Lapinjärven kunta

I Lappträsk inleds ett pilotprojekt där näringsämnen från dikesvatten binds med hjälp återvinningsmaterial

Dela

I utfallsdiket från avloppsreningsverket i Kapellby i Lappträsk installeras fredagen den 24.8.2018 en re-ningsbehållare som har konstruerats till att samla näringsämnen i dikesvatten och där det uppsamlande ämnet är bitar som klippts från bilringar. Syftet med pilotprojektet är att testa reningsbehållarens funktion att binda och kapa näringsämnen. Samtidigt kan man minska på näringsbelastningen i Tessjö å.

Återvinning av näringsämnen har en betydande roll inom biocirkulärekonomin, som befrämjas i Lappträsk med hjälp av Resurssmarta Lappträsk –projektet. Effektivering av näringskretslopp förutsätter nya metoder, varav ett exempel är reningsbehållaren som testas. Reningsbehållaren fungerar som ett exempel på cirkulärekonomi även för reningsmaterialets del: använda bilringar får i behållaren en ny användningsform som uppsamlare av näringsämnen.

Reningsbehållaren har utvecklats av Apila Group Ab från Joensuu-Villmanstrand, och företaget ansvarar för experimentets praktiska genomförande. Företaget har fått finansiering till att utveckla reningsbehållarna från Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen, som är ett av regeringens spetsprojekt.

Piloteprojektet för återvinning av näringsämnen genomförs i samarbete med Lappträsk kommun, Resurssmarta Lappträsk –projektet samt Apila Group Ab.

Pressen är välkommen att följa med installeringen av reningsbehållaren fredagen 24.8 med början kl. 9.30 på adressen Suurniityntie 60, 07800 Lappträsk. Tilläggsinformation ger både kommunens och Apila Group Ab:s representanter på plats.

Nyckelord

Kontakter

Tanja Pöyhönen
Projektchef, Lappträsk kommun
044 453 5314

Pirjo Rinnepelto
Apila Group Oy
040 149 4251

Om

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Följ Lapinjärven kunta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lapinjärven kunta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum