If Vakuutus

Ifin kyselytutkimus: Suomalaisten luottamus julkiseen terveydenhoitoon laskenut selvästi

Jaa
Suomalaisten huonot kokemukset julkisesta terveydenhuollosta ovat lisääntyneet, selviää Ifin Terveysbarometri-kyselytutkimuksessa. Vastaajista suurin osa pitää edelleen tärkeänä, että hoitoon pääsisi jatkossakin nopeasti – samalla huoli omien varojen riittämisestä yksityisiin palveluihin kasvaa.
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Ifin loppuvuonna 2022 teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että valtaosa suomalaisista (83 %) on joko erittäin tai melko huolestunut terveydenhoidon henkilöstön määrän riittävyydestä tulevaisuudessa. Erittäin huolestuneiden määrä nousi vuoden 2021 kyselyn 27 prosentista 49 prosenttiin. Vielä vuonna 2020 suomalaisista 29 prosenttia ei ollut lainkaan tai oli ei kovin huolestuneita. Nyt näin vastasi enää 13 prosenttia.

Kyselyssä selvisi myös, että suomalaisten kokemukset julkisesta terveydenhoidosta ovat jonkin verran heikentyneet aiemmasta. Kiireelliseen hoitoon pääsyn kanssa ongelmia itse tai läheisten kohdalla kertoo kokeneensa nyt peräti neljäsosa suomalaisista (25 %). Vuotta aiemmin ongelmia oli ollut alle viidenneksellä (18 %).

Kiireettömään hoitoon pääsyn kanssa ongelmia on viime vuonna kohdannut 40 prosenttia suomalaisista (vuonna 2021 34 %).

– Julkisen terveydenhoidon ongelmat koskettavat suomalaisia yhä laajemmin eikä ole yllättävää, että luottamus palveluihin horjuu, kommentoi Ifin Suomen henkilövakuutuksista vastaava johtaja Tero Hoikkala.

Nopeasti hoitoon – onko varaa yksityisiin palveluihin?

Kyselyyn vastanneista suomalaisista suuri osa arvostaa lääkäripalveluissa erityisesti nopeaa hoitoon pääsyä. Sen kokee tärkeäksi peräti 59 prosenttia suomalaisista.

60 prosenttia suomalaisista mietityttää, onko heillä jatkossa varaa hakeutua yksityiseen terveydenhoitoon.

– Sairausvakuutuksen turvin pääsee nopeasti hoitoon ja ne auttavat myös varautumaan kustannuksiin. Kysyntä on selvästi kasvanut sekä lasten että aikuisten kohdalla, kertoo Hoikkala.

Syöpä edelleen huolestuttavin sairaus

Yli 40 prosenttia suomalaisista huolestuttaa vakavista sairauksista syöpä. Tämän jälkeen eniten huolestuttavat sydän- ja verisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä muistisairaus.

Korona huolestutti enää 8 prosenttia suomalaisista, kun viime vuonna osuus oli vielä 14 prosenttia ja vuonna 2020 neljännes suomalaisista oli huolissaan.

– Vakaviin sairauksiin, kuten syöpään, sekä pitkiin sairauslomiin ja niistä aiheutuviin toimeentulon menetyksiin voi myös varautua erilaisin vakuutuksin. Ifiltä ne saa nykyään kätevästi uudesta verkkokaupasta, Hoikkala kertoo.

Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland* Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta. Tutkimuksen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä vastaavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kokonaistuloksissa (N=1501) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 2,2 %-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Ifin tutkimus: Vanhempien huoli lasten lääkäripalvelujen saatavuudesta kasvanut – hyvinvointialueista ei odoteta helpotusta23.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vakuutusyhtiö Ifin vanhemmille suunnatussa kyselytutkimuksessa selviää, että vanhemmat ovat enemmän huolissaan lääkäripalveluiden saatavuudesta nyt kuin viisi vuotta sitten. Vanhemmat kertovat myös joutuvansa olemaan nykyään töistä selvästi enemmän lasten sairastelun takia – suurimman osan sairaiden lasten hoidosta hoitavat edelleen äidit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme