Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hyvinvoinnin monet ulottuvuudet – helsinkiläisten terveys- ja hyvinvointieroista uutta tietoa

Jaa

Helsinkiläisten hyvinvoinnissa on suuria väestöryhmittäisiä eroja. Tuoreessa tutkimuksessa on kartoitettu elinolojen ja -tapojen yhteyksiä helsinkiläisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä myös pohdittu mahdollisia ratkaisuja ongelmiin. Useimmissa julkaisun artikkeleissa ollaan kiinnostuneita väestöryhmien välisistä eroista. Tutkimuksen taustalla on ollut helsinkiläisiltä laajan kyselytutkimuksen avulla saatu kokemustieto. Edellytyksenä ratkaisujen löytymiseen onkin laaja-alainen ja laadukas tieto hyvinvoinnin monista ulottuvuuksista.

Elintavoilla on suuri vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Tulosten mukaan terveyseroja voidaan osaltaan tasata kaventamalla alkoholin käytössä, tupakoinnissa, lihavuudessa ja liikkumattomuudessa nähtäviä eroja väestöryhmien ja alueiden välillä sekä torjumalla yksinäisyyttä, jolla niin ikään on suora yhteys erilaisiin hyvinvointi- ja terveysvajeisiin. Yksinäisyyden kokemuksiin tulisikin kiinnittää huomiota terveys- ja hyvinvointierojen seurannassa muiden hyvinvointiulottuvuuksien rinnalla.

Tutkimuksen mukaan ongelmat myös kasautuvat: huonoksi koetulla omalla terveydentilalla on yhteys myös tyytymättömyyteen terveyskeskuslääkärin palveluihin. Lisäksi heikoksi koettu oma taloudellinen tilanne tai terveys heikentää luottamusta yhteiskunnan instituutioihin ja vähentää äänestysaktiivisuutta sekä osallistumista järjestötoimintaan.

Lähiympäristöön panostamalla voidaan lisätä liikunta-aktiivisuutta

Myös liikuntamahdollisuuksiin tulisi panostaa, sillä liikunnalla on huomattavia terveysvaikutuksia. Helsinkiläiset liikkuvat enemmän kuin suomalaiset keskimäärin, mutta Helsingissä on myös runsaasti liikuntaa harrastamattomia, ja alueelliset erot ovat suuret. Lähiympäristön piirteillä on yhteys liikunnan harrastamattomuuteen. Kulkuväylien riittävä valaistus ja jalankulkuväylien liukkauden ehkäiseminen näyttäisivät olevan näistä parhaat keinot lisätä myös liikunta-aktiivisuutta.

Kyselytutkimukset tarjoavat tärkeää tietoa hyvinvoinnista

Tässä julkaisussa tarkastellaan helsinkiläisten elinoloja, terveyttä ja hyvinvointia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) aineistolla. Tulokset tuovat helsinkiläisten kokemustietoa rekisteri- ja tilastotiedon rinnalle hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamistyön pohjaksi. Osa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta olennaisista tekijöistä on sellaisia, että niistä ei ole saatavilla kattavaa väestötasoista rekisteritietoa. Kyselytutkimuksilla kerätty kokemustieto onkin välttämätöntä, kun halutaan rakentaa kokonaiskuvaa väestön terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä seikoista.

Julkaisu perustuu ATH:n Helsinkiä koskevaan aineistoon vuosilta 2013–2015, ja se sisältää kaikkiaan lähes 10 000 helsinkiläisen vastaukset. Artikkelit käsittelevät helsinkiläisten sairastavuutta, yksinäisyyden kokemista, yhteiskunnallisia suhteita, alkoholin käytön ja työkyvyn väliseen yhteyteen liittyviä asioita, liikunta-aktiivisuuteen liittyviä tekijöitä, ikääntyneiden aktiivisuutta sekä kaupunkilaisten palvelujen käyttöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta: Hanna Ahlgren-Leinvuo, p. +358 40 334 7382, e-mail: hanna.ahlgren-leinvuo@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: Tero Lahti, p. +358 40 334 4801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on asiantuntijoiden kaupunki15.12.2017 09:57Tiedote

Helsingin työpaikkojen ammattirakenteelle on ominaista erityisasiantuntija- ja asiantuntijatehtävissä työskentelevien korkea osuus. Heitä on noin puolet kaikista Helsingin työpaikoista. Lukumääräisesti pääkaupungin suurimpia työllistäjiä ovat kuitenkin palvelualat, joiden asiakaskunta koostuu pääasiassa oman alueen asukkaista ja kaupungissa työssäkäyvistä. Helsingin erikoisuus muuhun Suomeen verrattuna ovat pitkälle erikoistuneet palvelualat, jotka useasti liittyvät informaatiosektoriin. Näitä aloja ovat elokuva- ja tv-toiminta, kustannustoiminta, tietojenkäsittelyalat, mainonta sekä tutkimus ja kehittäminen. Elinkeinoelämän kehityksen ja tehokkuuden kannalta tärkeät rahoitustoiminnan, laki- ja laskentatoimen sekä liikkeenjohdon konsultointipalveluja tarjoavien alojen työpaikat ovat myös voimakkaasti keskittyneet Helsinkiin.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti lausunnosta valinnanvapauslakiehdotukseen13.12.2017 21:30Tiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen lausunnoksi maan hallituksen esitysluonnoksesta, joka koskee lakia asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valtuusto päätti lausunnosta pitkän keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran esittämä lisäys lausuntoon hyväksyttiin äänin 66-2. Lisäyksen mukaan kaikki tuottajat osallistuvat yhtäläisesti opetuksen ja tutkimuksen kustannuksiin (lausunnon kohdassa 130). Valtuutettu Daniel Sazonovin vastaehdotus hävisi äänestyksessä äänin 59-22.

International House Helsinki -palvelulla vilkas avajaisviikko12.12.2017 10:00Tiedote

Pääkaupunkiseudulle hiljattain muuttaneita kansainvälisiä osaajia ja Uudenmaan alueella toimivia työnantajia palveleva International House Helsinki (IHH) keräsi ensimmäisen toimintaviikkonsa aikana päivittäin noin parisensataa kävijää. Valtaosa asiakkaista on maistraattiin saapuvia väestötietojärjestelmään rekisteröityjiä, jotka voivat nyt samalla käynnillä hyödyntää kaupungin maahanmuuttoneuvonnan, Verohallinnon, Kelan, TE-toimiston ja Eläketurvakeskuksen palveluita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme