Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I Helsingfors väljs för första gången ett 30 medlemmars ungdomsråd – valet pågår nu!

Jaa

Det kommande året ger ungdomarna i Helsingfors fler möjligheter att påverka. I det pågående valet av Helsingfors ungdomsråd väljs 30 rådsmedlemmar för 2019. Dessutom får det kommande rådet för första gången i Helsingfors historia också närvaro- och yttranderätt i alla av stadens fyra sektornämnder. Både den nuvarande ordföranden och den biträdande borgmästaren uppmuntrar ungdomar att rösta.

Ungdomsrådet medlemmar år 2018. Bild. Maarit Hohteri
Ungdomsrådet medlemmar år 2018. Bild. Maarit Hohteri

I Helsingfors pågår ett val där endast ungdomar i åldern 13–17 år får rösta. I valet väljs 30 ungdomar till Helsingfors ungdomsråd, som är en i kommunallagen fastställd kanal för påverkan för ungdomar i åldern 13–17 år. Gruppen verkar som en del av Krut, ungdomarnas system för påverkan, och väljs för ett år åt gången.

I fjolårets val ställde ungdomarna upp som kandidater till Kruts kärngrupp. När kärngruppen inledde sin mandatperiod i januari 2018, byttes namnet till ungdomsråd så att det ska vara i linje med andra städers ungdomsfullmäktige eller -råd.

Kandidatnomineringen i valet av ungdomsrådet har precis upphört. Över 60 energiska kandidater har ställt upp. De unga får rösta på sin kandidat på ungdomsgårdar och i skolor den 12–30 november. Ungdomsrådets ordförande Jim Koskinen uppmuntrar alla Helsingforsungdomar i åldern 13–17 år att rösta.

”EU-valet, presidentvalet riksdagsvalet och kommunvalet. Får vi minderåriga rösta i dem? Nej, det får vi inte. Därför är det väldigt viktigt att alla Helsingforsungdomar går för att rösta i detta val på de fina kandidater som vill göra Helsingfors till en bättre plats för ungdomar”, uppmuntrar Koskinen. Under den kommande perioden har de unga bättre möjligheter att påverka, för Helsingfors stad beslutade nyligen att inleda ett försök med närvaro- och yttranderätt för ungdomar i alla sina sektornämnder.”Ungdomar får äntligen tillträde till de platser där beslut fattas”, säger Koskinen.

Biträdande borgmästaren Razmyar: Det är viktigt att rösta!
Helsingfors biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Nasima Razmyar är en av de beslutsfattare i Helsingfors med vilka ungdomsrådet har samarbetat. Hon berättar att hon regelbundet har träffat ungdomsrådets medlemmar. ”Träffarna har varit viktiga för mig. De unga kommer med goda förslag och ger direkt respons. Ungdomsrådets förslag har också lett till konkreta åtgärder. Ett av de viktigaste exemplen är sommarjobbssedeln som lanserades på de ungas initiativ för några år sedan”, berömmer Razmyar.

Razmyar påminner att alla Helsingforsungdomar i åldern 13–17 år får påverka valet av ungdomsrådet och att röstning är minst lika viktig som de kommande ungdomsrådsmedlemmarnas arbete. I det föregående valet gavs över 10 000 röster.

”Det är fint om röstningsprocenten blir hög. Det förstärker de ungas röst i stadens beslutsfattande ytterligare. Röstning är ett viktigt demokratiskt medel och att rösta i valet av ungdomsrådet är en viktig etapp i medborgarpåverkan”, säger hon.

Vad för Ruuti? Vad för ungdomsråd?
Ungdomsrådet är en del av Krut, Helsingforsungdomarnas system för påverkan. Krut ger till exempel möjlighet att ansöka om understöd för egna projekt från KrutBudgeten, det vill säga det belopp som staden årligen budgeterar för Krut. Därutöver erbjuder webbplatsen ruuti.net ungdomar möjligheter att ta initiativ i likhet med medborgarinitiativ, och Krut ordnar även olika evenemang.

Ungdomsrådet är en länk mellan Helsingfors kommunala beslutsfattare och stadens ungdomar som fastställs genom kommunallagen. Kommunallagen har sedan 2015 krävt att det i varje kommun ska finnas ett ungdomsråd eller -fullmäktige som representerar de unga i kommunen vid beslutsfattandet. Genom ungdomsrådet kan de unga påverka sådant som är viktigt för dem själva, bli en del av en gemenskap och lära sig om beslutsfattandet i staden. Ungdomsrådets verksamhet stöds av två ungdomsledare i Krut, och de unga behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av påverkan.

Viktiga datum i valet av ungdomsrådet 2019

17.9–7.10.2018 Alla Helsingforsbor födda 2001–2005 har kunnat ställa upp i valet på ruutivaalit.munstadi.fi.

4.10.2018 Under evenemanget Sysäys på Månsasgården fick ungdomar lära sig hur de kan påverka sådant som intresserar dem, bland annat i verkstäder. Dessutom hade de möjlighet att följa med Helsingfors ungdomsråds öppna möte och ställa upp som kandidater i valet av ungdomsrådet.

November 2018 Kandidatgalleriet, en valkompass samt en lista över de skolor och ungdomsgårdar där man kan rösta öppnas på ruutivaalit.munstadi.fi.

12–30.11.2018 Alla Helsingforsbor födda 2001–2005 kan rösta på sin favoritkandidat i omröstningar som ordnas i de flesta skolorna den 12–23 november och på ungdomsgårdar den 26–30 november.

4.12.2018 Valresultatet offentliggörs på KrutGalan på Kulturarenan Gloria tisdagen den 4 december kl. 18–21. På galan belönar man personer som främjat påverkan för ungdomar, offentliggör de penningbelopp som beviljats för objekt som de unga valt ut och njuter av program som de genomför. Kvällen kulminerar i Helsingfors ungdomsråds valvaka.

1.1.2019 Det nya ungdomsrådet inleder sin mandatperiod.


Valresultatet offentliggörs på KrutGalan på Kulturarenan Gloria tisdagen den 4 december kl. 18–21.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information: .munstadi.fi

Jim Koskinen, ungdomsrådets ordförande
jim.koskinen.nuva@gmail.com
tfn 040 967 7779

Nasima Razmyar, biträdande borgmästaren för kultur- och fritidssektorn i Helsingfors
nasima.razmyar@hel.fi
tfn 09 310 36030

Joni Oksanen, ungdomsledare
joni.oksanen@hel.fi
tfn 040 125 7859

Krista Huovinen, ungdomsledare
krista.huovinen@hel.fi
tfn 040 486 6520

Kuvat

Ungdomsrådet medlemmar år 2018. Bild. Maarit Hohteri
Ungdomsrådet medlemmar år 2018. Bild. Maarit Hohteri
Lataa
Krutgalan år 2018. Bild: Maarit Hohteri.
Krutgalan år 2018. Bild: Maarit Hohteri.
Lataa
Ungdomsrådet medlemmar år 2018. Bild. Maarit Hohteri
Ungdomsrådet medlemmar år 2018. Bild. Maarit Hohteri
Lataa
Biträdande borgmästare Nasima Razmyar, Helsingfors stad, sektorn för kultur och fritid.
Biträdande borgmästare Nasima Razmyar, Helsingfors stad, sektorn för kultur och fritid.
Lataa
Biträdande borgmästare för Helsingfors stads kultur- och fritidssektor Nasima Razmyar uppmuntrar unga att rösta.
Biträdande borgmästare för Helsingfors stads kultur- och fritidssektor Nasima Razmyar uppmuntrar unga att rösta.
Lataa
Jim Koskinen, Ungdomsrådets ordförande år 2018.
Jim Koskinen, Ungdomsrådets ordförande år 2018.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kultur- och fritidssektorn upprätthåller och förbättrar Helsingforsbornas möjligheter till psykiskt och fysiskt välbefinnande, bildning och aktivt medborgarskap, oavsett ålder samt stöder Helsingfors stads livskraft. Sektorn består av tre servicehelheter dvs. kultur, idrott och ungdom.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme