Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään ympäristöraportti 2019

Jaa

Tällä kertaa esitellään Hyvinkäällä vuonna 2019 tehtyjen puun polttoon keskityvien ilmanlaadun mittausten tuloksia. Mukana on myös FISU- kuntien vertailuja ja MayorsIndicators palvelun jätevedenkäsittelyn ja kestävän kehityksen kunta-vertailuja.

Hyvinkään ympäristöraportti 2019

Hyvinkään ympäristöraportti 2019 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 17.6.2020. Hyvinkään ympäristöraporttiin on koottu edellisvuotta koskevaa ympäristö- ja energiatietoa. Ympäristöraporttiin sisältyy ympäristötilinpäätös, tehtyjen ympäristötoimien esittely ja energia- ja ilmastoraportointi.

- Tällä kertaa on ympäristöraporttiin liitetty Hyvinkäällä 2019 tehtyjen puun polttoon liittyvien ilmanlaadun mittausten tulokset ja erilaisia kestävää kehitystä tavoittelevien FISU-kuntien laskelmia ja vertailuja sekä MayorsIndicators palvelun kuntavertailuja. Raportin tekoon on saatu tietoja ja apua laajasti kaupunkiorganisaatiosta, mistä asianosaisille suuri kiitos, kertoo ympäristönsuojelun projektipäällikkö Markku Nieminen

Ympäristötilinpäätöksen tavoitteena on saada kokonaiskuva Hyvinkäällä ympäristönsuojeluun käytetyistä kuluista, saaduista ympäristötuotoista ja tehdyistä ympäristöinvestoinneista. Hyvinkään ympäristötilinpäätöksessä vuonna 2019 ympäristötuotot olivat 19,8 % Hyvinkään kaupungin kaikista toimintatuotoista, ympäristökulut ja poistot 2,6 % kaupungin kokonaiskuluista ja poistoista ja ympäristöinvestoinnit 8,4 % kaupungin kokonaisinvestoinneista.

Ympäristöraportin yhteenveto

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) seurasi Hyvinkäällä puunpolton vaikutuksia ilmanlaatuun Kruununpuiston pientaloalueella vuoden 2019 aikana. Mittauksissa seurattiin hiukkasten LDSA-pitoisuuksia, joka kuvaa keuhkorakkuloihin saakka kulkeutuvien hiukkasten pinta-alaa ja lisäksi syöpävaarallisiin PAH-yhdisteisiin kuuluvan bentso(a)pyreenin pitoisuuksia.

Mukana on myös kestävän kehityksen FISU-kuntien ekologisen jalanjäljen vertailu sekä jäteselvityksiä. Hyvinkääläisen ekologinen jalanjälki oli FISU-kunnista pienin 6,19 hehtaaria.

Ympäristöraportin lopussa raportoidaan energia- ja ilmastoasioista. Raportin energiatiedot kuvaavat kaupunkiorganisaation energiankulutusta liittyen kuntien energiatehokkuussopimukseen, jossa Hyvinkään tavoitteena on tehdä energiatehokkuustoimenpiteitä 7,5 % edestä kaupungin kokonaisenergiankulutuksesta vuoteen 2025 mennessä.

Kasvihuonekaasuraportointi perustuu Hyvinkään CO2-raportin tiedoille. Päästöt kasvoivat 4 % edellisvuodesta. Vuosien 2009-2018 päästövähenemä Hyvinkäällä on ollut 22,5 %. Suomen ympäristökeskus (SYKE) laski ALas-hankkeessa ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen yhtenäisesti kaikille Suomen kunnille. Sen mukaan Hyvinkään päästövähenemä asukasta kohden on ollut 37 % vuosien 2007-2017 välillä, kun kaikki kasvihuonekaasupäästöt huomioidaan.

Lisätietoja

Ympäristötoimen johtaja Mika Lavia p. 040 061 0804

Liite Hyvinkään ympäristöraportti 2019

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Ekologisten rakennusmateriaalien tehdasrakennus suunnitteilla Hyvinkäälle: Kaupunki päätti 4,5 hehtaarin tonttivarauksesta RETEX Panels Oy:lle22.9.2020 12:22:15 EESTTiedote

Hyvinkään kaupungin kehittämisjaosto on päättänyt kokouksessaan 21.9.2020 tonttivarauksesta RETEX Panels Oy:lle Antinsaaren yritysalueelta. RETEX Panels Oy:lle on varattu noin 4,5 hehtaarin suuruinen tonttialue, jolle on tarkoitus rakentaa noin 16 000 m2 tehdasrakennus. Tehtaassa tullaan valmistamaan kierrätettävästä tekstiilijätteestä erilaisia ekologisia rakennusmateriaaleja.

Valotapahtuma Hyvinkään Halo toteutetaan myös tänä vuonna: Kaupunkilaisia kannustetaan mukaan valaisemaan koteja ja rakennuksia18.9.2020 11:13:27 EESTTiedote

Hyvinkään Halo -valotapahtuma valaisee kaupunkia viiden päivän ajan 28.10.-1.11.2020. Toista kertaa järjestettävässä valotapahtumassa painottuu erilaisten ulkokohteiden, kuten rakennusten valaistus. Keskiviikosta sunnuntaihin ulottuvaan tapahtumaviikonloppuun kuuluu valaistuskohteiden lisäksi ulkona järjestettävää maksutonta ohjelmaa, joka mahdollistaa sen, että kaupunkilaiset voivat nauttia turvallisesti valo- ja kulttuurikokemuksesta pimeimpään vuodenaikaan. Osa kohteista pidetään valaistuna myös tapahtumaviikonlopun jälkeen marraskuun lopulle asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme