Hyvinkään kaupunki

Hyvinkääläisten veistosten mittava kunnostusprojekti alkaa

Jaa

Hyvinkäällä käynnistyy vuoden 2022 aikana ennennäkemätön kunnostusprojekti, kun kaupungin eri toimijat yhdistävät voimansa kaupungin julkisen taiteen kunnostamiseksi. Mukana ovat Hyvinkään taidemuseo, tekninen keskus, tilakeskus sekä viestintä.

Hyvinkäällä on pitkät juuret taidekaupunkina, ja taidetta löytyy myös paljon puolijulkisista tai julkisista sisätiloista sekä ulkoa kaupunkitilasta. Julkisen taiteen kautta taidemuseon toiminta jättääkin jälkensä rakennettuun ympäristöön ja ihmisten jokapäiväiseen elämään.                

Keskeisellä paikalla Hyvinkään kirjastoaukiolla sijaitsevat esimerkiksi Mauno Oittisen Hitsaajat (1959–1962) ja Tapio Junnon tekemä taiteilija Helene Schjerfbeckin muistomerkki Ovi (1998). Kuvanveistäjä Terho Sakin teoksia on useassa paikkaa ympäri kaupunkia. Yksi kaupungin rakastetuimpia veistoksia on Pirkko Nukarin Sirkuskarhu (1977) eli pieni mopoileva karhu Jussintorilla Museokeskus Taikan edessä.

Julkisen taiteen yksi olennainen piirre on se, että se on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa. Se ei edellytä pääsymaksuja tai aukioloaikoja vaan levittäytyy jokaisen vapaasti koettavaksi osaksi arkiympäristöämme. Se tuo taideteokset kaikkien koettavaksi ja tekee kaupunkitilasta viihtyisämpää.

Ulkona sijaitseva taide on kuitenkin säiden armoilla kesät talvet. Teokset kuluvat ja muuttuvat helpommin tai niihin voi kohdistua ilkivaltaa. Patsaat ja muut julkiset taideteokset tarvitsevat säännöllistä kunnostusta ja korjausta. Niitä myös joudutaan välillä siirtämään, kuten kävi Anneli Sipiläisen teokselle Sisarukset (1977). Veistos siirrettiin viime vuonna Hyvinkään yhteiskoulun rakennuksen edestä Kipinä-talon pihaan, kun koulu muutti sinne.

Tänä vuonna kaupungin kunnostuslistan kärkeen on päässyt Ossian Donnerin obeliski eli Jarl Eklundin ja Gerda Qvistin Villateollisuuden muistomerkki (Ossian Donnerin obeliski, 1956). Myös Osmo Valtosen Papyrus-veistos (1984) terveysaseman pihassa kunnostetaan, ja Antero Ruotsalaisen Mantelipuistossa Kirkkarissa sijaitsevan Liikettä tilassa -teoksen (1974) vesielementtien kuntoon saattamista tutkitaan.

Yhteistyö taideteosten ja muistomerkkien kunnostamisen parissa jatkuu myös tulevaisuudessa, mikä takaa julkisten veistosten ja muistomerkkien säilymisen myös seuraaville sukupolville.

Julkisiin veistoksiin ja muistolaattoihin voi tutustua Hyvinkään kaupungin verkkosivuilla.

Lisätiedot

tekninen johtaja Miika Kantola miika.kantola@hyvinkaa.fi p. 040 672 0706

intendentti Aura Dufva aura.dufva@hyvinkaa.fi p. 040 480 1776

kiinteistöjohtaja Antti Nikkanen antti.nikkanen@hyvinkaa.fi p. 040 661 3744

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme