Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hyvinvoinnin monet ulottuvuudet – helsinkiläisten terveys- ja hyvinvointieroista uutta tietoa

Jaa

Helsinkiläisten hyvinvoinnissa on suuria väestöryhmittäisiä eroja. Tuoreessa tutkimuksessa on kartoitettu elinolojen ja -tapojen yhteyksiä helsinkiläisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä myös pohdittu mahdollisia ratkaisuja ongelmiin. Useimmissa julkaisun artikkeleissa ollaan kiinnostuneita väestöryhmien välisistä eroista. Tutkimuksen taustalla on ollut helsinkiläisiltä laajan kyselytutkimuksen avulla saatu kokemustieto. Edellytyksenä ratkaisujen löytymiseen onkin laaja-alainen ja laadukas tieto hyvinvoinnin monista ulottuvuuksista.

Elintavoilla on suuri vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Tulosten mukaan terveyseroja voidaan osaltaan tasata kaventamalla alkoholin käytössä, tupakoinnissa, lihavuudessa ja liikkumattomuudessa nähtäviä eroja väestöryhmien ja alueiden välillä sekä torjumalla yksinäisyyttä, jolla niin ikään on suora yhteys erilaisiin hyvinvointi- ja terveysvajeisiin. Yksinäisyyden kokemuksiin tulisikin kiinnittää huomiota terveys- ja hyvinvointierojen seurannassa muiden hyvinvointiulottuvuuksien rinnalla.

Tutkimuksen mukaan ongelmat myös kasautuvat: huonoksi koetulla omalla terveydentilalla on yhteys myös tyytymättömyyteen terveyskeskuslääkärin palveluihin. Lisäksi heikoksi koettu oma taloudellinen tilanne tai terveys heikentää luottamusta yhteiskunnan instituutioihin ja vähentää äänestysaktiivisuutta sekä osallistumista järjestötoimintaan.

Lähiympäristöön panostamalla voidaan lisätä liikunta-aktiivisuutta

Myös liikuntamahdollisuuksiin tulisi panostaa, sillä liikunnalla on huomattavia terveysvaikutuksia. Helsinkiläiset liikkuvat enemmän kuin suomalaiset keskimäärin, mutta Helsingissä on myös runsaasti liikuntaa harrastamattomia, ja alueelliset erot ovat suuret. Lähiympäristön piirteillä on yhteys liikunnan harrastamattomuuteen. Kulkuväylien riittävä valaistus ja jalankulkuväylien liukkauden ehkäiseminen näyttäisivät olevan näistä parhaat keinot lisätä myös liikunta-aktiivisuutta.

Kyselytutkimukset tarjoavat tärkeää tietoa hyvinvoinnista

Tässä julkaisussa tarkastellaan helsinkiläisten elinoloja, terveyttä ja hyvinvointia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) aineistolla. Tulokset tuovat helsinkiläisten kokemustietoa rekisteri- ja tilastotiedon rinnalle hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamistyön pohjaksi. Osa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta olennaisista tekijöistä on sellaisia, että niistä ei ole saatavilla kattavaa väestötasoista rekisteritietoa. Kyselytutkimuksilla kerätty kokemustieto onkin välttämätöntä, kun halutaan rakentaa kokonaiskuvaa väestön terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä seikoista.

Julkaisu perustuu ATH:n Helsinkiä koskevaan aineistoon vuosilta 2013–2015, ja se sisältää kaikkiaan lähes 10 000 helsinkiläisen vastaukset. Artikkelit käsittelevät helsinkiläisten sairastavuutta, yksinäisyyden kokemista, yhteiskunnallisia suhteita, alkoholin käytön ja työkyvyn väliseen yhteyteen liittyviä asioita, liikunta-aktiivisuuteen liittyviä tekijöitä, ikääntyneiden aktiivisuutta sekä kaupunkilaisten palvelujen käyttöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta: Hanna Ahlgren-Leinvuo, p. +358 40 334 7382, e-mail: hanna.ahlgren-leinvuo@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: Tero Lahti, p. +358 40 334 4801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme