Vaasan kaupunki - Vasa stad

I Lillkyro firas sommaröppningen i järnåldersstil

Dela

Lillkyros och Cafe Kanttorilas sommaröppningsevenemang hålls på lördag 11.6.2022. Öppningsevenemanget Aikamatka Vähänkyrön rautakauteen (Tidsresa till Lillkyros järnålder) är en del av en större helhet av mångsidiga evenemang i anslutning till historien i Lillkyro i sommar.

Sommaren i Lillkyro startar på CafeKanttorilas gårdsplan på lördag 11.6 med början kl 12. Evenemanget inkluderar ett mångsidigt program i anslutning till järnålderstemat. 

- Kyrolandet har Finlands tätaste ansamling av fornlämningar. I sommar syns den fantasieggande, rika historien också i sommarens evenemang, där det finns saker att uppleva för hela familjen, berättar områdesservicechef Suvi Aho. 

Något att göra för hela familjen  

Savilahti-husets gårdsplan intas av vikingar kl. 12-18 och vid aktivitetskontroller för hela familjen har man möjlighet att pröva på mjukisfäktning och skjutning med armborst. På evenemanget kan man också bekanta sig med garnfärgning och brickvävning av band. På plats finns också Käreitär som gör produkter inspirerade av kulturtradition och magi. 

Världsarvsguiden Vesa Heinonen föreläser kl. 15 om temat Vähäkyrö ja Kyrönjokilaakso 1000 vuottasitten (Lillkyro ochKyroälvsdalen för 1000 år sedan). Föreläsningen och evenemanget livas upp med fäktningsförställningar av föreningen Historian elävöittämiyhdistysFaravidin Sudet ry från Södra Österbotten. 

Om hungern överraskar så säljer Vähäkyrö-seura laxsoppa i Savilahti-huset för de 80 första hungriga besökarna och CafeKanttorila betjänar finsmakare kl. 12-18. 

Sommarens evenemang som inspirerats av järnåldern och historien  

Efter öppningsevenemanget fortsätter evenemangen i Lillkyro med det historiska temat under sommaren.  

Kommande evenemang är bl.a.: 

  • VähänkyrönPerinnepäivä (Lillkyros Traditionsdag) 2.7.2022 kl. 12-15 
  • Käreitärs mystiska tidsresa till järnålderns Kaavontönkkä 7.7.2022 samt 21.7.2022 kl. 17 
  • Birgit Nurmelas känslosamma sinnespromenad på en vandringsstig 14.7.2022 kl. 17 

Dessutom arbetsdemonstrationer av Pläkkyri och en keramikkonstnär i juli på onsdagar kl. 15 i museet PläkkyrimuseoFyrry. CafeKanttorila och museet PläkkyrimuseoFyrry är öppna tis-sön 10.6-14.8.2022 kl. 12-18. 

Kontakter

Områdesservicechef Suvi Aho, Vasa stad, tfn 050 326 8877, suvi.aho@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum