Tampereen yliopisto

Hyvin organisoitu työ tukee palautumista ja työkykyä

Jaa

Työn uudet organisointimuodot ja työelämän muutokset vaikuttavat työn vaatimuksiin. Digitaalisesti ohjautuva puunkorjuutyö on esimerkki työn sisällön ja ammatillisten vaatimusten muutoksesta. Riittämätön työkuormituksesta palautuminen on yhteiskunnallisesti merkittävä työkykyhaaste muuttuneessa työelämässä. Terveystieteiden maisteri Hannu Pursio totesi väitöstutkimuksessaan, että työn hyvä organisointi ja merkitykselliseksi koettu työ ovat hyvän työkyvyn peruskiviä.

Hannu Pursio. Kuva: Kuvatilaukset
Hannu Pursio. Kuva: Kuvatilaukset

Pursio tutki väitöskirjassaan metsäkoneyrittäjien ja metsäkoneenkuljettajien työn ominaispiirteiden, vaatimusten ja voimavarojen, yhteyttä työkykyyn ja työkuormituksesta palautumiseen sekä palautumisen yhteyttä työkykyyn työelämän rakenteiden ja työn muuttuessa.

Työkyky on yhteiskunnallinen konstruktio ja saa merkityksensä siinä sosiaalisessa, taloudellisessa ja teknologisessa sekä kulttuurisessa kontekstissa, jossa työ tehdään ja organisaatiot toimivat. Yhteiskunnan ja työelämän muutokset vaikuttavat työkyvyn määrittelyyn. Työn tekemisen normit ja ehdot muuttuvat yhteiskunnan normien ja arvojen muuttuessa.   

Työkuormituksesta palautumisen riittämättömyys on työelämän muutokseen liittyvä piilossa oleva työkykyriski. Palautumisen ja työstä irrottautumisen mahdollistaminen on myös ajankohtainen työelämän muutoksesta kumpuava työkyvyn edistämis- ja johtamishaaste.  

Noin puolet tutkimuksen metsäkoneyrittäjistä ja metsäkoneen kuljettajista palautui riittämättömästi päivittäisestä työkuormituksesta. Riittämätön palautuminen oli yhteydessä heikentyneeseen työkykyyn. Tutkimuksessa havaittiin myös, että vastaavasti riittävä palautuminen oli yhteydessä hyvään työkykyyn ja vähäisempiin sairauspoissaoloihin.  

Puunkorjuun teknologinen kehitys ja metsäteollisuuden rakennemuutokseen johtanut toimialan globalisoituminen ja kilpailuympäristön muutokset ovat muuttaneet puunkorjuutyön sisältöä ja tieto- ja taitovaatimuksia sekä vastuita ja työn organisointimuotoja.  Metsätoimialan kilpailuympäristön muutoksessa myös puunkorjuuyritysten toiminta-ajatus ja liiketoimintamalli ovat muuttuneet. Uusi laajavastuinen toimintamalli on muuttanut korjuutyön palveluliiketoiminnaksi.

Metsätyön fyysinen kuormittavuus on vähentynyt. Tietotekniikka on lisännyt puunkorjuutyön kognitiivisia osaamisvaatimuksia ja työn henkinen kuormittavuus on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Työelämän vaatimusten muutosta yleisemmin kuvaa työn ja vapaa-ajan rajaamisen haasteet. Työ seuraa mukana vapaa-aikaan ja vaikeuttaa riittävän palautumisen mahdollistumista.   

— Työn hyvä organisointi ja merkitykselliseksi koettu työ ovat hyvän työkyvyn  
peruskiviä. Johtamisen keinoin voidaan työpaikoilla mukauttaa ja uudistaa työtä niin, että työkyky säilyy ja työstä pystyy suoriutumaan, vaikka työkyky olisi rajoittunut. Työntekijöiden hyvä työkyky tukee myös yrityksen suorituskykyä, Pursio toteaa.

Pursion tutkimus tukee näkemystä, että työn vaatimusten hallinta mukauttamalla työtä ja toimintakäytäntöjä tehokkaan organisoinnin avulla ja samanaikainen työn voimavaroista huolehtiminen ovat palautumista ja työntekijöiden työkykyä tukevia tekijöitä, joihin voidaan ennakoivalla johtamisella vaikuttaa. Tämä tukee myös yrityksen tavoitteiden saavuttamista nopeasti muuttuvassa kilpailuympäristössä.  

Tamperelainen Hannu Pursio on työskennellyt metsäteollisuuden käytännön työterveyshuollossa ja metsäteollisuuden konsernihallinnon työhyvinvointitutkimuksen ja -kehitystyön parissa. Hän on työssään nähnyt metsäteollisuuden rakennemuutoksen ja puunkorjuun muutoksen ihmisvoimin tehtävästä työstä koneelliseen ja digitalisoituneeseen puunkorjuuseen.  

Terveystieteiden maisteri Hannu Pursion työterveyden alaan kuuluva väitöskirja Työkyky ja työkuormituksesta palautuminen – Työn vaatimukset ja voimavarat muuttuneessa metsänhakkuutyössä tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 3.12.2021 klo 12.00 alkaen Arvo -rakennuksen auditoriossa F115, Arvo Ylpön katu 34. Vastaväittäjänä toimii emeritusprofessori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopistosta. Kustoksena toimii emeritusprofessori Clas-Håkan Nygård.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannu Pursio
hannu.pursio@tuni.fi

Kuvat

Hannu Pursio. Kuva: Kuvatilaukset
Hannu Pursio. Kuva: Kuvatilaukset
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme