. Työ toteutettiin laajassa yhteistyössä eri tahojen asiantuntijoiden kanssa Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Työ valmisteltiin työryhmissä, jotka käsittelivät luonnonvarojen kestävää käyttöä, asumista maaseudulla, ruokasektoria ja maaseudun palveluita. 

Suunnitelma sai nimekseen Hyvää elämää Hämeen maaseudulla ‒ maaseudun kehittämissuunnitelma 2023‒2027. Suunnitelmassa määritellyn vision mukaan maaseudun tulee uudistua vetovoimaiseksi vihreän kasvun suunnannäyttäjäksi. Hämäläinen maaseutu tarjoaa ratkaisuja kohti hiilineutraalisuutta, jota mm. tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulee tukea. Suunnitelmassa on tuotu esiin monipuolisesti hämäläisen maaseudun vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Erityisesti uusia mahdollisuuksia halutaan nostaa esiin ja saada myönteistä muutosta aikaan. Maaseutua halutaan kehittää luonnonvarojen kestävä käyttö ja biotalouden uudet ratkaisut edellä, sekä rakentaa ilmastomyönteistä digitalisoituvaa maaseutua. Osaamisella, käytännön innovaatiotoiminnalla ja yhteistyöllä uskomme syntyvän tuloksia.

Suunnitelman päätavoitteena on luoda monipuolisesti eri keinoin edellytyksiä maaseudun elinkeinotoiminnan kehittymiselle ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset. Lisäksi kärkiä ovat asumisen edellytysten ja hyvinvoinnin lisääminen. Maatilojen ja kaikkien muiden yritysten toimintaa halutaan parantaa, joten toimenpiteet kohdentuvat laajasti kaikkeen maaseudun yritystoimintaan. Maaseutualue käsitetään tässä yhteydessä laajasti. Maaseutuasumiselle pyritään luomaan entistäkin parempia edellytyksiä ja vaikuttaa osaltaan siihen, että maaseudun väestömäärä pysyisi vähintään nykyisellä tasolla ja lisäystä saataisiin ns. kausiasukkaista. Maaseudun veto- ja pitovoimaa halutaan vahvistaa ja huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista.

Elinkeinoissa pyritään saamaan aikaan muutoksia, joiden kautta yritysten kilpailukyky paranee ja syntyy uutta osaamista, resurssi- ja energiatehokkuutta, yritysverkostoja, innovaatioita, kansainvälistymistä ja investointeja. Myös uusien yritysten ja työpaikkojen syntymistä tuetaan. Esimerkiksi omistajan- ja sukupolvenvaihdokset pienissä yrityksissä ja sukupolvenvaihdokset maatiloilla on nostettu tärkeiksi edistettäviksi toimenpiteiksi. Erilaisilla ilmastotoimilla nähdään myös elinkeinollisesti mahdollisuuksia, kun kehitetään vaikkapa biotalouden innovaatioita tai kiertotalousratkaisuja. Ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen tarvitaan uusia ratkaisuja, jotka voivat luoda pohjaa uudelle yritystoiminnalle. Esimerkiksi suunnitelmaan on nostettu tavoite siitä, että hiilensidonnasta tulee osa maa- ja metsätaloutta ja biokiertotalouden ratkaisut luovat uutta liiketoimintaa Hämeeseen.

Hämeen alueellisen maaseutusuunnitelman laadinta oli osa Suomen CAP ohjelmakauden 2023‒2027 valmistelua. Suunnitelma on toimitettu Maa- ja metsätalousministeriölle ja sitä tullaan täydentämään sen jälkeen, kun Suomen CAP valmistelu etenee. Esimerkiksi rahoituksesta Hämeen alueelle ei vielä ole tietoa, mutta suunnitelmassa on esitetty alustava rahoitustarve erilaisille toimenpiteille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Timo Kukkonen, kehittämispäällikkö,
Hämeen ELY-keskus, timo.kukkonen@ely-keskus.fi, puh. 0295 025 065

Tiedotus
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lahden Jokimaalla puhdistetaan pilaantunutta maaperää23.9.2021 08:22:57 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Jokimaalla Lintulantiellä sijaitsevan pilaantuneen alueen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen romuliike, jonka toiminnasta on päässyt maaperään metalleja. Alue on muuttumassa toimitila- ja teollisuusalueeksi. Maaperä puhdistetaan tänä syksynä ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2700 tonnia noin 1500 neliömetrin alueella.

Työttömyys väheni vuodentakaisesta vähän nopeammin Päijät-Hämeessä kuin Kanta-Hämeessä21.9.2021 08:09:06 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli elokuun lopussa 20 185 työtöntä työnhakijaa, joista 1646 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 2119 vähemmän (-10 %) kuin vuotta aiemmin, mutta edelleen 3702 enemmän kuin elokuussa kaksi vuotta sitten. Lasku vuodentakaisesta johtui edelleen varsinkin lomautettujen määrän vähentymisestä (-1817), mutta myös muiden työttömien (-302) määrä laski. Heinäkuusta elokuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja alueen kuntakokeiluissa väheni 2504:llä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

ELY-keskukselta Hämeen maakuntien kehittämiseen alkuvuoden aikana lähes 55 miljoonaa euroa31.8.2021 09:59:54 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen toimialueen maakuntien työllisyyden, yritystoiminnan, maaseudun ja ympäristön kehittämistä rahoitettiin tammi-kesäkuussa kaikkiaan 54,9 miljoonalla eurolla. Eniten kokonaisuudesta kohdistui työllisyyden edistämiseen ja maatilojen kehittämiseen. Kanta- ja Päijät-Hämeen yrityksiä tuettiin eri rahoitustoimenpitein noin 21,3 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen tammi-kesäkuun 2021 rahoituskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme