Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään kaupungin tilinpäätös vuodelta 2020: Nollatulos koronavuonna valtion koronatukien myötä

Jaa

Hyvinkään kaupungin tilikausi 2020 päätyy valmistuneen tilinpäätöksen mukaan käytännössä nollatulokseen. Tilikauden ylijäämä on 0,8 milj. euroa, joka koostuu Hyvinkään Vesi -liikelaitoksen ylijäämästä. Ilman valtiolta saatuja koronatukia kaupungin tilikausi olisi ollut noin 18 miljoonaa euroa alijäämäinen. Merkittävä osa koronatuista kanavoitui kaupungin kautta Keusoteen ja HUS:n koronakustannusten kattamiseen, toteaa talousjohtaja Markus Peevo.

HYVINKÄÄN KAUPUNKI
TIEDOTTAA 29.3.2021
Julkaistavissa heti

Hyvinkään kaupungin tilinpäätös vuodelta 2020:
Nollatulos koronavuonna valtion koronatukien myötä

Hyvinkään kaupungin tilikausi 2020 päätyy valmistuneen tilinpäätöksen mukaan käytännössä nollatulokseen. Tilikauden ylijäämä on 0,8 milj. euroa, joka koostuu Hyvinkään Vesi -liikelaitoksen ylijäämästä.

- Ilman valtiolta saatuja koronatukia kaupungin tilikausi olisi ollut noin 18 miljoonaa euroa alijäämäinen. Merkittävä osa koronatuista kanavoitui kaupungin kautta Keusoteen ja HUS:n koronakustannusten kattamiseen, toteaa talousjohtaja Markus Peevo.

Kuntatalouden ennustaminen on ollut erittäin vaikeaa viime vuosina johtuen useista eri tekijöistä. Vuonna 2020 taloustilanteen ennustettavuuteen vaikutti etenkin koronatilanteen mukanaan tuoma epävakaus sekä yksittäisenä tekijänä Sahanmäen kaatopaikan puhdistukseen tehty pakollinen varaus tilinpäätöksessä.

- Vuoden 2020 tilinpäätösarvioiden valossa kuntatalous vahvistui vuoden 2019 ennätysheikolta tasolta poikkeuksellisen hyviin lukemiin. Hyvinkään talous toteutui kuntien yleistä talouskehitystä vastaavasti, sanoo Markus Peevo.

- Koronatilanne ei heikentänyt kaupungin taloutta niin paljon kuin alkuvuodesta 2020 ennakoitiin. Koronatilanne vaikutti paikoin jopa menojen pienenemiseen. Sen sijaan tulevina vuosina on varauduttava koronasta aiheutuviin tulomenetyksiin, joita ei välttämättä kompensoida valtion taholta menetyksiä vastaavasti, muistuttaa Peevo.

Verorahoituksen kasvu merkittävää edellisvuoteen verrattuna – myös menot kasvoivat

Verorahoituksen kasvu oli 32 miljoonaa euroa parempi edellisvuoteen verrattuna. Koronatukien lisäksi verorahoitus kehittyi positiivisesti myös muilta osin.

- Kaupungin menokehitykseen vaikutti etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvu. Toiminnan nettomenot kasvoivat 11 miljoonaa euroa, toteaa Markus Peevo.

Vuoden 2020 aikana Hyvinkäälle valmistui merkittäviä oppilaitoskohteita eli Metsäkaltevatalo ja Kipinä-talo.

- Molemmat rakennukset ovat merkittävässä roolissa asuinalueen ja kaupungin palvelutarjonnassa ja nämä investoinnit lisäävät kaupungin vetovoimaa. Muuttovoitto Hyvinkäälle oli viime vuonna positiivinen ja asuntorakentaminen lisääntyi, joten olosuhteet kaupungin kasvulle ovat hyvät. Myös alkuvuoden osalta väestökasvu on jatkunut, sanoo kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

- Nyt käynnissä olevien investointien jälkeen on tarpeen keskittyä välttämättömiin investointeihin, jotka turvaavat myönteiseen väestö- ja työpaikkakehityksen myös tulevaisuudessa. Tärkeitä lähivuosien painopisteitä ovat maa-alueiden hankinta, tonttituotanto ja kuntatekniikan rakentamisen investoinnit, analysoi Mattila.

Pohjaveden suojelemiseksi ja asukkaiden käyttöveden laadun turvaamiseksi kaupungin vesihuoltoverkostoa saneerattiin noin 4 miljoonalla eurolla.

Odotutetusti suuret investoinnit kasvattivat lainamäärää. Kaupunkikonsernin velkamäärä kasvoi 6 971 euroon hyvinkääläistä kohden.

Kestävän talouden ohjelmalla varmistetaan tulevaisuutta


Pitkän aikavälin kehityksen kannalta kaupunginvaltuuston kesällä 2020 hyväksymä kestävän talouden ohjelma vuosille 2020-2024 mahdollistaa kaupungin menojen ja tulojen tasapainon lähivuosina.

-  On hyvä, että valtuusto teki päätöksen kestävän talouden ohjelmasta vuosille 2020-2024 kesällä 2020. Johdonmukainen taloussuunnittelu auttaa kaupungin kehittämisessä riippumatta siitä, mitä tulevat vuodet tuovat mukanaan, toteaa Jyrki Mattila.

Kestävän talouden ohjelma on laadittu ennen koronaa, joten tilapäiset koronatuet eivät vaikuta kaupungin pitkän aikavälin tasapainoon. Olennaista kestävän talouden kannalta on jatkossa, että sekä kaupungin oma että sosiaali- ja terveyspalveluiden menokasvu pysyy hallinnassa.

- Kaupungin talouden perustan kestävyys ja kestävän talouden ohjelman sisältämien toimien riittävyys arvioidaan vuoden 2020 tilinpäätöstietojen ja valtion kehysriihen jälkeen osana vuoden 2022 talousarvion laadintaa, sanoo Markus Peevo.

- Poikkeuksellinen koronavuosi on ollut vaativa koko yhteiskunnalle. Olemme kuitenkin osoittaneet, että meiltä löytyy voimavarat toimia yhdessä kaupunkina vaikeissakin tilanteissa.

Lisätietoja
Kaupunginjohtaja Mattila Jyrki, p. 040 541 9576
Talousjohtaja Peevo Markus, p. 040 155 4228

Liitteet
Kaupunginhallituksen esityslistan listateksti sekä liitteenä oleva tilinpäätös (§ 64), pdf-tiedostot:
https://asianhallintavhp.hyvinkaa.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=588531
https://asianhallintavhp.hyvinkaa.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=588854&version=1

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Rockfest palaa Hyvinkäälle – Hyvinkään kaupunki ja Nelonen Media Live sitoutuvat pitkäaikaiseen yhteistyöhön12.4.2021 17:50:29 EEST | Tiedote

Hyvinkään kaupunginhallitus on tänään päättänyt yhteistyösopimuksesta Nelonen Media Liven kanssa Rockfestin, eli Suomen suurimman rockfestivaalin järjestämiseksi Hyvinkään lentokentällä vuosina 2022-2024. Kolmivuotinen yhteistyösopimus sisältää myös lisävuosioption. Sopimukseen sisältyy kaupungin puolelta sekä taloudellista panostusta että kaupungin teknistä tukea tapahtumapaikan eli lentokentän infran rakentamisessa. Rockfest järjestettiin aiemmin Hyvinkäällä vuosina 2018 ja 2019.

Valmisteluryhmä ehdottaa kaupunginhallitukselle Johanna Luukkosen esittämistä Hyvinkään kaupunginjohtajaksi8.4.2021 15:14:06 EEST | Tiedote

Hyvinkään kaupunginjohtajan rekrytoinnin valmisteluryhmä on käsitellyt saamansa hakemukset Hyvinkään kaupunginjohtajaksi. Valmisteluryhmä on yksimielisesti päättänyt ehdottaa, että kaupunginhallitus kokouksessaan 12.4.2021 tekisi päätöksen esittää valtuustolle, että hallintotieteen maisteri Johanna Luukkonen valitaan Hyvinkään seuraavaksi kaupunginjohtajaksi. Luukkonen toimii tällä hetkellä Rauman kaupunginjohtajana. Kaupunginvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran 26.4.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme