Espoon kaupunki - Esbo stad

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan päätöksiä 25.8.2021

Jaa

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta kokoontui valtuustokauden 2018–2021 viimeiseen kokoukseensa keskiviikkona 25.8.2021.

Lautakunnan nimi muuttui hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnaksi entisestä sosiaali- ja terveyslautakunnasta Espoon kaupungin toimialarakenteen uudistuksen myötä 1.8.2021. Tuolloin myös sosiaali- ja terveystoimen nimi muuttui hyvinvoinnin ja terveyden toimialaksi. Lue lisää uudistuksesta.

Hyvinvoinnin ja terveyden toimialan vuoden 2021 toinen osavuosikatsaus

Osavuosikatsaus sisältää ennusteen ja analyysin talousarvion toteutumisesta, siihen olennaisesti vaikuttavien toimintojen tilanteesta ja kehittymisestä sekä mahdolliset korjaustoimenpiteet. 

Koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne heijastuu suuresti hyvinvoinnin ja terveyden toimialan toimintaan ja talouteen. Toimialan toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 49,2 milj. euroa alijäämäisenä suhteessa talousarvioon. Toimialan menojen arvioidaan ylittävän talousarvion 66,3 milj. eurolla, josta koronaan liittyvien kulujen on arvioitu aiheuttavan 54,8 milj. euroa (näytteenotto, jäljitys, suojavarusteet ja niiden korvaaminen yksityisille palveluntuottajille) + 4,8 milj. euroa (rokottaminen), yhteensä 59,6 milj. euroa. Toimialan tulojen ennustetaan ylittävän talousarvion 17,1 milj. eurolla, kun huomioidaan valtiolta tulevaa 20 milj. euron koronakorvausta. Muilta osin tuloennustetta heikentää erityisesti koronasta aiheutuva toimintojen supistaminen, ja tästä seuraava asiakasmaksutulojen pieneneminen.

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että valtuusto lisää koronapandemiasta johtuen vanhusten palveluiden toimintamenojen määrärahaa 1,6 milj. eurolla, lisää terveyspalveluiden toimintamenojen määrärahoja 56,4 milj. eurolla, lisää perhe- ja sosiaalipalveluiden toimintamenojen määrärahoja 0,2 milj. eurolla sekä esittää lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korjaamiseen terveyspalveluiden määrärahoja lisättäväksi 0,5 milj. euroa ja perhe- ja sosiaalipalveluiden lisättäväksi määrärahoja 0,5 milj. euroa.

Lautakunta totesi, että koronan aiheuttaman hoitovajeen ja -velan umpeen kurominen edellyttänee uusien työntekijöiden palkkaamista hyvinvoinnin ja terveyden toimialalle, alalla esiintyvien rekrytointivaikeuksien ratkaisemista ja nykyisen henkilöstön työssä jaksamisesta huolehtimista. Lautakunta esittää, että kaupunginhallitus ottaa tämän huomioon.

Lautakunta totesi, että päätökset mahdollisesta palvelutason heikentämisestä tehdään erikseen lautakunnassa. Lautakunnalle annetussa selostuksessa todetaan, että kuluylityksien vuoksi palvelutuotantoa on tehostettava merkittävästi. Lautakunta totesi, että palvelutuotannon tehostaminen ei saa heikentää työntekijöiden työssäjaksamista ja hankaloittaa asukkaiden tarvitsemien tukien ja palvelujen saamista.

Lautakunta edellyttää poistamaan viivytyksettä vammaisten ja ikäihmisten kuljetuspalveluissa esiintyvät ongelmat ja etsimään toimivan ratkaisun kuljetuspalvelujen toteuttamiseksi. Lautakunta kehottaa tarkistamaan, toteutuuko välityskeskustoiminnasta tehty sopimuksen sisältö käytännössä ja onko kustannustaso sovitun mukainen. Lautakunnan näkemys on, että kuljetuspalvelujen yhdistelyn tulisi olla jatkossa vapaaehtoista.

Lisäksi lautakunta päätti, että sille valmistellaan esitys, jossa kuvataan toimenpiteitä, joilla Espoon sairaalan potilaspaikkojen suureen kysyntään vastataan.

Kaupunginhallitus käsittelee osavuosikatsauksen 6.9.2021 ja valtuusto 13.9.2021.

Selvitys maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluohjeen tarkistamisesta

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta merkitsi tiedoksi selvityksen maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluohjeen tarkistamisesta. Lautakunta totesi, että se on jo aikaisemmin päättänyt, että sille valmistellaan esitys, jonka perustella tarkistetaan maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluohjetta. Espoon kaupungin jakeluohjetta on jo ennen lautakunnan päätöksentekoa muutettava vastaamaan Käypä hoito -suositusta. Muutoksista on tiedotettava työntekijöitä ja asiakkaita. Lautakunta päätti lisäksi, että selvitetään, miten toimitaan tilanteissa, joissa asiakkaat ovat ostaneet verensokerin mittausliuskoja itse, vaikka heidän olisi pitänyt saada niitä maksuttomina hoitotarvikkeina.

Lautakunta päätti jättää pöydälle asiakohdan 5. vammaispalvelujen henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirjan päivittäminen.

Muut esityslistan asiat lautakunta päätti esitysten mukaisesti.

Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan tarkastamisen jälkeen espoo.fi-verkkosivuilla.

Lisätiedot 

Yhteyshenkilöt

-Perusturvajohtaja Sanna Svahn, p. 050 544 6535, sanna.svahn@espoo.fi
-Lautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604, saara.hyrkko@eduskunta.fi
-Lautakunnan sihteeri, hallintopäällikkö Elina Yli-Koski, p. 046 877 1962, elina.yli-koski@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tartunnanjäljityksen tilanne helpottanut Espoossa24.9.2021 16:00:10 EEST | Tiedote

Espoon tartunnanjäljityksen pitkäjänteisen työn ja saatujen lisäresurssien ansiosta viive tartunnanjäljityksessä on pienentynyt huomattavasti. Viimeisen viikon aikana sairastuneiden tartunnanjäljitys on pystytty aloittamaan pääsääntöisesti 1-2 vuorokauden kuluessa positiivisesta testituloksesta. Tavoittelemme edelleen aktiivisesti myös niitä sairastuneita, joiden positiivinen testitulos on saatu syyskuun alkupuolella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme