Sitra

I valdebatten som Helsingin Sanomat, Sitra och WWF ordnar mäts partiernas vilja att trygga förutsättningarna för vår välfärd

Jaa

Har partiernas ledning ryggrad att inkludera dämpandet av klimatkrisen och säkrandet av naturens mångfald i allt politiskt beslutsfattande nu och över mandatperioderna? Den stora valdebatten tar reda på huruvida partierna uppriktigt förbinder sig vid 1,5-graderspolitiken.

Sitra och WWF Finland ordnar i samarbete med Helsingin Sanomat en stor valdebatt om klimatförändringen på Mediatorget i Sanomahuset torsdagen den 14 februari. Debatten fokuserar på klimatkrisen och utarmningen av naturens mångfald, som hotar fundamentet för vårt samhälle.

Året 2018 visade att basen för vår välfärd är i fara. Naturens mångfald har utarmats till en alarmerande nivå och jordens medeltemperatur fortsätter att stiga. Jorden har redan värmts upp med en grad jämfört med den förindustriella tiden, vilket tar sig uttryck i ökat antal orkaner samt oftare förekommande extrema väderförhållanden och svältkriser. I en värld av inbördes beroendeförhållanden avspeglar sig förändringarna snabbt i Finland. Priset för en okontrollerbar klimatförändring kan vara att vårt välfärdssamhälle kollapsar.

”Systemet som grundar sig på överkonsumtion och fossila bränslen har redan kommit till vägs ände. För att en storskalig förändring ska vara möjlig, bör lösningen på klimat- och naturkrisen styra allt annat beslutsfattande – den bör utgöra den hårda kärnan i energi-, sysselsättnings- och utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom också i den ekonomiska politiken”, poängterar Liisa Rohweder, generalsekreterare för WWF.

Den kommande regeringen sitter vid makten under de år när framtiden för välfärden både i Finland och utanför Finlands gränser avgörs. Det finns ingen tid för ältande utan snabba beslut måste fattas.

”Utsläppen måste minska. Valutfrågningen klargör huruvida partierna har förstått utmaningens omfattning. Har de ryggrad att inkludera dämpandet av klimatkrisen och säkrandet av naturens mångfald i allt politiskt beslutsfattande nu och över mandatperioderna? Framför allt förväntar jag mig konkreta uttalanden av debattdeltagarna om vilka metoder de under den följande valperioden tänker ta i bruk”, säger Mari Pantsar, direktör på Sitra.

Enligt Pantsar och Rohweder krävs ett nytt grepp med mera långsiktig klimat- och miljöpolitik än den nuvarande. Skatter, bidrag, förbud och lagstiftning måste användas systematiskt för att driva på utsläppsminskningarna och naturskyddet.

I paneldebatten deltar Li Andersson, ordförande för vänsterförbundet, Sari Essayah, ordförande för Kristdemokraterna, Pekka Haavisto, ordförande för De gröna, Laura Huhtasaari, viceordförande för Sannfinländarna, Anna-Maja Henriksson, ordförande för SFP, Katri Kulmuni, viceordförande för Centern, Sanna Marin, viceordförande för SDP, Petteri Orpo, ordförande för Samlingspartiet, Sampo Terho, ordförande för Blå framtid och Paavo Väyrynen,ordförande för Rörelsen sju stjärnor. Beslutsfattarna frågas ut av Marko Junkkari, politik- och ekonomiredaktör på Helsingin Sanomat och Janne Peljo, projektledare för Sitras team för klimatlösningar.

”Finländarna intresserar sig väldigt mycket för klimatförändringen och speciellt för beslutsfattandet som är förknippat med att stävja den. Det är viktigt att den politiska diskussionen i ärendet är analytisk och tydlig. Det lönar sig att stanna och lyssna på hela paneldebatten om det stora temat”, säger Kaius Niemi, ansvarig chefredaktör på Helsingin Sanomat.

Valdebatt torsdagen den 14 februari kl. 18–19.30 på Mediatorget i Sanomahuset i Helsingfors. Evenemanget är öppet för alla och det sänds även direkt på Helsingin Sanomats webbplats på adressen hs.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liisa Rohweder, generalsekreterare för WWF Finland, tfn 040 840 7461, förnamn.efternamn@wwf.fi
Mari Pantsar, direktör, Kolneutral cirkulär ekonomi, tfn 050 382 0755 förnamn.efternamn@sitra.fi
Marko Junkkari, politik- och ekonomiredaktör vid Helsingin Sanomat, tfn 0407506851, förnamn.efternamn@hs.fi

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Få beskattningen att styra klimatåtgärderna – sänkta utsläpp, höjd sysselsättning och förbättrad ekonomi17.4.2019 06:00:00 EESTTiedote

Beskattning är ett effektivt sätt att styra samhället och ekonomin, och kunde utnyttjas ännu mer också i klimatpolitiken. En hållbar utveckling genom beskattning kunde minska på utsläppen och på samma gång stärka sysselsättningen och ekonomin – utan att glömma bort social rättvisa. Det här framgår i Sitras utredning som publiceras idag.

Livslångt lärande avgör matchen för Finland – förändringsutmaningarna behöver diskuteras26.3.2019 07:00:00 EETTiedote

Hur försäkrar vi oss om att alla finländare har möjlighet att utveckla sin kompetens oberoende av ålder och livssituation? Det kräver en helhetsbetonad politik för livslångt lärande med stödande finansieringsprinciper. Detta är strategin i ett ställningstagande, som trettio centrala organisationer inom arbetslivet, utbildningen och statsförvaltningen står bakom. Sitra har faciliterat aktörernas diskussioner.

Elinikäinen oppiminen ratkaisee Suomen pelin – muutoshaasteista tarvitaan keskustelua26.3.2019 07:00:00 EETTiedote

Miten varmistamme, että kaikki suomalaiset voivat uudistaa osaamistaan ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta? Tarvitaan kokonaisvaltainen elinikäisen oppimisen politiikka ja sitä tukevat rahoituksen periaatteet. Näin linjataan kannanotossa, jonka takana on kolmekymmentä työelämän, koulutuksen ja valtionhallinnon organisaatiota. Sitra on fasilitoinut toimijoiden yhteisiä keskusteluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme