Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uudet näyttelyt avautuivat 2.6.2020

Jaa
Hyvinkään taidemuseon uudet näyttelyt täyttävät museon monipuolisella kattauksella nykykuvanveistoa ja -maalaustaidetta. Kahta eri sukupolvea edustavan taiteilijan näyttelyt käsittelevät eri tavoin identiteettiä, lähihistoriaa ja ihmisyyttä.

HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO
TIEDOTTAA 2.6.2020

Hyvinkään taidemuseon uudet näyttelyt avautuivat 2.6.2020

Isossa salissa nähdään kuvanveistäjä Radoslaw Grytan (s. 1955) näyttely Viimeaikaiset työt, jonka monimateriaaliset teokset käsittelevät ajan kulua ja taiteilijan omaa henkilöhistoriaa. Taidemuseon Kaapon galleriassa taidemaalari Emma Ainalan (s. 1989) Bitch, I’m a dog person nostaa puolestaan esille Ainalan uusia, tyttöyden eri puolia käsitteleviä pastellinsävyisiä maalauksia. Näyttelyt avautuvat yleisölle 2.6.2020 ja ovat avoinna 27.9.2020 saakka.

Historia ja nykyhetki kohtaavat Hyvinkään taidemuseon uusissa näyttelyissä, kun Hyvinkään taidemuseon ovet avautuvat kuukausia kestäneen sulkutilan jälkeen. Uudet näyttelyt ehdittiin juuri ripustaa valmiiksi, kun Valtioneuvosto päättää sulkea museot. Tänään ensimmäinen asiakas oli paikalla klo 10.59 kun museo avasi ovensa yhdeltätoista, kertoo taidemuseon amanuenssi Marjo Kuula.

"Ihanaa kun ootte auki!" Sanoivat ensimmäiset asiakkaat, jotka ovat tehneet päivän aikana jopa museokierroksen kaupungin kaikissa museokohteissa.

Radoslaw Grytan teokset ammentavat

käsityöläisyydestä ja historiasta

Radoslaw Grytalle on ominaista vahvasti vanhoihin käsityöläistekniikoihin pohjaava työskentely. Hyvinkään taidemuseon näyttelyssä on mukana puusta veistettyjä teoksia, taiteilijan itse valamia tiiliä, puuvillakankaasta ommeltu installaatio sekä suuria grafiittipiirroksia. Tekniikoiden lisäksi myös teosten mittakaava vaihtelee pienen huoneen kokoisesta installaatiosta miniatyyrimaiseen veistosfiguuriin.

Ajatukset jatkuvasta muutoksesta ja tietynlaisesta keskeneräisyydestä ovatkin tyypillisiä Grytan työskentelylle. Näyttelyn teokset ovat sen nimen mukaisesti sellaisia, joiden parissa taiteilija on työskennellyt viime aikoina. Hän saattaa kuitenkin usein jatkaa, muuttaa ja parannella töitä, jotka on aloittanut jo kauan aikaa sitten. Töissä onkin usein monia ajallisia kerroksia.

Minulla on joku vimma korjata vanhoja teoksiani”. Ateljeesarjaankin on jo uusia ideoita kehitteellä, ”Kaikkea ei tarvitse heti kertoa yhdessä teoksessa” Gryta kertoo uudesta näyttelystään.

Aika ja sen kuluminen ovat vahvasti läsnä näyttelyn teoksissa. Odotus, muutos ja muistikuvat menneestä konkretisoituvat arkisiin esineisiin ja tiloihin. Toisinaan kyse on henkilökohtaisista muistoista, toisinaan suuremmista poliittisista muutoksista ja ihmiskunnan historiasta. Vaikka osa teoksista käsitteleekin yksittäistä ihmistä suurempia teemoja, Gryta sanoo kuitenkin olevansa suurmiesten ja suurten tapahtumien sijaan kiinnostunut ennen kaikkea tavallisesta ihmisestä.

Emma Ainalan maalaukset tuovat syvyyttä söpöihin aiheisiin

Vaikka Emma Ainalan maalaustyyli, aiheet ja teemat ovat vahvasti nykyhetkessä kiinni, on maalauksissa jopa barokkimaista runsautta. Taidehistoria on läsnä myös teosten kuvapinnoilla erilaisin hahmoin, teemoin ja kuva-aihein. Sen lisäksi Ainala ammentaa teostensa kuva-aiheita internet-maailmasta sekä lapsuutensa ja nuoruutensa popkulttuurista.

Hempeän värisissä teoksissa seikkailee usein tyttö- tai naishahmoja yhdessä koirien kanssa. Puudelit, spanielit, pehmeät sohvat ja vilkkaat kuosit luovat maalauksiin kotoisan tunnelman. Näyttelyn koirateema juontaa juurensa taiteilijan hartaimmasta lapsuudentoiveesta omistaa oma koira:

5-8-vuotiaana mun elämän kiintopisteenä oli unelma koirasta. Se oli onnellista aikaa. Käytin päiväni koirakirjojen lukemiseen ja merkkailuun ja piirsin koiria mallista”…” Näin pitkin päivää näkyjä, joissa minä ja koira ollaan onnellisina eri taustoissa.”

Unelma koirasta ei kuitenkaan täysin vastannut haavekuvia: ”Koiraa piti jatkuvasti suojella sen omilta haluilta, se ei osannut pelätä autoja, ja hihnassakin hyökkäili mopojen kimppuun. Sillä oli myös taipumus varastaa ruokaa ja syödä halkeamispisteeseen saakka, joten kaikki piti piilottaa. Myös roskiksessa saattoi piillä hengenvaara.”

Yleensä viattomina pidetyistä kuva-aiheista huolimatta teoksissa on teemaan liittyen jotain lähes uhkaavaa. Vain uskollisina emäntiensä luona odottavat koirat ovat rauhassa. Ainalan teokset vihjaavatkin, että ehkä kaikki ei ole niin suoraviivaista ja sievää kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Avoinna:
tiistaista 2.6. alkaen
ti−to 11−18
pe−su 11−17
vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin 16−18

Valokuvat: Teemu Heikkilä


Lisätietoja 

Amanuenssi (ts.) Marjo Kuula, p. 040 4801 776

HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO
Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää
Puh. 040 480 1644
taidemuseo@hyvinkaa.fi 
www.hyvinkaantaidemuseo.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museokeskus Taika



Hyvinkään ydinkeskustassa sijaitseva museokeskus Taika tuo yhteen Hyvinkään taidemuseon ja kaupunginmuseon näyttelyineen. Hyvinkään kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kertoo näyttelyissään Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta. Taidemuseon näyttelyt esittelevät ajankohtaista nykytaidetta sekä taiteen ilmiöitä 1900- ja 2000-luvulta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uusi näyttely esittelee taiteilijatalo Solbon, jonka vaikutus perinteikkään kuvataidekaupungin elämään on aina ollut merkittävä25.5.2023 11:44:59 EEST | Tiedote

Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.

Hyvinkään museokeskus Taikan tulevissa näyttelyissä tutustutaan 1900-luvun alun paremman väen suosimaan lepopaikkaan ja sukelletaan käsitteelliselle torille kuvataiteilija Anu Tuomisen matkassa26.1.2023 14:55:48 EET | Tiedote

Museokeskus Taikan näyttelykevään avaa Hyvinkään taidemuseon puolella Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saaneen kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola 1896–1939 kertoo puolestaan Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye