Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Iäkkäiden tarpeettomia päivystyskäyntejä on pyritty vähentämään pääkaupunkiseudulla

Jaa

Pääkaupunkiseudun ja HUSin tarkastustoimet arvioivat, onko tavoite hoitaa suurempi osuus iäkkäiden akuuttitilanteista laitoshoidossa, palveluasumisessa ja kotihoidossa päivystyksen sijaan toteutunut. Arvioinnin tuloksena oli, että kaupungit ja HUS ovat edistäneet tavoitetta ottamalla käyttöön ohjeita, toimintatapoja ja palveluita, joilla pyritään vähentämään iäkkäiden päivystyskäyntejä. Toimenpiteiden vaikutusta ensihoito- ja päivystyskäyntien määrään ei voitu arvioida koronapandemian ja puutteellisten tilastotietojen vuoksi. LiiSa Liikkuva sairaala -palvelulla on ollut vaikutusta pitkäaikaishoidon päivystyskäyntien vähenemiseen Espoossa.

Kuva: Kimmo Brandt
Kuva: Kimmo Brandt

Arviointi kohdistui Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien tuottamaan kotihoitoon, palveluasumiseen ja laitoshoitoon. HUSin osalta arvioitiin iäkkäiden potilaiden päivystyksellisten tilanteiden nykytilaa ja toimia, joilla kehitetään HUSin ja kuntien toimintamalleja ikääntyneiden kotiutuksessa ja jatkohoidossa. Arvioinnissa iäkkäillä tarkoitetaan 75 vuotta täyttäneitä henkilöitä.

Koronapandemia todennäköisesti vaikutti ensihoitokäyntien määrään

Kaikissa kaupungeissa iäkkäiden ensihoitokäynnit vähenivät vuonna 2020 ja kasvoivat vuonna 2021 verrattuna edelliseen vuoteen. Muutokset johtuivat todennäköisesti koronapandemiasta. Espoossa ja Kauniaisissa toimiva liikkuva sairaala LiiSa todennäköisesti vaikutti pitkäaikaishoidon asiakkaiden ensihoitokäyntien vähenemiseen Espoossa vuonna 2019. Kaikissa arvioinnin kohteena olevissa kaupungeissa on kehitetty vastaavia pitkäaikaishoidon ja kotihoidon asiakkaiden päivystyksellisiin tilanteisiin erikoistuneita kotiin vietäviä palveluita: Vantaa on käynnistänyt LiiSa-palvelun yhdessä HUSin kanssa ja Helsinki liikkuva hoitaja (Liiho) -palvelun vuonna 2021.

HUS ja kaupungit ovat kehittäneet iäkkäiden päivystyksellisiin tilanteisiin liittyviä ohjeita, toimintatapoja ja palveluja ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa. Tällaisia ovat liikkuvien palvelujen ohella esimerkiksi kotihoitoon ja palveluasumiseen tarkoitetut päivystystilanteiden oppaat. HUSin geriatrisessa hankkeessa on kehitetty iäkkäiden potilaiden hoitoa erikoissairaanhoidossa ja hoidon integraatiota perusterveydenhuollon kanssa. Kaupunkien ja HUSin työnjakoa ja toimintamallia ikääntyneiden jatkohoidossa ja kotiutuksessa on kehitetty, mutta HUSin ja kuntien välisen yhteistyön tiiviys ja toimintamallit vaihtelevat.

Tarkastuslautakunnilta suosituksia jatkotoimiksi

Tarkastuslautakunnat suosittelevat, että päivystyksellisten tilanteiden kehittämistoimenpiteiden vaikutuksia iäkkäiden päivystyskäynteihin ja kotona asumisen turvallisuuteen tulee seurata. Tämän ohella tarkastuslautakunnat pitävät tärkeänä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin yhteistyön jatkamista sellaisten päivystyksellisten tilanteiden toimintatapojen ja palveluiden kehittämiseksi, joilla voidaan parantaa iäkkäiden toimintakykyä ja hyvinvointia. Lisäksi tarkastuslautakunnat suosittelevat, että kaupungit ja HUS kehittävät yhteistyötään erityisesti iäkkäiden kotiuttamisprosessin osalta, jotta kasvavaan palvelutarpeeseen voidaan vastata.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien tarkastustoimet ovat toteuttaneet yhteensä yksitoista yhteisarviointia vuodesta 2008 lähtien. HUSin tarkastustoimi on ollut mukana yhteisarvioinneissa vuodesta 2018.

Kaupungit ja HUS ovat antaneet suositukset aiheesta arviointikertomuksissaan 2021:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nuutti Hyttinen, yhteisarvioinnin ohjausryhmän puheenjohtaja, Helsingin tarkastuslautakunta, pj
nuutti@nuuttihyttinen.com
p. 050 574 2646

Paula Viljakainen, Espoon tarkastuslautakunta, pj
paula.viljakainen1@gmail.com, p. 050 5727 497

Tuula Lehmuskoski, Kauniaisten tarkastusvaliokunta, pj
tuula.lehmuskoski@kauniainen.fi

Tuire Kaimio, Vantaan tarkastuslautakunta, pj
tuire.kaimio@vantaa.fi

Matti Parpala, HUSin tarkastuslautakunta, pj
matti.parpala@gmail.com

Kuvat

Kuva: Kimmo Brandt
Kuva: Kimmo Brandt
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme