Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen tiedonkeruu alkanut ja johtajan viran täyttöä valmistellaan

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialueella on käynnistynyt luovuttavien organisaatioiden tiedonkeruu liikkeen luovutusta varten. Myös siihen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut ovat alkaneet kunnissa ja sairaanhoitopiirissä. Perjantaina hyvinvointialueen väliaikainen toimielin linjasi muun muassa tukipalveluja, nimesi yhteistyöalueen ja päätti käynnistää keskustelut hyvinvointialueen johtajan virantäytöstä.

Tietojen keruu liikkeen luovutusta varten käynnistynyt

Pirkanmaan hyvinvointialue kerää parhaillaan kunnista ja sairaanhoitopiiristä erilaista tietoa liikkeen luovutuksen valmistelua varten. Kartoitus- ja tiedonkeruuvaihe kestää marraskuusta helmikuuhun, mutta esimerkiksi henkilöstötietoja kerätään jo joulukuuhun mennessä.

Luovuttavissa organisaatioissa tulee käydä yhteistoimintaneuvottelut tiedonkeruusta ja annettavista tiedoista ennen tietojen luovuttamista.

Selvitykset ja liikkeen luovutukseen kuuluvat luovuttajan päätökset tulee tehdä 28.2.2022 mennessä. Kerättävien tietojen osalta varsinaiset tietojen siirtojen aikataulut vaihtelevat toiminnoittain. Aluevaltuusto tekee luovutuksen saajan päätökset maaliskuun 2022 loppuun mennessä. Liikkeen luovutus ja toiminnan siirto perustuvat yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun.

Kuntien liikkeen luovutus on kokonaisuus, joka sisältää siirtyvää omaisuutta, tiloja, sopimuksia sekä muita oikeuksia ja velvoitteita sekä siirtyvää henkilöstöä ja henkilöstön asemaa koskevia asiakirjoja. Sairaanhoitopiiri siirtyy hyvinvointialueelle varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen.

Henkilöstö siirtyy ns. vanhoina työntekijöinä

Varsinainen liikkeen luovutusprosessi käynnistyy keväällä 2022. Liikkeen luovutuksessa henkilöstö siirtyy ns. vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen ja säilyttää siirtymähetkellä 1.1.2023 voimassa olevat työ- tai virkasuhteisiinsa liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Määräaikainen henkilöstö siirtyy määräaikansa loppuun.

Tukipalvelutehtävissä työskentelevät henkilöt siirtyvät hyvinvointialueen palvelukseen, jos henkilön työtehtävistä vähintään puolet on sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä.

Jos yksityisen palvelutuottajan kanssa tehty ostopalvelusopimus on mitätön tai hyvinvointialue irtisanoo ostopalvelusopimuksen, sote- ja tukipalveluhenkilöstö siirtyy sopimuksen päätyttyä liikkeen luovutuksena hyvinvointialueelle, jos henkilöstöä on aiemmin ostopalvelusopimuksen perusteella siirtynyt ostopalvelutuottajan palvelukseen.

Linjauksia tukipalveluista

Pirkanmaan hyvinvointialueen väliaikainen toimielin linjasi perjantaina niin ikään tukipalvelujen tulevaisuutta. Hyvinvointialueen näkökulmasta vakiintuneiksi inhouse-yhtiöiksi luetaan tässä vaiheessa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä hyvinvointialueelle siirtyvä osakeomistus sekä hallituspaikka tai merkittävä kriittiseen palveluun liittyvä liikevaihto. Näitä yhtiöitä ovat Tuomi Logistiikka Oy, Pirkanmaan Voimia Oy, Sakupe Oy, Monetra Pirkanmaa Oy ja Istekki Oy.

Hyvinvointialueen omistuksia mahdollisiin muihin, uusiin inhouse-tukipalveluyhtiöihin tarkastellaan toiminnan vakiinnuttua. Siirtymävaiheessa voidaan tehdä tilapäisesti poikkeusjärjestelyjä toiminnan turvaamiseksi. Tukipalveluita koskevat lopulliset päätökset muusta kuin omasta tuotannosta tulevat aluevaltuuston käsittelyyn osana omistuksen siirtymistä tai ostopalvelusopimusten siirtymistä.

Ehdotetaan Sisä-Suomen yhteistyöaluetta

Vuoden 2023 alusta nykyiset erityisvastuualueet loppuvat ja tilalle tulevat hyvinvointialueiden muodostamat yhteistyöalueet. Nyt lausuttavana olevassa asetusluonnoksessa ehdotetaan säädettäväksi yhteistyöalueiden nimistä ja hyvinvointialueiden kuulumisesta kuhunkin yhteistyöalueeseen. Neljä yhteistyöaluetta on jo nimetty luonnoksessa maantieteellisin perustein.

Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan yhteistyöalueen nimestä päätetään lausuntokierroksen jälkeen, koska alueen nimi ei ole samalla tavoin määriteltävissä kuin muiden alueiden. Pirkanmaan väliaikainen toimielin esittää sosiaali- ja terveysministeriölle, että käyttöön otetaan Sisä-Suomen yhteistyöalue.

Johtajan viran täyttöä valmistellaan

Väliaikainen toimielin kävi hyvinvointialueen lakisääteisen johtajan viran täytöstä lähetekeskustelun ja päätti pyytää poliittisen seurantaryhmän lausunnon johtajan viran haun aloittamisesta.

Hyvinvointialueen johtaja johtaa hyvinvointialueen toimintaa aluevaltuuston ja –hallituksen kanssa. Hyvinvointialueen järjestämistehtävän kannalta pidettiin tärkeänä, että hyvinvointialueen toiminta voi käynnistyä täysimääräisesti uuden johtajan johtamana heti vuoden 2023 alusta. Asiasta on keskusteltu jo keväällä poliittisen seurantaryhmän kanssa.

Hyvinvointialueen johtajan valinta on tarkoitus saada aluevaltuuston päätettäväksi huhtikuussa 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialueeseen yhdistyvät 1.1.2023 Pirkanmaan maakunnan alueella sijaitsevien kuntien sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelut ja sairaanhoitopiiri. Hyvinvointialueelle siirtyy noin 18 000 työntekijää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme