Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään tilinpäätöksen ennakkotiedot: Valtion koronatuet mahdollistivat nollatuloksen vaikeana koronavuonna

Jaa

Hyvinkään kaupungin tilikausi 2020 päätyy tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan käytännössä nollatulokseen. Tilikauden ylijäämä on 0,8 milj. euroa, joka koostuu Hyvinkään Vesi -liikelaitoksen ylijäämästä.

HYVINKÄÄN KAUPUNKI TIEDOTTAA
22.2.2021
Julkaistavissa heti

Hyvinkään tilinpäätöksen ennakkotiedot:
Valtion koronatuet mahdollistivat nollatuloksen vaikeana koronavuonna

Hyvinkään kaupungin tilikausi 2020 päätyy tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan käytännössä nollatulokseen. Tilikauden ylijäämä on 0,8 milj. euroa, joka koostuu Hyvinkään Vesi -liikelaitoksen ylijäämästä.

- Nollatulokseen on ilman muuta oltava tyytyväinen, sillä ilman valtiolta saatuja koronatukia kaupungin tilikausi olisi ollut lähes 17 miljoonaa euroa alijäämäinen. Merkittävä osa koronatuista kanavoitui kaupungin kautta Keusoteen ja HUS:n koronakustannusten kattamiseen, toteaa talousjohtaja Markus Peevo.

Kuntatalouden ennustaminen on ollut erittäin vaikeaa viime vuosina johtuen useista eri tekijöistä. Vuonna 2020 taloustilanteen ennustettavuuteen vaikutti etenkin koronatilanteen mukanaan tuoma epävakaus sekä yksittäisenä tekijänä Sahanmäen kaatopaikan puhdistukseen tehty pakollinen varaus tilinpäätöksessä.

- Vuoden 2020 tilinpäätösarvioiden valossa kuntatalous vahvistui vuoden 2019 ennätysheikolta tasolta poikkeuksellisen hyviin lukemiin. Hyvinkään talous toteutui kuntien yleistä talouskehitystä vastaavasti, sanoo Markus Peevo.

- Koronatilanne ei heikentänyt kaupungin taloutta niin paljon kuin alkuvuodesta 2020 ennakoitiin. Sen sijaan tulevina vuosina on varauduttava koronasta aiheutuviin tulomenetyksiin, joita ei välttämättä kompensoida valtion taholta menetyksiä vastaavasti, muistuttaa Peevo.

Oppilaitosinvestointeja ja panostuksia ympäristöön

Hyvinkäällä valmistui vuoden 2020 aikana merkittäviä oppilaitoskohteita. Metsäkaltevatalo ja Kipinä-talo valmistuivat vuoden aikana.

-  Kummatkin rakennukset ovat merkittävässä roolissa asuinalueen ja kaupungin palvelutarjonnassa ja nämä investoinnit lisäävät kaupungin vetovoimaa. Muuttovoitto Hyvinkäälle oli viime vuonna positiivinen ja asuntorakentaminen lisääntyi, joten olosuhteet kaupungin kasvulle ovat hyvät, arvioi kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

- Nyt käynnissä olevien investointien jälkeen on tarpeen keskittyä välttämättömiin investointeihin, jotka turvaavat myönteiseen väestö- ja työpaikkakehityksen myös tulevaisuudessa. Tärkeitä lähivuosien painopisteitä ovat maa-alueiden hankinta, tonttituotanto ja kuntatekniikan rakentamisen investoinnit, analysoi Mattila.

Pohjaveden suojelemiseksi ja asukkaiden käyttöveden laadun turvaamiseksi kaupungin vesihuoltoverkostoa saneerattiin noin 4 miljoonalla eurolla.

Kestävän talouden ohjelmalla varmistetaan tulevaisuutta

Pitkän aikavälin kehityksen kannalta kaupunginvaltuuston kesällä 2020 hyväksymä kestävän talouden ohjelma vuosille 2020-2024 mahdollistaa kaupungin menojen ja tulojen tasapainon lähivuosina.

- On hyvä, että valtuusto teki päätöksen kestävän talouden ohjelmasta vuosille 2020-2024 kesällä 2020. Johdonmukainen taloussuunnittelu auttaa kaupungin kehittämisessä riippumatta siitä, mitä tulevat vuodet tuovat mukanaan, toteaa Jyrki Mattila.

Kestävän talouden ohjelma on laadittu ennen koronaa, joten tilapäiset koronatuet eivät vaikuta kaupungin pitkän aikavälin tasapainoon.

- Kaupungin talouden perustan kestävyys ja kestävän talouden ohjelman sisältämien toimien riittävyys arvioidaan vuoden 2020 tilinpäätöstietojen ja valtion kehysriihen jälkeen osana vuoden 2022 talousarvion laadintaa, sanoo Markus Peevo.

-  Menokasvun hillinnässä keskeinen rooli on myös sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymien menokasvun merkittävässä hidastamisessa, muistuttaa Peevo.

Lisätietoja
Kaupunginjohtaja Mattila Jyrki, p. 040 541 9576
Talousjohtaja Peevo Markus p. 040 155 4228

Liitteet
Kaupunginhallituksen esityslistan liite tilinpäätöksen ennakkotiedoista (§34)
https://asianhallintavhp.hyvinkaa.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=581548

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Livestriimejä lockdowniin: Paluu Poikkeustilaklubiin2.3.2021 11:49:57 EETTiedote

Aprillipäivänä käynnistynyt Poikkeustilaklubi-kulttuurikanava viettää pian yksivuotissyntymäpäiväänsä. Kesäkuussa, poikkeustilan päätyttyä kanava vaihtoi nimensä ON AIR Hyvinkääksi, mutta nyt uuden poikkeustilan alkaessa livestriimejä ja kulttuuritallenteita tarjoava, Hyvinkään kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama kulttuurikanava palaa juurilleen ja löytyy sosiaalisesta mediasta jälleen ristimänimellään.

Hyvinkään kaupunki myöntää koronatukea urheiluseuroille ja yhdistyksille17.2.2021 18:40:15 EETTiedote

Hyvinkään kaupunginhallitus on kokouksessaan 1.2.2021 päättänyt myöntää 50 000 euroa ylimääräistä tukea hyvinkääläisten urheiluseurojen ja yhdistysten toiminnan tukemiseen. Kulttuuri- ja hyvinvointilautakunta käsitteli tänään 17.2.2021 tuen jakokriteereitä. Harkinnanvarainen tuki on tarkoitettu välittömien koronapandemian aiheuttamien taloudellisten haittojen tukitoimiin sekä seurojen ja yhdistysten talouden tasapainottamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme