Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden elämänlaatu aleni vain vähän koronakevään liikkumisrajoituksista huolimatta

Jaa

Keväällä 2020 koronaan liittyvien liikkumisrajoitusten aikana iäkkäiden elinpiiri pieneni huomattavasti ja kodin ulkopuolinen aktiivisuus väheni dramaattisesti, mutta elämänlaatu heikkeni vain hieman. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan juuri julkaistussa tutkimuksessa iäkkäät henkilöt pääsivät itse kertomaan koronarajoitusten vaikutuksesta elämäänsä.

Vaikka iäkkäiden elinpiiri pieneni koronakevään aikana, koettu elämänlaatu heikkeni vain vähän. Kuva: Mostphoto
Vaikka iäkkäiden elinpiiri pieneni koronakevään aikana, koettu elämänlaatu heikkeni vain vähän. Kuva: Mostphoto

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään iäkkäiden hyvän elämänlaadun olevan paljolti riippuvainen siitä, että he pystyvät liikkumaan missä, miten ja milloin haluavat. Elämänlaatuun vaikuttavat myös aktiivinen elämänote ja mieluisat sosiaaliset kontaktit.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että keväällä liikkumisaktiivisuus elinpiirissä pieneni huomattavasti. Elinpiirillä tarkoitetaan aluetta, jolla ihminen liikkuu säännöllisesti. Vaikka liikkumiseen käytettäisiin kulkuneuvoja, laaja elinpiiri yleensä johtaa myös korkeampaan fyysiseen aktiivisuuteen.

- Kevään vähennys on merkityksellinen ja ennustaa toimintakyvyn heikkenemistä lähivuosien aikana. Jatkotutkimuksen avulla pitää selvittää, palautuuko elinpiiri ennalleen, kun liikkumisrajoitukset ja -suositukset poistuvat, professori Taina Rantanen sanoo.

Aktiivisuudella viitataan kaikkeen siihen ihmisten kaikkeen toimintaan, kuten ihmissuhteiden ylläpitämiseen, yhteiskunnallisten asioiden edistämiseen, liikunnan ja kulttuurin harrastamiseen tai kodin viihtyisyyden parantamiseen. Mahdollisuus moniin aktiviteetteihin heikkeni liikkumisrajoitusten aikana, kun liikuntapaikat ja kulttuuritapahtumat sekä järjestöjen ja kirkon toiminnat keskeytyivät, eikä kyläilyä suositeltu.

- Elinpiirin pieneneminen ja aktiivisuuden lasku kuvaavat sitä, että ihmiset noudattivat viruksen leviämisen estämiseksi annettuja suosituksia, toteaa professori Rantanen.

Koronarajoitukset eivät oleellisesti alentaneet osallistujien keskimääräistä elämänlaatua, vaikka elinpiiri pieneni ja aktiivisuus väheni. Elämänlaatu on melko pysyvä ja moniulotteinen kokemus siitä, millaista elämä on, joten se ei ehkä kovin nopeasti muutu.

- Osallistujien kirjoittamien kommenttien perusteella monet korvasivat keskeytyneitä aktiviteettejaan kotipiirissä tapahtuvilla aktiviteeteilla. Lisäksi monet suhteuttivat koronarajoituksia aiemman elämänsä aikana koettuihin vastoinkäymisiin, mikä sai koronarajoitukset tuntumaan vähemmän rankoilta, professori Rantanen pohtii.

Nyt julkaistun tutkimuksen vahvuus on se, että se kertoo muutoksesta suhteessa tilanteeseen ennen koronarajoituksia. Lisäksi tutkimukseen osallistui suuri joukko iäkkäitä ihmisiä, jotka oli satunnaisesti valittu väestörekisteriotteen perusteella. Tulokset ovat osa aktiivisena vanhenemista käsittelevää AGNES-tutkimusta. Siihen osallistui yhteensä 1021 jyväskyläläistä 75-, 80- tai 85-vuotiasta henkilöä vuosina 2017-2018. Heistä 809 henkilöä vastasi kyselylomakkeeseen touko- ja kesäkuussa 2020. Liikkumisrajoitusten aikana annettuja vastauksia verrattiin samojen ihmisten kahden vuoden takaisiin vastauksiin.

- Pystyäksemme sanomaan, mitä muutoksia kevään 2020 liikkumisrajoitusten aikaan tapahtui, pitää olla vertailukohta lähimenneisyydestä, vahvistaa Rantanen.

Koronarajoitusten tarkoituksena oli vähentää liikkumista paikoilla, joissa on muita ihmisiä ja pitää sosiaaliset kontaktit minimissään viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Koronan vuoksi asetettuja liikkumisrajoituksia ja sosiaalisen etäisyyden suositusta voi pitää harvinaisena kokeena, jossa kaksi iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin kannalta oleellista asiaa, liikkuminen ja sosiaaliset kontaktit, vähenivät.

- Koronarajoitusten kaltaisen tutkijoista riippumattoman luonnonkokeen avulla voi tarkastella asioita, joita ei voi esimerkiksi eettisistä syistä muuten tutkia, kuten tässä tapauksessa liikkumisen ja sosiaalisten kontaktien rajoittamista, Rantanen sanoo.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia ja Euroopan tutkimusneuvosto.

Alkuperäisjulkaisu: Rantanen T, Eronen J, Kauppinen M, Kokko K, Sanaslahti S, Kajan N, Portegijs E. Life-Space Mobility and Active Aging as Factors Underlying Quality of Life among Older People before and during COVID-19 Lock-down in Finland - a Longitudinal study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2020. Epub ahead of print.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Taina Rantanen, taina.rantanen@jyu.fi, +358408053590

Kuvat

Vaikka iäkkäiden elinpiiri pieneni koronakevään aikana, koettu elämänlaatu heikkeni vain vähän. Kuva: Mostphoto
Vaikka iäkkäiden elinpiiri pieneni koronakevään aikana, koettu elämänlaatu heikkeni vain vähän. Kuva: Mostphoto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme