Valtiokonttori

I podcasten Tiedon luo diskuteras arbetslivet, fenomen och framtiden

Dela

Tiedon luo är en tvåspråkig podcast som behandlar ledarskap och arbetslivets framtid. Inspirerande berättelser och analytiska funderingar utlovas av bland annat Elisabeth Rehn, Janne Grönroos, Michaela Moua, Erkka Westerlund och många andra! Utöver aktuella samhällsfrågor får du höra om deras tankar gällande mod, framgång och lärdomar från livet.

Mer mänsklighet krävs som motvikt till arbetslivets effektivitet

I podcasten Tiedon luo närmar vi oss arbetslivet, förändring och ledarskap ur såväl människans som samhällets, ekonomins och kulturens synvinkel. Tillsammans med gästerna funderar Henni Purtonen, programledare för podcasten, på frågor gällande flerspråkighet, hybrid- och informationspåverkan, strukturell rasism, etik inom artificiell intelligens samt coachande ledarskap och kreativitet.

- Gästerna i podcasten är människor som har en syn på brytningsskedet i arbetet och ledarskapet, samt på vad man behöver av myndigheternas tjänster eller hur arbetslivet borde utvecklas inom staten och företagen. Jag tror att man med hjälp av människors erfarenheter och berättelser också kan lära sig att bättre förstå mångfalden i den globala världen, berättar Henni.

När världen förändras, vad ska bevaras?

Frågan som förenar avsnitten är vad vi som nation bör upprätthålla för att komma närmare målet om en offentlig förvaltning som lyssnar, förstår och fungerar väl. Hur kan lagstiftningen utvecklas så att medborgarna smidigt ska få de lagstadgade tjänster som de har rätt till av olika myndigheter? Har artificiell intelligens en plats i bekämpningen av klimatförändringen eller fattigdom? Hur kan lärdomarna från elitidrott och ishockeyträning tillämpas i arbetslivet i större utsträckning?

Vad anser Teija Tiilikainen, chef för Det europeiska kompetenscentrumet för att motverka hybridhot och Saara Jantunen som har arbetat som forskare inom Försvarsmakten om den hybridpåverkan som syns i individernas vardag? Hur kan diskriminerande praxis i samhällets strukturer identifieras och avvecklas? Varför anser filosofen och fackförfattaren Maija-Riitta Ollila att det är viktigt att utöver diskussionen om etik inom artificiell intelligens även fråga sig hur mycket planerarna av algoritmer kan påverka målen för artificiell intelligens? Med andra ord, hurdant tänkande främjar artificiell intelligens?

Du kan lyssna på podcasten Tiedon luo på Spotify och i tjänsten Apple Podcasts. Avsnitten finns också samlade på Statskontorets webbplats och på adressen valtiolla.fi.

Välkommen att diskutera avsnittens teman även i sociala medier med hashtaggen: #tiedonluo

Förfrågningar eller mer information:
kommunikationsexpert Henni Purtonen, tfn 0295 502 017, henni.purtonen(at)valtiokonttori.fi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Valtiokonttori
Valtiokonttori
PL 14
00054 VALTIOKONTTORI

https://www.valtiokonttori.fi

Statskontoret är ett ämbetsverk inom finansministeriets förvaltningsområde som grundades 1876. Vi betjänar statsförvaltningen, medborgarna, kommunsektorn, sammanslutningar och företag.

Statskontoret ansvarar för statens upplåning och riskhanteringen av statsskulden. Vi förvaltar lån och räntestöd som staten beviljat samt statsgarantier. Statskontoret ansvarar för handläggningen och utbetalningen av kostnadsstöd och ersättning för nedstängning till företag som lidit skada på grund av coronapandemin. 

Till Statskontorets uppgifter hör dessutom statens koncernredovisning och styrning av ekonomiförvaltningen och betalningsrörelsen. Vi stöder statliga organisationer i omvälvningen i arbetslivet och vi främjar kunskapsbaserad ledning. Till medborgarna beviljar vi bland annat ersättning för skada ådragen i militärtjänst och för brottsskador. 

Följ Valtiokonttori

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Valtiokonttori

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum