Hyvinvointialan liitto

Hyvinvointialan liitto: Kuntoutuspalveluissa palveluketjujen toimivuus taattava

Jaa

Hyvinvointialan liitto pitää tärkeänä, että kuntoutusta tarkastellaan kokonaisuutena hetkessä, jolloin koko sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän perusrakenteita uudistetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman kuntoutuksen uudistamiskomitean tänään julkaistu raportti tuo hyvin esiin kuntoutuspalvelujen erityispiirteet ja moninaisuuden osana hyvinvointipalvelujärjestelmää.

Toivon todella, että komitean ehdotukset otetaan vakavasti. Näen, että useita komitean ehdotuksia voidaan ja pitää alkaa valmistella ripeällä aikataululla, sanoo Hyvinvointialan toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Sote- ja maakuntauudistukselle asetetut päätavoitteet vaativat onnistuakseen kuntoutuspalvelut, jotka tukevat ja täydentävät palvelujärjestelmän muiden osien toimintoja.

Maakunnilla on keskeinen asema palvelujärjestelmän toiminnallisen yhteistyön toteuttajana ja varmistajana. Yksin ne eivät tässä kuitenkaan voi onnistua, vaan siihen tarvitaan eri toimijoiden tiivistä yhteistyötä ja ohjausta.

− Palveluketjujen toimivuus on erittäin tärkeää myös kuntoutuspalveluissa. Jos emme pysty hyödyntämään täysimääräisesti kuntoutuksen mahdollisuuksia työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä, edistämisessä ja palauttamisessa, haaskaamme resursseja palvelujärjestelmän muissa osissa.

Rajakangas painottaa nykyisen osaamisen ja potentiaalin parempaa hyödyntämistä.

− Raportissa huomioidaan kiitettävästi sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli suomalaisessa kuntoutusjärjestelmässä. Meidän tulee pystyä asemoimaan järjestöt kiinteäksi osaksi palvelukokonaisuutta ja hyödyntää niissä olevaa kokemusta ja vahvuuksia.

− Sote-uudistuksen yhteydessä hyvinvointialalle tärkeitä asioita ovat olleet monituottajuuden hyödyntäminen ja valinnanvapauden vahvistaminen palvelujärjestelmässä.

Kuntoutuspalveluissa valinnanvapautta voi ja kannattaa hyödyntää laajasti. Maakuntien järjestämis- ja rahoitusvastuulle tulevat kuntoutuspalvelut tulee ottaa selvästi ehdotettua laajemmin asiakassetelien piiriin. Huomattavalla joukolla yksityisistä palveluntuottajista on erinomaiset valmiudet tuottaa avo- ja laitosmuotoisia lääkinnällisen kuntoutuksen jaksoja.

Lisätietoja:
Jarno Talvitie, asiantuntija, Hyvinvointialan liitto, p. 050 569 5755
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 0400 37 4164

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

 Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäseniensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää yli 70 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

Työterveyshuoltoon uhkaa syntyä monopolimarkkina – Kevan suunnitelmat selvitettävä perin pohjin25.6.2018 08:30Tiedote

Työterveyshuolto on työhyvinvoinnin ja pidempien työurien kulmakivi. Tämän johdosta on tärkeää, että työterveyshuollon markkina on avoin ja toimii tehokkaasti. Yksikään palveluntuottaja ei saa saada epäreilua kilpailuetua. Kuitenkin julkisalojen eläkevakuuttaja Kevan johdolla ollaan valmistelemassa julkisomisteista työterveyshuoltokonsernia, joka voi sisältää vakavia juridisia ongelmia. Näitä ovat muun muassa kielletty valtiontuki ja eläkevarojen väärinkäyttö.

Yksityisellä ensihoidolla on jatkossakin merkittävä rooli14.6.2018 10:17Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tänään terveydenhuoltolain ensihoitoa koskevat muutosesityksensä. Reformiministerit linjasivat, että palvelujen järjestämisvastuu siirtyy sairaanhoitopiireiltä maakunnille samassa tahdissa sote- ja maakuntauudistusten kanssa. Yksityisiä ensihoitoyrityksiä edustavat Hyvinvointialan liitto ja Suomen Sairaankuljetusliitto ry (SSK ry) ovat tyytyväisiä siihen, että ratkaisu on tehty.

Päiväkodeissa tarvitaan kaikkia ammattilaisia – yksityinen tarjoaa laatua varhaiskasvatukseen!27.4.2018 08:00Tutkimus

Hyvinvointialan liitto ei tue eduskunnassa olevaa varhaiskasvatuslakiesitystä sellaisenaan. Liitto on huolissaan ammattitaitoisen henkilöstön riittävyydestä, jos kelpoisuusehtoja kiristetään esitetyllä tavalla vuoteen 2030 mennessä. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Laatu vaatii moniammatillisen tiimin ja poikkitieteellistä osaamista, jossa jokainen lapsi pystytään kohtaamaan yksilönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme