Icelandair

Icelandair on allekirjoittanut IdunnH2:n kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan kestävän ilmailupolttoaineen hankinnasta – hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 10 prosenttia.

Jaa
Icelandair ja IdunnH2 ovat tehneet yhteisymmärryspöytäkirjan, joka koskee enintään 45 000 tonnin kestävän lentopolttoaineen hankintaa vuodesta 2028 alkaen. Hankinta vähentäisi Icelandairin kansainvälisen verkoston vuotuisia hiilidioksidipäästöjä noin 10 prosenttia. IdunnH2 tuottaa hiilineutraalia sähköpolttoainetta Keflavíkin kansainvälisen lentoaseman lähellä sijaitsevassa laitoksessaan, ja se sekoitetaan tavanomaiseen lentopetrolipolttoaineeseen, jota voidaan käyttää nykyisessä laivastossa sertifioitavissa olevien päästövähennysten saavuttamiseksi.
Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.
Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.

Icelandair on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet vähentää hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia operatiivista tonnikilometriä (OTK) kohti vuoteen 2030 mennessä vuoteen 2019 verrattuna. Nollapäästöt on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2050 mennessä. Icelandair on jo edistynyt näiden tavoitteiden saavuttamisessa erityisesti ottamalla käyttöön Boeing 737 MAX -lentokoneita, jotka ovat uuden sukupolven polttoainetehokkaampia ja siten ympäristöystävällisempiä lentokoneita. Hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttaminen edellyttää lisätoimenpiteiden yhdistelmää, ja kestävien lentopolttoaineiden (SAF) käyttöönotto on avainasemassa tässä kehityksessä.

Kestävä lentopolttoaine on termi useille vähähiilisille polttoaineille, joita voidaan sekoittaa tavanomaiseen lentopetroliin. Suurin osa kestävästä lentopolttoaineesta on nykyään peräisin biopohjaisista raaka-aineista, mutta synteettisiä polttoaineita eli e-polttoaineita tuotetaan vihreästä vedystä ja kierrätetystä hiilidioksidista. Juuri tätä menetelmää IdunnH2 pyrkii hyödyntämään. Kierrättämällä hiilidioksidia sen määrä ilmakehässä pysyy samana, mutta ei lisäänny, kuten fossiilisia polttoaineita poltettaessa.

Islanti on ihanteellinen paikka sähköpolttoaineiden kaupalliselle tuotannolle, sillä saaren sähköverkko on sekä kilpailukykyisen hintainen että uusiutuva. 300 MW:n laitos mahdollistaa merkittävät päästövähennykset ja vie Islantia lähemmäksi ilmastotavoitteidensa saavuttamista. 

– Tämän yhteisymmärryspöytäkirjan tekeminen osoittaa, että haluamme tukea edelläkävijöitä, jotka työskentelevät kestävien lentopolttoaineiden kehittämiseksi Islannissa. Icelandair on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja on jo investoinut merkittävästi lentokaluston uudistamiseen, joka on tällä hetkellä tehokkain keino vähentää päästöjä. Kestävien lentopolttoaineiden hyödyntäminen tulee kuitenkin olemaan tärkeässä roolissa kansainvälisessä ilmailussa tulevina vuosina. Haasteena on se, että maailmassa ei nykyisin ole riittävästi tuotantoa eikä siten myöskään riittävästi tarjontaa. Uskomme, että Islannilla on hyvät mahdollisuudet aloittaa tällainen tuotanto, kertoo Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason

– Olemme iloisia siitä, että Icelandair on mukana tukemassa kestävän lentopolttoaineen kotimaista tuotantoa. Hankkeemme Helguvíkin satamassa johtaa todennettavissa oleviin päästövähennyksiin, lisää energiavarmuutta ja tukee paikallista taloutta. Olemme työskennelleet ahkerasti saadaksemme asiaankuuluvat sidosryhmät pöydän ääreen, jotta voisimme selvittää, mitä hyötyä tällaisen laitoksen perustamisesta Islantiin olisi. Olemme tyytyväisiä siihen, että suurin lentoyhtiömme on valmis tukemaan kehityssuunnitelmaamme. Rohkeiden toimien toteuttaminen nyt on välttämätöntä, jotta Islanti voi saavuttaa hiilineutraaliutta koskevat tavoitteensa vuoteen 2040 mennessä.  IdunnH2 haluaa valjastaa islantilaisen kekseliäisyyden näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ja muuttaa pitkän aikavälin asemaamme polttoaineen maahantuojana. Tämä yhteisymmärryspöytäkirja on tärkeä askel kohti tämän vision toteuttamista, sanoo IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.
Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.
Lataa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Icelandair on Islannin kansallinen lentoyhtiö. Perustamisestaan vuodesta 1937 lähtien Icelandair on jatkuvasti laajentanut reittiverkostoaan ja hyödyntänyt Islannin ainutlaatuista maantieteellistä sijaintia solmukohtana Euroopan ja Pohjois-Amerikan puolivälissä. Vuonna 2019 Icelandair kuljetti 4,7 miljoonaa matkustajaa 42 kohteeseen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

 

Icelandairin ja Air Iceland Connectin (AIC) verkostot, jotka äskettäin yhdistettiin yhdeksi vahvaksi verkostoksi, ovat osa Icelandair Groupia. Yhtiö harjoittaa lentorahti- ja logistiikkaliiketoimintaa sekä lentokoneiden leasing-, konsultointi- ja matkapalveluja. Icelandair Group on noteerattu Nasdaq Islannissa.

 

Lisätietoja: www.icelandair.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Icelandair

Icelandair lanseeraa uuden maailmanlaajuisen markkinointikampanjan "Helppo pysähtyä, vaikea lähteä"15.3.2023 14:40:23 EET | Tiedote

Icelandair on tänään käynnistänyt uuden maailmanlaajuisen mainoskampanjan – Helppo pysähtyä, vaikea lähteä/Easy to stop, hard to leave – yhteistyössä Pablo Londonin kanssa. Kampanja esittelee Islannin parhaita nähtävyyksiä ja ainutlaatuista Stopover-varausmahdollisuutta. Icelandair on tarjonnut asiakkailleen mahdollisuuden varata Stopoverin Islantiin jo 1960-luvulta lähtien. Sen suosio kasvoi 2000-luvun alussa, kun kiinnostus Islantia kohtaan alkoi kasvaa. Stopoverin ansiosta matkustajat voivat pysähtyä maassa pariksi päiväksi matkallaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä samaan hintaan kuin varaamalla lipun, johon sisältyisi lennon vaihto Keflavikin kansainvälisellä lentoasemalla. Uusien tutkimusten mukaan matkustajien kiinnostus Stopoveria kohtaan on kasvanut vuodesta 2019 lähes 15 prosenttia*. Erityistä kasvua on nähty vapaa-ajan matkailun Stopoverin houkuttelevuudessa, mikä on yhteydessä pandemian jälkeen lisääntyneen tutkimusmatkailun trendin kanssa. Icelandair haluaa osoittaa a

Icelandairin liikennetiedot tammikuussa 20238.2.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Tammikuussa 2023 Icelandairilla oli 210 000 matkustajaa, kun edellisen vuoden tammikuussa heitä oli 113 000. Tammikuun kapasiteetti oli 93 prosenttia vuoden 2020 tammikuun tasosta, mikä oli viimeinen tavanomaisen toiminnan tammikuu ennen pandemiaa, ja 79 prosenttia vuoden 2019 tasosta. Kansainvälisten lentojen matkustajamäärä oli 191 000, kun se tammikuussa 2022 oli 102 000, eli kasvua oli 88 prosenttia. Matkustajia Islantiin oli 75 000 ja Islannista 47 000. Kauttamatkustajia oli noin 69 000. Kansainvälisten lentojen täsmällisyys oli 75 prosenttia. Tammikuun säähäiriöt vaikuttivat täsmällisyyteen ja matkustajamääriin. Kansainvälisten lentojen käyttöaste parani merkittävästi vuoden 2022 tammikuun 59,5 prosentista tämän vuoden tammikuun 74,6 prosenttiin. Islannin sisäisten lentojen matkustajamäärä oli 18 500, kun se tammikuussa 2022 oli noin 12 000. Aikataulun mukaan lähteneiden lentojen osuus oli 84 prosenttia. Kotimaanlentojen käyttöaste oli 72,4 prosenttia. Islannin sää aiheutti tammi

Icelandairin vuoden 2022 tulos – käänteentekevä vuosi7.2.2023 10:22:08 EET | Tiedote

Koko vuoden liikevoitto oli 19 miljoonaa dollaria, parannus 136 miljoonaa dollaria. Vahva tuloskehitys johti parhaaseen neljännen vuosineljänneksen tulokseen sitten vuoden 2015. Kapasiteetti oli 95 prosenttia vuoden 2019 kapasiteetista vuoden 2022 neljännellä neljänneksellä. Yksikkötuotot kasvoivat neljännellä neljänneksellä 13 prosenttia edellisvuodesta Joulukuun säähäiriöt vaikuttivat negatiivisesti vuoden 2022 neljännen vuosineljänneksen tulokseen. Leasingtoiminta on vauhdissa ja vahva kannattavuus vuonna 2022 Uusi B767-300-rahtialus aloitti toimintansa joulukuussa. Seitsemän B737 MAX -lentokonetta lisättiin laivastoon vuonna 2022. Yhtiöllä oli vahva tase ja 318 miljoonan Yhdysvaltain dollarin kokonaislikviditeetti vuoden lopussa. CO2-päästöt vähenivät 17 prosenttia OTK:ta kohti vuoteen 2021 verrattuna. Tammikuun 2023 ennätyksellinen myyntikuukausi ja hyvät näkymät kaikilla markkinoilla EBIT-suhteen odotetaan olevan 4–6 %:n luokkaa koko vuonna 2023. BOGI NILS BOGASON, HALLITUKSEN PU

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme