Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

ICT-sektorin ”piilopäästöt” ulkomaisissa toimitusketjuissa jäävät yritysten päästöanalyysien ulkopuolelle

Jaa

Informaatiosektorin yritysten raportoimat päästöt voivat olla huomattavasti suuremmat, kun tarkasteluun otetaan mukaan myös toimitusketjut. Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan Suomessa yksittäisen yrityksen hankinnat ja ulkoistamispäätökset voivat muuttaa yrityksen päästöintensiteettiä merkittävästi huonompaan, koska alan hankinnat tulevat ICT-sektoria huomattavasti saastuttavimmilta toimialoilta. Yritysten päästöjen raportoinnin painopistettä tulisikin siirtää kattamaan myös toimitusketjut. Erityisesti tulisi selvittää ulkomaisten suoratoistopalveluita tarjoavien yritysten vaikutus päästöihin.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa tutkimuksessa tarkastellaan ICT-sektorin päästöjen kehitystä Suomessa vuosina 2011–2019. Tutkimuksen ovat tehneet Etlan tutkijat Natalia Kuosmanen, Timo Seppälä ja Ilkka Ylhäinen.
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa tutkimuksessa tarkastellaan ICT-sektorin päästöjen kehitystä Suomessa vuosina 2011–2019. Tutkimuksen ovat tehneet Etlan tutkijat Natalia Kuosmanen, Timo Seppälä ja Ilkka Ylhäinen.

Informaatiosektorin yritysten päästöintensiteetti on laskenut merkittävästi Suomessa, kun tarkastellaan toimialan yrityksiä ilman niiden hankintoja. ICT-sektorin ilmastovaikutukset muodostuvat kuitenkin kolmen kanavan kautta: hankinnoista, sektorin omasta hiilijalanjäljestä ja vaikutuksista talouden muihin sektoreihin.

Nykyinen informaatiosektorin päästöjen raportointi antaakin yrityksistä liian puhtoisen kuvan. Kun tarkastellaan yritysten tekemiä hankintoja ja toimitusketjujen aiempia osia, päästöt kasvavat merkittävästi. Tämä ilmenee tuoreesta Natalia Kuosmasen, Timo Seppälän ja Ilkka Ylhäisen Etla-tutkimuksesta Informaatiosektorin kasvihuonekaasupäästöt toimitusketjuissa (Etla Raportti 121). Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa tutkimuksessa tarkastellaan ICT-sektorin päästöjen kehitystä Suomessa vuosina 2011–2019.

Informaatiosektorin hankinnat tulevat toimialoilta, joiden kasvihuonekaasupäästöt ovat 77-kertaiset suhteessa sektorin omiin ilmoitettuihin kasvihuonekaasupäästöihin, joista yli 60 % tulee ulkomailta. Raportoinnin painopistettä tulisikin siirtää koko arvoketjut kattaviin päästöanalyyseihin virheellisen kuvan välttämiseksi, toteaa Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

– Kasvihuonekaasupäästöjen toimialakohtainen raportointi antaa puutteellisen kuvan yritysten ja toimialojen ympäristöystävällisyydestä. Yksittäisen yrityksen ja toimialan tuotannon ja palveluiden hankinnat sekä muut ulkoistamispäätökset voivat oleellisesti muuttaa yrityksen päästöintensiteettiä, Seppälä huomauttaa.

Suomi ulkoistanut päästöjään ulkomaisiin arvoketjuihin

Suomalaisyritykset ovat viime vuosien aikana ulkoistaneet kasvihuonekaasupäästöjään ja päästöintensiteettiään enemmän ulkomaille ICT-sektorin toimitusketjun osalta. Sektorin hankinnat tulevat lähinnä Kiinasta ja Yhdysvalloista.

Suoratoistopalveluyritysten hankintoja ei ole voitu huomioida tutkimuksessa, koska yritykset eivät rekisteröidy Suomen tilastoihin. Tällaisten ”Over the top” -liiketoimintamallilla toimivien yritysten päästöt kirjataan yrityksen rekisteröintimaan tilastoihin, mikä vaikeuttaa päästöjen todellista raportointia.

– Suoratoistopalveluyritykset lisäävät ICT-sektorin ulkomailta hankittavia panoksia. Ministeriöiden tulisi selvittää OTT-liiketoimintamallilla toimivien yritysten laajemmat vaikutukset Suomen digitalouden hiilijalanjälkeen ja päästöihin, toteaa Etlan tutkija Natalia Kuosmanen.

Yrityksiltä tulisi edellyttää myös yksityiskohtaisempaa päästöjen raportointia sekä huomioida päästöt kokonaisvaltaisemmin, huomauttaa Etlan tutkija Ilkka Ylhäinen.

– Yritysjohdon tulisi kiinnittää erityistä huomiota päästöihin toimittajien valinnassa ja johtamisessa, erityisesti paljon välitettyjen hankintojen kohdalla, kuten esimerkiksi mobiililaitteiden ja tietokoneiden, Ylhäinen sanoo.

Kuosmanen, Natalia - Seppälä, Timo - Ylhäinen Ilkka: Informaatiosektorin kasvihuonekaasupäästöt toimitusketjuissa (Etla Raportti 121)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa tutkimuksessa tarkastellaan ICT-sektorin päästöjen kehitystä Suomessa vuosina 2011–2019. Tutkimuksen ovat tehneet Etlan tutkijat Natalia Kuosmanen, Timo Seppälä ja Ilkka Ylhäinen.
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa tutkimuksessa tarkastellaan ICT-sektorin päästöjen kehitystä Suomessa vuosina 2011–2019. Tutkimuksen ovat tehneet Etlan tutkijat Natalia Kuosmanen, Timo Seppälä ja Ilkka Ylhäinen.
Lataa
Etlan johtava tutkija Timo Seppälä
Etlan johtava tutkija Timo Seppälä
Lataa
Etlan tutkija Natalia Kuosmanen
Etlan tutkija Natalia Kuosmanen
Lataa
Etlan tutkija Ilkka Ylhäinen
Etlan tutkija Ilkka Ylhäinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan ehdotus kannustinloukkuihin: Ansiosidonnaisen kesto puoleen ja vapautuneita varoja vaikeasti työllistyvien tukeen9.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen työmarkkinoiden ongelmia voitaisiin korjata merkittävästi leikkaamalla tukea sellaisilta työttömiltä, joilla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa tulisi lyhentää ja näin vapautuneita varoja kohdistaa vaikeasti työllistyvien tukeen, ehdottaa Etla tänään julkaistussa muistiossaan. Tuloerot eivät ehdotuksen mukaan kasvaisi, koska järjestelmä kannustaisi työllistymään ja pääsemään nopeammin kiinni korkeampaan tulotasoon, lisäksi apua tarvitseville olisi saatavilla enemmän tukea.

Etla tutki: EU:n päästökauppajärjestelmä vähensi tuotannon päästöjä, mutta tuonti vuotaa2.8.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

EU:n päästökauppajärjestelmä on onnistunut vähentämään päästöjä unionin sisäisessä tuotannossa, mutta tuonnissa päästöjen osuus on sen sijaan kasvanut. Tuonnin hiili-intensiteetti on kasvanut neljä prosenttia, ilmenee tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vaikka EU:n sisäisen tuotannon päästöt ovat pienentyneet, tuonnin vuodon vuoksi päästöjen vähentämisestä saadut hyödyt menetetään. Päästökaupan hiilivuodosta tarvitaan lisää näyttöä EU:n hiilitullien suunnittelua varten. Aiempaa selvää tutkimusnäyttöä järjestelmän hiilivuodosta on ollut vähän.

Etla vahvistaa tutkimustaan työn tulevaisuudesta – Joonas Tuhkuri palaa Etlan asiantuntijaksi25.7.2022 08:51:31 EEST | Tiedote

Työn tulevaisuuteen ja teknologisiin ratkaisuihin keskittyvä tutkimus vahvistuu Etlassa, kun Joonas Tuhkuri palaa syksyllä tutkijakaartiin. Tuhkuri on vastikään väitellyt tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa. Tuhkuri aloittaa Etlan Senior fellow-tutkijana, ja hän on myös aiemmin työskennellyt Etlassa vuosina 2014‒2016.

Etla: Suomen lomautusjärjestelmä ja nopeasti muutettu työsopimuslaki edesauttoivat yritysten sopeutumista koronakriisissä18.7.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Suomessa pystyttiin koronakriisissä nopeilla lainsäädäntömuutoksilla sekä olemassa olevan lomautusjärjestelmän avulla auttamaan yrityksiä kriisiin sopeutumisessa. Korona-aikana myönnetyt yritystuet jäivätkin Suomessa vertailumaita vähäisemmiksi. Muissa maissa otettiin käyttöön erillisiä palkkatukitoimia, mutta Suomessa tällaiselle ei ollut tarvetta, koska lomautusjärjestelmä sekä ansiosidonnainen työttömyysturva toimivat palkkatuen tavoin. Myönnetyissä koronatuissa ilmeni kuitenkin myös ongelmia, joihin tulisi jatkossa kiinnittää huomiota.

Etla: Kilpailu kiristyy – Eurooppa ja Suomi jääneet jälkeen teknologian eturintamasta11.7.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Globaalien datajättien erikoistuminen ICT-teknologioihin on nostanut ne etulyöntiasemaan Eurooppaan verrattuna. Euroopan teknologinen riippuvuus Yhdysvalloista ja Kiinasta on osoittautumassa riskiksi uudessa kilpailutilanteessa, todetaan valtioneuvostolle aiemmin tänä vuonna tehdyssä tutkimuksessa. Suomella on edelleen eurooppalaisessa vertailussa etumatkaa ICT-teknologioiden kehittämisen sekä tekoälyn ja datan hyödyntämisen osalta, erityisesti suurissa teollisuusyrityksissä. Etumatkaa ei kuitenkaan tule hukata vaan varmistua, että panostukset riittävään osaamiseen ja teknologioihin ovat kunnossa geoekonomisen kilpailun kiihtyessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme