Espoon kaupunki - Esbo stad

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan päätöksiä 16.12.2021

Jaa

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta käsitteli kokouksessaan 16.12.2021 muun muassa asiakasmaksujen muutokset, lausunnon hallituksen esityksestä eduskunnalle perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta ja vastauksen valtuustokysymykseen psykologien rekrytointi- ja sitouttamiskäytännöistä. Lisäksi lautakunta kuuli ajankohtaiset katsaukset koronatilanteesta, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perustamisesta ja sote-uudistuksen vaikutuksesta Espoon kaupungin toimitilaratkaisuihin.

Hyvinvoinnin ja terveyden toimialan asiakasmaksut vuonna 2022

Hyvinvoinnin ja terveyden toimialan asiakasmaksuihin on tulossa muutoksia. Asiakasmaksujen muutokset perustuvat 1.1.2022 voimaan tulevaan lainsäädännön muutokseen (maksukatto), valtioneuvoston asetukseen asiakasmaksuista annetun asetuksen muutokseen (indeksitarkistukset) ja muihin ajankohtaisiin Espoon maksujen muutostarpeisiin. Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy asiakasmaksujen muutokset kokouksessaan 10.1.2022.

Keskeiset muutokset:

  • Osaan asiakasmakuista esitetään indeksikorotuksia 1.2.2022 alkaen. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi suun terveydenhuollon maksut ja lääkärintodistuksista perittävät maksut.
  • Maksukattoon kuuluu 1.1.2022 lähtien aiempaa enemmän maksuja, muun muassa suun terveydenhuollon asiakasmaksut.
  • Kotiin vietävien palvelujen ja tavallisen palveluasumisen asiakasmaksun tulorajat nousevat 1.1.2022.
  • Pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon vähimmäiskäyttövarat nousevat indeksin mukaisesti 1.1.2022.
  • Vammaispalveluissa muutoksia esitetään vuokraa korvaavaan asumismaksuun ja ylläpitomaksuihin 1.2.2022 alkaen.
  • Terveyspalveluissa esitetään otettavaksi käyttöön lääkärin ja fysioterapeutin etävastaanottojen asiakasmaksut 1.2.2022 lähtien. Maksu peritään enintään kolmelta lääkärin vastaanottokerralta sisältäen sekä fyysiset että etävastaanottona tuotetut vastaanottokäynnit kalenterivuoden aikana.
  • Vaativan tehostetun palveluasumisen vähimmäiskäyttövaraan esitetään korotusta 1.1.2022 alkaen.

Lue lisää asiakasmaksujen muutoksesta esityslistan kohdasta 4.

Lausunto hallituksen esityksestä perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta päätti antaa lausunnon hallituksen esityksestä eduskunnalle perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta. Lausunnossa todetaan, että Espoon kaupunki suhtautuu myönteisesti lakiesityksen tavoitteeseen vahvistaa terveydenhuollon peruspalveluja ja parantaa palvelujen saatavuutta.

Näin suuri ja lyhyellä siirtymäajalla toteutettava hoitotakuun tiukentaminen sisältää merkittäviä riskejä, minkä vuoksi siirtymäajan tulee olla esitettyä pidempi tai hoitotakuuta tulisi tiukentaa vaiheittain, jotta hoitotakuun tiukentamiseen tarvittavat resurssit eli lääkärien sekä muun hoitohenkilökunnan rekrytoiminen ja tilakysymykset olisi käytännössä mahdollista ratkaista. Siirtymäaikaa tarvitaan lisää myös uusien toimintamallien sekä digitaalisten palveluiden kehittämiseen nykyisestä.

Espoon kaupunki katsoo, että hoitotakuun tiukentaminen on erittäin hankala toteuttaa esitetyssä aikataulussa eli 1.4.2023 alkaen.

Lue lausunto kokonaisuudessaan esityslistan kohdasta 5.

Lisätiedot: 

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme