Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hyvin toimiva viranomaisyhteistyö tuo turvaa Itä-Suomen alueelle

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa Itä-Suomen alueelta. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua eri toimijoiden välillä Itä-Suomen alueella.

Kokouksessa 31.3.2022 valmiustoimikunta sai lyhyen tilannekatsauksen Pohjois-Karjalan aluetoimiston, Pohjois-Karjalan rajavartioston, Suomen Punaisen Ristin (SPR) sekä huoltovarmuudesta aluehallintoviraston edustajilta. Lisäksi valmiustoimikunta kuuli tilannekatsauksen Juvan ja Vieremän kunnista.

Rajatilanne on edelleen hyvin rauhallinen ja vakaa koko itärajalla. Tiedonvaihto ja tilanteen kehittymisen informoiminen viranomaisten kesken on todettu erittäin tärkeäksi. Viranomaiset ovatkin jatkuvasti tehostaneet tilanteen seurantaa ja varautumista, myös valmiustoimikunnan kokoontumiset ovat osa tätä varautumista.

Joensuuhun on valmisteilla vastaanottoyksikkö

SPR Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja kertoi, että SPR on Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta perustamassa vastaanottoyksikköä Joensuuhun. Tavoite käynnistämiselle on 4.4.2022. Lisäksi SPR on perustanut infopisteen avuntarjoajille. Lue lisää SPR infopisteestä (suomenpunainenristi.fi)

Kunnat huolehtivat palvelujen toimivuudesta kunnissa

Myös kunnat ovat tiivistäneet yhteistyötään, päivittäneet valmiussuunnitelmiaan sekä kartoittaneet hätä- ja tilapäismajoitukseen soveltuvia tiloja. Haasteena on ollut muun muassa hallinnollisten asioiden kankeus ja rekisteröinnin vaikeus pitkine etäisyyksineen. Itä-Suomen poliisi onkin 28.3.2022 avannut palvelunumeron ja sähköpostin helpottamaan tilannetta kansainvälistä suojelua hakeville. Lisätietoa Itä-Suomen poliisin tiedotteesta 24.3.2022 (poliisi.fi)

Jokaisella viranomaisella on tärkeä roolinsa – yhteistoiminta olennaista

Laajamittaiseen maahantuloon varautuminen ja tilanteen hallinta edellyttävät eri viranomaisten yhteistoimintaa. Keskeisinä kansallisina toimijoina ovat Rajavartiolaitos (RVL), poliisi ja Maahanmuuttovirasto (Migri). Aluehallintovirasto sovittaa yhteen varautumista alueellaan ja ELY-keskukset ohjaavat sekä neuvovat kuntia ja yhteistyötoimijoita kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Myös kansalaisjärjestöillä on tärkeä rooli varautumisessa ja häiriötilanteiden hallinnassa. Suomen Punainen Risti (SPR) toimii normaaliolojen aikana vastaanottokeskusten ylläpitäjänä ja on mukana toimijana myös varautumisessa maahantulon häiriötilanteisiin.

Lisätietoa laajamittaiseen maahantuloon varautumisesta Kuntaliiton, Maahanmuuttoviraston ja sisäministeriön välisenä yhteistyönä tehdystä julkaisusta:

Laajamittaisen maahantulon valmiussuunnitelma – varautumismalli kunnille (kuntaliitto.fi)

”Julkinen sektori, elinkeinoelämä, kansalaisjärjestöt ja kansalaiset ovat Suomessa varautuneet hyvin monenlaisiin häiriötilanteisiin ja riskeihin. Lisäksi viranomaisyhteistyö on Itä-Suomen alueella erinomaisella tasolla, mikä tuo turvaa meille kaikille.”, totesi valmiustoimikunnan puheenjohtaja Soile Lahti päättäessään kokouksen.

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa.

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 800
pelastusylitarkastaja Kai Horelli, p. 0295 016 870
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kriget i Ukraina och Finlands Natomedlemskap tema för Västra och Inre Finlands beredskapskommitté13.5.2022 15:19:41 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 12.5.2022 på ett av regionförvaltningsverket sammankallat möte för att skapa en lägesöversikt avseende aktuella beredskapsärenden i regionen. Med den regionala beredskapskommitténs lägesöversikter säkerställs informationsgången mellan centrala aktörer inom Västra och Inre Finlands region, som täcker landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ukrainan sota ja Suomen Nato-jäsenyys teemana Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa13.5.2022 15:15:14 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 12.5.2022 aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme