Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään ympäristöraportti 2019

Jaa

Tällä kertaa esitellään Hyvinkäällä vuonna 2019 tehtyjen puun polttoon keskityvien ilmanlaadun mittausten tuloksia. Mukana on myös FISU- kuntien vertailuja ja MayorsIndicators palvelun jätevedenkäsittelyn ja kestävän kehityksen kunta-vertailuja.

Hyvinkään ympäristöraportti 2019

Hyvinkään ympäristöraportti 2019 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 17.6.2020. Hyvinkään ympäristöraporttiin on koottu edellisvuotta koskevaa ympäristö- ja energiatietoa. Ympäristöraporttiin sisältyy ympäristötilinpäätös, tehtyjen ympäristötoimien esittely ja energia- ja ilmastoraportointi.

- Tällä kertaa on ympäristöraporttiin liitetty Hyvinkäällä 2019 tehtyjen puun polttoon liittyvien ilmanlaadun mittausten tulokset ja erilaisia kestävää kehitystä tavoittelevien FISU-kuntien laskelmia ja vertailuja sekä MayorsIndicators palvelun kuntavertailuja. Raportin tekoon on saatu tietoja ja apua laajasti kaupunkiorganisaatiosta, mistä asianosaisille suuri kiitos, kertoo ympäristönsuojelun projektipäällikkö Markku Nieminen

Ympäristötilinpäätöksen tavoitteena on saada kokonaiskuva Hyvinkäällä ympäristönsuojeluun käytetyistä kuluista, saaduista ympäristötuotoista ja tehdyistä ympäristöinvestoinneista. Hyvinkään ympäristötilinpäätöksessä vuonna 2019 ympäristötuotot olivat 19,8 % Hyvinkään kaupungin kaikista toimintatuotoista, ympäristökulut ja poistot 2,6 % kaupungin kokonaiskuluista ja poistoista ja ympäristöinvestoinnit 8,4 % kaupungin kokonaisinvestoinneista.

Ympäristöraportin yhteenveto

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) seurasi Hyvinkäällä puunpolton vaikutuksia ilmanlaatuun Kruununpuiston pientaloalueella vuoden 2019 aikana. Mittauksissa seurattiin hiukkasten LDSA-pitoisuuksia, joka kuvaa keuhkorakkuloihin saakka kulkeutuvien hiukkasten pinta-alaa ja lisäksi syöpävaarallisiin PAH-yhdisteisiin kuuluvan bentso(a)pyreenin pitoisuuksia.

Mukana on myös kestävän kehityksen FISU-kuntien ekologisen jalanjäljen vertailu sekä jäteselvityksiä. Hyvinkääläisen ekologinen jalanjälki oli FISU-kunnista pienin 6,19 hehtaaria.

Ympäristöraportin lopussa raportoidaan energia- ja ilmastoasioista. Raportin energiatiedot kuvaavat kaupunkiorganisaation energiankulutusta liittyen kuntien energiatehokkuussopimukseen, jossa Hyvinkään tavoitteena on tehdä energiatehokkuustoimenpiteitä 7,5 % edestä kaupungin kokonaisenergiankulutuksesta vuoteen 2025 mennessä.

Kasvihuonekaasuraportointi perustuu Hyvinkään CO2-raportin tiedoille. Päästöt kasvoivat 4 % edellisvuodesta. Vuosien 2009-2018 päästövähenemä Hyvinkäällä on ollut 22,5 %. Suomen ympäristökeskus (SYKE) laski ALas-hankkeessa ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen yhtenäisesti kaikille Suomen kunnille. Sen mukaan Hyvinkään päästövähenemä asukasta kohden on ollut 37 % vuosien 2007-2017 välillä, kun kaikki kasvihuonekaasupäästöt huomioidaan.

Lisätietoja

Ympäristötoimen johtaja Mika Lavia p. 040 061 0804

Liite Hyvinkään ympäristöraportti 2019

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään kaupungin kestävän talouden ohjelma on hyväksytty: Lähes kaikki kaupunginhallituksen esittämät tasapainottamiskohteet hyväksyttiin valtuustossa18.6.2020 12:05:53 EESTTiedote

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Hyvinkään kaupungin kestävän talouden ohjelman kokouksessaan 15. ja 17.6.2020. Kaupungin eri toimialat lähtevät toteuttamaan säästötoimenpiteitä ohjelman määrittämien aikataulujen mukaisesti. Kestävän talouden ohjausryhmä seuraa toimenpiteiden toteutumista.

Uusi kävely- ja juoksutapahtuma Hyvinkäällä: Elokuussa järjestetään Talkoostartti urheiluseurojen tueksi12.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Hyvinkään Palloseura, Hyvinkään Seudun urheilijat ja Hyvinkään kaupunki tiedottavat Julkaistavissa 12.6.2020 klo 06.00 Uusi kävely- ja juoksutapahtuma Hyvinkäällä: Elokuussa järjestetään Talkoostartti urheiluseurojen tueksi Talkoostartti on 8. elokuuta Hyvinkäällä järjestettävä kävely- ja juoksutapahtuma, jonka tarkoituksena on saada hyvinkääläiset liikkumaan. Tapahtuman kautta kerätään rahaa hyvinkääläisten urheiluseurojen – kaupungin suurimpien lasten ja nuorten liikuttajien – talouden tasapainottamiseksi koronaepidemian aiheuttaman poikkeuskevään ja -kesän jälkeen. Järjestävinä tahoina ovat hyvinkääläisseurat ja Hyvinkään kaupunki. - Tapahtumajärjestelyissä on kehitetty keino, jolla Talkoostartti voidaan tarvittaessa toteuttaa non stop -mallisesti ilman, että osallistuminen edellyttäisi kokoontumista, mikäli loppukesän koronatilanne sitä vaatii, kertoo tapahtumakonseptin luoja, Hyvinkään Palloseuran toiminnanjohtaja Janne Bruun. - Ajatus tähän heräsi koronaepidemian syvimmässä montu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme