Hyvinvointialan liitto

Hyvinvointialan liitto: Kuntoutuspalveluissa palveluketjujen toimivuus taattava

Jaa

Hyvinvointialan liitto pitää tärkeänä, että kuntoutusta tarkastellaan kokonaisuutena hetkessä, jolloin koko sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän perusrakenteita uudistetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman kuntoutuksen uudistamiskomitean tänään julkaistu raportti tuo hyvin esiin kuntoutuspalvelujen erityispiirteet ja moninaisuuden osana hyvinvointipalvelujärjestelmää.

Toivon todella, että komitean ehdotukset otetaan vakavasti. Näen, että useita komitean ehdotuksia voidaan ja pitää alkaa valmistella ripeällä aikataululla, sanoo Hyvinvointialan toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Sote- ja maakuntauudistukselle asetetut päätavoitteet vaativat onnistuakseen kuntoutuspalvelut, jotka tukevat ja täydentävät palvelujärjestelmän muiden osien toimintoja.

Maakunnilla on keskeinen asema palvelujärjestelmän toiminnallisen yhteistyön toteuttajana ja varmistajana. Yksin ne eivät tässä kuitenkaan voi onnistua, vaan siihen tarvitaan eri toimijoiden tiivistä yhteistyötä ja ohjausta.

− Palveluketjujen toimivuus on erittäin tärkeää myös kuntoutuspalveluissa. Jos emme pysty hyödyntämään täysimääräisesti kuntoutuksen mahdollisuuksia työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä, edistämisessä ja palauttamisessa, haaskaamme resursseja palvelujärjestelmän muissa osissa.

Rajakangas painottaa nykyisen osaamisen ja potentiaalin parempaa hyödyntämistä.

− Raportissa huomioidaan kiitettävästi sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli suomalaisessa kuntoutusjärjestelmässä. Meidän tulee pystyä asemoimaan järjestöt kiinteäksi osaksi palvelukokonaisuutta ja hyödyntää niissä olevaa kokemusta ja vahvuuksia.

− Sote-uudistuksen yhteydessä hyvinvointialalle tärkeitä asioita ovat olleet monituottajuuden hyödyntäminen ja valinnanvapauden vahvistaminen palvelujärjestelmässä.

Kuntoutuspalveluissa valinnanvapautta voi ja kannattaa hyödyntää laajasti. Maakuntien järjestämis- ja rahoitusvastuulle tulevat kuntoutuspalvelut tulee ottaa selvästi ehdotettua laajemmin asiakassetelien piiriin. Huomattavalla joukolla yksityisistä palveluntuottajista on erinomaiset valmiudet tuottaa avo- ja laitosmuotoisia lääkinnällisen kuntoutuksen jaksoja.

Lisätietoja:
Jarno Talvitie, asiantuntija, Hyvinvointialan liitto, p. 050 569 5755
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 0400 37 4164

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1500 jäsentä työllistävät 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25Tiedote

Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme