Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

I reseplaneraren på opas.matka.fi finns nu vinterns tidtabeller och rutter för kollektivtrafiken som ordnas av NTM-centralen i Södra Österbotten

Dela

Under augusti övergår kollektivtrafiken i de österbottniska landskapen till vintertidtabeller. I reseplaneraren kan du kolla upp var och när din buss går, sedan är det lätt att stiga på.

Bild 1. Med reseplaneraren kan du söka fram de transportalternativ som bäst passar dig.
Bild 1. Med reseplaneraren kan du söka fram de transportalternativ som bäst passar dig.

Vintertidtabellerna tas i bruk

Sommaren är på slutrakan, vilket innebär att resenärerna i kollektivtrafiken börjar öka, när studerande och arbetande återvänder till sina vardagsrutiner. I augusti blir det åter dags att ta i bruk fler turer med kortare intervall och fler förbindelsesträckor, som kopplar samman olika orter med varandra. Detta sker även i kollektivtrafiken som upphandlats av NTM-centralen i Södra Österbotten i landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten, när trafiken övergår till vintertidtabeller i augusti.

Det lönar sig att resa kollektivt

Om du redan har funderat på att börja använda kollektivtrafiken, är det nu en bra tidpunkt att göra det: samhällsfunktionerna pågår synnerligen normalt och bränslepriserna ligger på hög nivå. Efter sommaren är det också skäl för de mer rutinerade kollektivtrafikanvändarna att kolla upp hur bussen går. Det mest praktiska sättet att hitta lämpliga transportalternativ numera är i många fall reseplaneraren, som kopplar samman destinationer och ger förslag till bästa alternativ på basis av resenärens val. Rutter och tidtabeller för trafiken som upphandlats av NTM-centralen i Södra Österbotten finns också tillförlitligt och behändigt i reseplaneraren på opas.matka.fi. Det är bra att kontrollera rutter och tidtabeller för den busslinje som du brukar använda, för efter våren har det gjorts en del förändringar i trafiken i Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten.

Utvecklingsarbetet fortsätter även i framtiden

I utvecklingen kring reseplaneraren och de digitala systemen bakom den har man samarbetat med Fintraffic Oy för att alla turer tillförlitligt ska hittas i reseplaneraren och för att resenären lätt och behändigt ska hitta all information via en tjänst. Utvecklingsarbetet slutar inte här, utan i framtiden kommer det att vara möjligt att följa upp fordonen i realtid i reseplaneraren samt att utöver rutter och tidtabeller även få fram priset för resan. Under detta år är det också meningen att det i samband med ruttsökningen ska gå att få information om maximipriset på en engångsbiljett som köps i bussen är i den trafik som ordnas av NTM-centralen i Södra Österbotten.

NTM-centralens avtalstrafik består typiskt av regional trafik som förenar städer och kommuncentra.Utöver avtalstrafiken verkar marknadsmässig trafik speciellt mellan de större städerna.Den kollektivtrafik som ordnas av NTM-centralen kan man i fortsättningen känna igen på den tresiffriga linjenummern som används i reseplaneraren.

Nyckelord

Kontakter

Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:
Projektchef för kollektivtrafiken Valtteri Massenko, tfn 0295 027 727, valtteri.massenko@ely-keskus.fi

Mer information på webben:
- Reseplaneraren opas.matka.fi: https://opas.matka.fi/
- Mer information om linjenumren och rutterna finns på NTM-centralens webbplats: https://www.ely-keskus.fi/joukkoliikenne

Bilder

Bild 1. Med reseplaneraren kan du söka fram de transportalternativ som bäst passar dig.
Bild 1. Med reseplaneraren kan du söka fram de transportalternativ som bäst passar dig.
Ladda ned bild

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum