Hyvinvointiala HALI ry

Hyvinvointiala HALI ry: Varhaiskasvatusta pitää kehittää kokonaisuutena

Jaa

Hallitus valmistelee varhaiskasvatuslain muutosta, jolla yksityisen päiväkotitoiminnan harjoittamisesta tehtäisiin luvanvaraista. Hyvinvointiala HALI ry:n mielestä hallituksen esitys heikentäisi suomalaista varhaiskasvatusta eikä esitystä tule edistää.

Kimmoke esityksen tekemiselle on syntynyt hallitusohjelman kirjauksesta, joka on tehty puutteellisin tiedoin. Yksityisten toimijoiden luvanvaraisuudesta ei olisi hyötyä varhaiskasvatuksen kehittämiselle tai laadun parantamiselle, mutta se lisäisi byrokratiaa ja julkisia kustannuksia.

Yksityinen varhaiskasvatus vastaa vain noin viidenneksestä koko varhaiskasvatustoiminnasta. Kohdistamalla sääntelyä vain pieneen osaan ei saada haluttuja vaikutuksia. Varhaiskasvatusalaa pitäisi katsoa kokonaisuutena ja mahdollisen sääntelyn pitäisi koskea sekä julkisia että yksityisiä toimijoita.

Yksityiset päiväkodit tuovat varhaiskasvatukseen monipuolisuutta ja lisäävät perheiden mahdollisuutta valita itselleen sopiva varhaiskasvatuspaikka. Valtaosa yksityisistä tuottajista on pieniä yrityksiä ja yleishyödyllisiä yhdistyksiä. Esitys lisäisi näiden pienten lähipäiväkotien hallinollista taakkaa sekä vaikeuttaisi toimintaedellytyksiä.

Hallituksen esityksen yksi tavoite on, että toimintaa ei voida aloittaa ennen kuin viranomaistarkastukset on tehty. Jos tätä pidetään tarpeellisena täsmennyksenä, niin se voidaan lisätä nykyiseen ilmoitusmenettelyyn ilman, että toimivaa järjestelmää muutetaan. Tällöin viranomaiselle pitää säätää ehdottomat määräajat tarvittavien tarkastusten suorittamiselle. Muutoin seuraus on se, että päiväkodit joutuisivat odottamaan tyhjinä viranomaisten toimenpiteitä ja kunnissa joudutaan etsimään varhaiskasvatukseen tuleville uusille lapsille väliaikaisratkaisuja kauden vaihtuessa elokuun alussa.

Mikäli lakia muutetaan, edellytämme, että jo rekisteröityjen palveluntuottajien siirtymäaikaa pidennettäisiin tai heille myönnettäisiin lupa automaattisesti ilman uutta hakemusta 1.1.2030 saakka.

Hyvinvointiala HALI ry esittää, että uuden järjestelmän luomisen sijasta käytettävissä olevat resurssit kohdennetaan nykyjärjestelmän kehittämiseen. Esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän toimivuus pitää selvittää. Nyt tilanne on se, että kunnat eivät ole korottaneet palvelusetelin arvoa samassa tahdissa kuin mitä kustannukset ovat nousseet.

Toinen merkittävä kehittämiskohta on julkisen varhaiskasvatustoiminnan valvonnan saattaminen ajanmukaiselle tasolle. Kunta ei voi valvoa itse omaa toimintaansa, kuten tällä hetkellä tehdään.

Lausuntomme voi lukea linkin takaa.

Lisätiedot:

Aino Närkki

johtava elinkeinoasiantuntija

0400 436 438

aino.narkki@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn ensitunnelmat budjettiriihestä: hallitus otti ensimmäisen askeleen sote-palvelujen turvaamisen tiellä9.9.2021 18:26:57 EEST | Tiedote

Maan hallitus sai syksyn 2021 budjettiriihen päätökseen torstaina. Valtiontalouden merkittävä alijäämä ei taitu ensi vuonnakaan, mutta hallitus teki riihessä useita merkittäviä päätöksiä sote-palvelujen turvaamiseksi. Keskeisimpiä päätöksiä ovat seitsemän päivän hoitotakuu, ohjelma sote-alan työvoimapulan helpottamiseksi sekä kotitalousvähennyksen kokeilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme