Jyväskylän yliopisto

Ideologinen onttous auttaa kapitalismin voittoihin

Jaa

Suomalaistutkijat löysivät yllättävän yhteyden organisaatio-oppimisen ja poliittisten taustaideologioiden väliltä

Juha-Antti Lamberg, kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki
Juha-Antti Lamberg, kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki

Markkinaliberalistinen kapitalismi ajaa yksittäisen työntekijän tehokkaaseen oppimiseen, kun osuustoiminnallisuus ja sosialismi vaativat erityistoimenpiteitä mahdollistaakseen yhtä tehokkaan oppimisen. Tämän osoittaa tuore historiallinen pitkittäisanalyysi kaupan alan organisaatioiden organisaatio-oppimisesta.

Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkijoiden vertaileva tutkimus Suomen päivittäistavarakaupan organisaatioiden organisaatio-oppimisesta ja erityisesti ulkomaille suuntautuneista oppimismatkoista 1940-1980-luvulla julkaistiin Organization Science –tiedejulkaisussa. Kyseessä on yksi strategian ja organisaatiotutkimuksen arvostetuimpia tiedejulkaisuja.

- Jo tutkimuksen alkuvaiheessa hämmästyimme, kuinka suuria erot kaupan alan organisaatioiden välillä olivat. K-ryhmä näyttäytyi aineiston valossa ylivoimaisen tehokkaana uusien ideoiden etsijänä ja soveltajana, kun taas esimerkiksi osuustoiminnallisella S-ryhmällä oli suuria vaikeuksia löytää tehokkaan toiminnan benchmark -tapaukset ja soveltaa niitä omaan toimintaansa, kertoo Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg.

Tutkimuksen keskeinen tulos on ideologian vaikutus näihin eroihin. Markkinaliberalistinen kapitalismi ajoi yksittäiset työntekijät tekemään kaikkensa kilpailukyvyn puolesta, kun taas perinteisessä osuustoiminnallisuudessa linkki organisaation kilpailukyvyn ja työntekijän toiminnan välillä oli heikompi.

- Vasta osuustoiminnallisuuden muutos 1980-luvulla ja samaan aikaan käyttöön otetut uudet johtamismallit mahdollistivat S-ryhmän nousun K-ryhmän rinnalle tehokkuudessa ja kilpailukyvyssä, Lamberg toteaa.

Tutkijat korostavat organisaatio-oppimisen olevan yllättävän vahvasti sidoksissa poliittiseen taustaideologiaan aikana, jolloin kilpailevia ideologioita oli monia sosialismista osuustoiminnallisuuteen ja kapitalismiin. Monitieteinen artikkeli yhdistää muun muassa historiantutkimuksen ja strategisen johtamisen lähtökohtia ja menetelmiä.

Artikkeli nostaa ideologian uudelleen strategia- ja organisaatiotutkimuksen keskiöön:

- Nyky-ymmärrys strategiasta ja organisaatioiden toiminnasta perustuu pitkälti kapitalististen organisaatioiden tutkimukseen. Tämä johtuu siitä, että tutkittavat organisaatiot ovat pääosin kapitalistisia organisaatioita, joiden ensisijainen tavoite tavoitella voittoa omistajilleen. Viime vuosina ensisijaisesti voittoa tavoittelevalle organisaatiomuodolle on etsitty vaihtoehtoja. Tällaisia ovat esimerkiksi työntekijöiden muodostamat alustaosuuskunnat ja rajoitetusti voittoa tavoittelevat teknologiayritykset. Yhteiskunnassa on keskusteltu myös tarpeesta uudistaa kapitalismin rakenteita laajemmin, kertoo strategisen johtamisen apulaisprofessori Jukka Luoma.

- Tutkimuksemme herättää kysymyksen, miten vaihtoehtoisiin ideologioihin pohjautuvat organisaatiomuodot selviytyvät kilpailussa ja kykenevät uusiutumaan. Kapitalismia kritisoidaan usein ideologisesta onttoudesta, mutta juuri tämä tekee kapitalistisista organisaatioista niin sopeutumiskykyisiä ja kilpailukykyisiä, Luoma kuvailee.

Juha-Antti Lambergin ja Jukka Luoman Ideology in Vicarious Learning–Related Communication on julkaistu strategian ja organisaatiotutkimuksen johtavassa tiedejulkaisussa, Organization Science –lehdessä. Linkki artikkelin elektroniseen versioon: https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/orsc.2020.1378

Tutkimusryhmä:

Juha-Antti Lamberg, Jyväskylän yliopisto (+358505771698, juha-antti.lamberg@jyu.fi)

Jukka Luoma, Aalto-yliopisto (+358403538412, jukka.luoma@aalto.fi)

Julkaisutiedot: Lamberg, J. A., & Luoma, J. (2020). Ideology in Vicarious Learning–Related Communication. Organization Science.https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/orsc.2020.1378

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juha-Antti Lamberg, kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki
Juha-Antti Lamberg, kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme