IBM Suomi

IBM mukana kehittämässä Atlantin ylittävää miehittämätöntä ja itseohjautuvaa laivaa

Jaa

Syyskuussa vuonna 2020 miehittämätön ja täysin itseohjautuva The Mayflower Autonomous Ship (MAS) purjehtii Atlantin yli seuraten alkuperäisen Mayflowerin reittiä.

Lontoo, U.K. – IBM THINK - 17.10.2019: Syyskuussa vuonna 2020 miehittämätön ja täysin itseohjautuva The Mayflower Autonomous Ship (MAS) purjehtii Atlantin yli seuraten alkuperäisen Mayflowerin reittiä. Lähes 400 vuotta sitten Mayflower-niminen purjealus nosti ankkurinsa Englannin Plymouthissa ja saapui nyky-Amerikan edustalle mukanaan yli 100 matkustajaa, jotka loivat perustan Yhdysvalloille.

Onnistuessaan MAS on ensimmäinen täyden mittakaavan autonominen alus, joka ylittää Atlantin. Projektia johtaa voittoa tavoittelematon merien tutkimusta edistävä organisaatio ProMare. Mayflower Autonomous Ship hyödyntää IBM:n tekoäly- ja pilviratkaisuja sekä palvelinosaamista navigoidessaan reitin Englannin Plymouthista Yhdysvaltojen Massachusettsiin.

”IBM auttoi aikoinaan ihmisen kuuhun. On hieno haaste kehittää  edistynyttä teknologiaa valtamerten ylittämiseen ja tutkimukseen. Osallistumalla aluksen kehitystyöhön antamalla sille aivot, mahdollistamme merkittävimpien ympäristöhaasteiden käsittelyn uudella tavalla tieteen ja autonomisten teknologioiden keinoin”, sanoo IBM:n Englannin teknologiajohtaja Andy Stanford-Clark.

IBM auttaa ProMarea kehittämään syväoppimismalleja, joiden avulla MAS osaa tunnistaa sen kameroiden välittämästä näkymästä etenemiseen vaikuttavia asioita tai mahdollisia vaaroja. MAS pystyy esimerkiksi tunnistamaan poijut, vedessä kelluvan roskan ja muut alukset.

MASilla on jatkuva tilannetietoisuus sen tutkajärjestelmän, alusten tunnistamiseen ja sijainnin määrittämiseen tarkoitetun AIS-järjestelmän ja laserkeilaukseen perustuvan LiDAR-tutkan ansiosta. LiDAR antaa alukselle kyvyn nähdä edessä olevat esteet. Kun vaara tai este havaitaan, MAS käyttää IBM:n Operational Decision Manager -järjestelmää päättääkseen vaihdetaanko kurssia tai muutetaanko nopeutta tilanteen selvittämiseksi. Yhdistämällä merikarttojen, anturien ja sääennusteiden tietoja MAS pystyy määrittämään optimaalisen reitin ja nopeuden Atlantin yli.

Alus toimii myös inspiraation lähteenä uusien itseohjautuvien valtamerten tutkimusalusten kehittämiselle. MAS kantaa mukanaan kolmea tutkimuskapselia, jotka sisältävät joukon antureita ja tieteellisiä instrumenttejä. Tutkijat käyttävät niitä ymmärtääkseen paremmin esimerkiksi merenkulun tietoturvakysymyksiä, kartoittaakseen valtameren pintaa ja muovijätetilannetta. Esimerkiksi Plymouthin yliopisto on mukana projektissa ja johtaa tutkimusta mikromuovijätteen kertymisestä valtameriin. MAS ottaa edetessään vesinäytteitä ja lisää myös ymmärrystä valtameren mikromuovien alkuperästä, levinneisyydestä ja mahdollisista vaikutuksista.

MASin runkoa rakennetaan parhaillaan Gdanskin satamassa Puolassa ja se laivataan myöhemmin tänä vuonna Plymouthiin. Lisätietoja projektin etenemisestä ja yhteistyökumppaneista ProMaren sivuilla osoitteessa www.promare.org/.

Laajempi englanninkielinen tiedote osoitteessa:
https://newsroom.ibm.com/2019-10-16-IBM-Boards-the-Mayflower-Autonomous-Ship-Project#assets_all


Aiheesta THINK blogissa: "Rethinking the Mayflower: How I Came to Build an Autonomous Ship to Cross the Atlantic"Avainsanat

Yhteyshenkilöt

IBM Viestintäosasto
puh. (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

IBM Suomi
IBM Suomi
Laajalahdentie 23
00330 Helsinki

(09) 4591http://www.ibm.fi

IBM on kognitiiviseen tietojenkäsittelyyn ja pilvialustoihin erikoistunut teknologiayritys, joka tukee asiakkaidensa ja kokonaisten toimialojen digitaalista transformaatiota. Uudet innovaatiot ovat strategiamme ydin, ja tarjoamme toimialakohtaisia ratkaisuja kognitiivisen tietojenkäsittelyn, pilvipalveluiden, big datan, analytiikan, mobiliteetin, sosiaalisen liiketoiminnan ja tietoturvan alueilla. IBM toimii yli 170 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta IBM Suomi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme